FinTech alanında haftanın gündemi 165 belli oldu. Finansal Teknolojiler alanında haftanın öne çıkan haberlerini sizin için derledim.
FinTech alanında haftanın gündemi 165
26 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.
Fintechtime Mart 2024 Sayısı Çıktı
Sektörel gelişmeleri ve süreci yansıtma heyecanıyla yine emek ve bilgi dolu bir sayı hazırladık.
Fintek Sektörünün Kadın Liderleri’ne Saygıyla…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Mart sayımızı adadığımız finansal teknoloji dünyasının cesur, yenilikçi ve ilham veren kadınlarını saygı ve takdirle selamlıyoruz.
Fintek sektörüne emek veren, şekillendiren tüm kadın liderlere teşekkür ediyor, şimdiden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.
Sizlerle gurur duyuyoruz ve finansal teknoloji sektöründeki kadınların varlığını ve başarılarını kutlarken, aynı zamanda gelecek nesiller için de kapıları aralıyoruz 8 Mart’ı sadece bir kutlama olarak değil, aynı zamanda kadınların toplumsal, ekonomik ve teknolojik alandaki başarılarını tanıma ve onurlandırma günü olarak kabul ediyoruz…
Bu sayımızda, sektörün en güçlü kadın lideri, benim de örnek aldığım bir isim olan Aktif Bank Genel Müdürü Sayın Ayşegül Adaca Oğan’ı kapağımıza taşıdık. Derginin ilerleyen sayfalarında Fintech İstanbul Kurucu Ortakları Prof.Dr. Selim Yazıcı, İhsan Elgin ve Dr. Soner Canko, DeBa Ventures Kurucu Ortağı Barbaros Özbuğutu, Trend Micro Avrasya Bölgesi Yönetici Direktörü Hasan Gültekin ile gerçekleştirdiğim röportajları bulabilirsiniz.
Fintechtime’a Türk Telekom e-dergi, dMags ve Magzter üzerinden ulaşabilirsiniz.
Enqura’nın Genel Müdürü Hasan Emre Özgür oldu
İngiltere ve Azerbaycan’da ofis açarak yurt dışı açılımını hızlandıran Enqura’nın Genel Müdürü Hasan Emre Özgür oldu.
Dijital cüzdan, uzaktan kimlik tespiti, çok faktörlü güçlü kimlik doğrulama gibi finansal teknoloji ürünlerini tek bir platformda sunan Enqura, geçtiğimiz yıl Londra ve bu yıl Bakü’de açtığı ofislerle küreselleşme çalışmalarına hız vermişti. Dubai’de de ofis açma çalışmalarını sürdüren ve geçtiğimiz yıl eylül ayında ilk yatırımını alarak globalleşme çalışmalarını hızlandıran şirket, büyümesini daha güçlü organizasyonla desteklemek adına adımlar atıyor. Bu doğrultuda Hasan Emre Özgür, Enqura Genel Müdürü olarak göreve başladı. Özgür, öncesinde şirkette Ticari Faaliyetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CCO) olarak görev yapıyordu.
Lidio’nun CCO görevini Sedat Dönmezer üstlendi
Lidio’nun Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı (CCO) görevini Sedat Dönmezer üstlendi.
1 Mart 2024 tarihi itibarıyla Lidio ailesine katılan Sedat Dönmezer, kariyerini markanın Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CCO) olarak sürdürecek.
Mükellef’in Müşteri Deneyimi Direktörü Murat Tortopoğlu oldu
Girişimcilerin ve işletmelerin şirket kuruluşundan vergi süreçlerine kadar tüm ihtiyaçlarını tek çatı altında karşılayan online platform Mükellef’in Müşteri Deneyimi Direktörü Murat Tortopoğlu oldu.
Mükellef’e Müşteri Deneyimi Direktörü olarak atanan Murat Tortopoğlu; şirketin müşteri deneyimini geliştirme, platform etkileşimlerini iyileştirme ve uzun vadeli müşteri bağlılığını güçlendirme görevini üstlenirken, aynı zamanda Ürün Yönetimi ve Müşteri Başarısı ekiplerini de yönetecek.
Frisbe’nin Kurucu ortaklarından Ziya Topçuoğlu, CEO olarak göreve başladı
Firisbe kurucu ortaklarından Ziya Topçuoğlu, Şubat 2024 itibarıyla CEO olarak görev yapmaya başladı. Topçuoğlu, “Kurucularının ödeme sistemleri deneyimi, dinamik kadrosunun teknoloji yetkinliği, heyecan ve tutkusuyla Firisbe, bu yıldan itibaren gerek Türkiye gerekse yurt dışında sesini daha gür çıkaracak” açıklamasını yaptı.
Kuveyt Türk ‘Ödeme İste’ yöntemini müşterilerinin hizmetine sundu
Kuveyt Türk, para transferi işlemlerinde müşterilerin göndericilerden ödeme talep etmesi esasına dayanan Ödeme İste sistemine dahil oldu.
Kuveyt Türk, banka müşterilerinin FAST ödeme sistemini kullanarak birbirleriyle gerçekleştireceği para transferi işlemlerinde, alıcı tarafın işlemi başlatması sonrasında göndericinin talebe yanıt vermesini sağlayan bir hizmet olan Ödeme İste sistemine katıldı.
Dgpays’e Uluslararası Yatırım Geldi!
Dgpays, ikinci yatırım turunu tamamlayarak Avrupa’dan 600 milyon değerleme ile yatırım aldığını duyurdu.
Avrupa’nın en büyük fintek fonlarından Truffle Capital ve dünyanın en büyük ödeme hizmetleri şirketinin stratejik yatırımları, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD’nin yeniden yatırımı ile Dgpays iki yıldan az sürede şirket değerini iki katından fazlasına çıkarıp 600 milyon doların üzerinde bir değere taşıdı.
PayByMe, ödeme dünyasına iddialı bir dönüş yapmaya hazırlandığını duyurdu
PayByMe, 2023 yılında gerçekleşen satın almanın ardından yeniden yapılanmaya gitti.
Yeni vizyonu ve kadrosuyla piyasalara güçlü bir oyuncu olarak geri dönen PayByMe, mobil ödeme alanından dijital ve fiziksel tüm ödemelere, epara hizmetlerinden dijital finans ve para transfer platformlarına, solo iş operasyonlarından güçlü bir fintek ekosistemi yaratmaya kadar üç ana başlık altında yenilikçi adımlar atacak.
Çok kanallı perakendecilikle fiziksel mağazalarda yeni deneyimler sunulacak
POS AŞ Genel Müdürü Gülümhan Akalın, dijitalin getirdiği alışkanlıklarla mağazalara gelen müşterilerin perakende dünyasında yarattığı etkiyi değerlendirdi.
POS AŞ’nin Genel Müdürü Gülümhan Akalın, işletmelerin ödeme noktalarında sunacağı müşteri deneyiminde çok kanallı perakendeciliğin altını çizerek; “Economist Intelligence’ın ‘Tüketim Ürünleri ve Perakende Görünümü 2024′ raporunda offline perakendenin genişlemesi ve küresel perakende satışlarının dolar bazında yüzde 6,7 büyümesiyle 2024 yılında fiziksel mağazaların, toplam satışların yüzde 85’inden fazlasını oluşturacağı öngörülüyor. Bu durum perakende teknolojisinin gelişimini hızlandıracak. Perakendecilerin gündeminde olan çok kanallı perakendecilikle fiziksel mağazalarda yepyeni deneyimlerin sunulacağı bir döneme giriyoruz” açıklamasını yaptı.
Kartlı ödemeler bir yılda yüzde 118 arttı
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan Ocak ayı verilerine göre, kredi kartlarıyla yapılan ödemeler yüzde 126, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise yüzde 124 büyüme kaydetti.
Türkiye’de Ocak ayı itibarıyla toplam kart sayısı 400,6 milyona ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösterdi. Bu kartların 119 milyonu kredi kartı, 190,5 milyonu banka kartı ve 91,1 milyonu ön ödemeli kart olarak kaydedildi. Kredi kartı sayısında yüzde 17, banka kartı sayısında yüzde 11 ve ön ödemeli kart sayısında ise yüzde 24 artış yaşandı.
OKX, OKX TR’yi tanıttı
Küresel Büyümesini Hızlandıran OKX, Türkiye’deki Kullanıcılarına Özel Yerel Platformu OKX TR’yi Tanıttı.
OKX, OKX Başkanı Hong Fang ve OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır’ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında OKX TR’yi Türkiye’de kullanıma sunduğunu duyurdu.
OKX, OKX TR’yi Türkiye’de resmen kullanıma sundu
Global teknoloji şirketi ve kripto para borsası OKX, Web3 ekosisteminin geleceğini inşa etmede öncü bir rol oynayarak, Türkiye’de yerel platformu OKX TR’yi resmi olarak hizmete açtı. Türkiye’deki kullanıcılar artık yerel yasalara uygun, tamamen şeffaf ve yüksek seviye deneyim sunan bu yerel platform üzerinden kripto para işlemleri gerçekleştirebilir hale geldi. Ayrıca, Türk kullanıcılar OKX’in küresel platformunda OKX Web3 Cüzdanı’na da erişme olanağı sunuldu.
OKX TR, Fibabanka, VakıfBank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Şekerbank ve Türkiye Finans gibi banka ortakları aracılığıyla Türk Lirası doğrudan yatırma ve çekme işlemleri gibi yerelleştirilmiş özellikler sunuyor. OKX TR ekibi, gerektiğinde kapsamlı yardım ve destek sağlamak için Türkçe ve İngilizce olarak 24/7 yerel müşteri hizmeti sunuyor. Platform, Türk kullanıcılara USDT/TRY, BTC/TRY ve ETH/TRY gibi popüler kripto para çiftlerinde işlem yapma imkanı sağlamakta ve gelişmiş kripto özelliklerinden faydalanma olanağı sağlıyor.
BDDK, “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri” raporunu yayımladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ocak 2024 dönemine ait “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri” raporunu yayımladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ocak 2024 dönemine ait “Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri” raporunu yayımladı.
Raporda, Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğünün Ocak 2023 döneminde 23.886.855 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtildi. Sektörün toplam aktifleri, bir önceki yıl sonuna göre 349.434 milyon TL artış gösterdi.
Ocak 2024 döneminde sektörün en büyük aktif kalemi olan kredilerin toplamı 11.937.749 milyon TL, menkul değerlerin toplamı ise 4.115.662 milyon TL olarak kaydedildi. 2023 yıl sonuna göre; toplam aktiflerde %1,5, krediler toplamında %2,2 ve menkul değerler toplamında %3,7 oranında artış yaşandı. Aynı dönemde, kredilerin takibe dönüşüm oranı %1,60 seviyesinde gerçekleşti.
KPMG Türkiye ve 212’nin “Türkiye Startup Yatırımları” raporu yayımlandı
KPMG Türkiye ve 212 tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporu yayımlandı.
Rapora göre hem küresel risk sermayesi finansmanı hem de toplam işlem sayısı 2023 yılında düşüş yaşarken toplam finansman 531,4 milyar dolardan 344 milyar dolara, işlem sayısı ise 51 bin 894’ten 37 bin 808’e geriledi. Küresel işlem hacmi ve işlem sayısı 2019’dan bu yana en düşük seviyesindeydi. Bu gerilemede; yüksek faiz oranları ve enflasyon gibi makroekonomik zorluklar, devam eden Rusya – Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki yükselen jeopolitik gerginlikler, çıkış işlemlerinin zorlaşması ve startup değerlemelerinde süregelen endişeler belirleyici faktörler olarak öne çıktı. Buna paralel olarak azalan yatırımcı iştahı daha temkinli bir yaklaşım benimsenmesine etki ederek işlem hacminin sınırlı kalmasına sebep oldu.
Dünya genelindeki trende paralel olarak, Türkiye’de de benzer bir tablo gözlemlendi. Toplam yatırım miktarında işlem hacmi bazında düşüşe karşın, Türkiye’deki startup yatırımları toplam işlem sayısı bakımından 2022 yılına kıyasla daha yüksek seviyelere ulaştı. 2022 yılında toplam 277 işlem gerçekleşirken, 2023 yılında bu rakam 297 olarak gerçekleşti. Türkiye’de toplam işlem hacmi 2022’de 1,84 milyar dolar iken, 2023 yılında 497 milyon dolar olarak gerçekleşti.
EY/IIF Küresel Bankacılık Risk Yönetimi araştırması yayımlandı
EY/IIF Küresel Bankacılık Risk Yönetimi araştırması yayımlandı. Araştırmaya göre günümüzün üst düzey risk yöneticilerinin sorumluluk alanları artıyor.
Uluslararası danışmanlık, denetim, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young) ve Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından 13’üncüsü gerçekleştirilen EY/IIF Küresel Bankacılık Risk Yönetimi araştırmasının sonuçları; küresel çapta bankaların artan risk hacmi ve farklı risklerle karşı karşıya kalmasıyla, bankaların üst düzey risk yöneticilerinin (CRO) kendilerini daha fazla sorumluluk ve daha geniş bir yelpazedeki sorunlarla ilgilendiğini gösteriyor.
Global fintek gündemi ve kripto varlık dünyasından kısa özetleri sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
ICRYPEX ile Kripto ve Ekonomi Seminerleri İzmir’de Yoğun Katılımla Sona Erdi.
Binance Türkiye CEO’su Mücahit Dönmez, yeni kripto varlık yasasına hazır olduklarını kaydetti.
Bitci’nin CEO’su Ahmet Onur Yeygün, kripto para düzenlemelerinin önemine dikkat çekerek, piyasada güven ortamının sağlanmasının ve Türk kripto yatırımcı sayısının artırılmasının altını çizdi.
ICRYPEX TOKEN (ICPX) global borsalardan MEXC Global, BitMart ve Azbit borsalarında listeleniyor.
Bybit‘in “Boğa ve Ayı Piyasalarında Gezinme, Kullanıcı Varlık Dağılımına Bir Dalış” raporu yayınlandı.
Miracle Cash & More, global pazardaki etkisini artırmak adına Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yeni bir mağaza açtı.
2024 Yılında Bankaların Karşı Karşıya Kalacağı En Büyük Dolandırıcılık Riskleri Belli Oldu!
VerifiNow, Tele Sağlık Sağlayıcıları için Biyometrik Kimlik Doğrulama Çözümünü Piyasaya Sürdü.
NLX, sohbet, ses ve çok modlu sohbet uygulamaları yönetimine yönelik yapay zeka platformunu büyütmek amacıyla 12 milyon dolarlık Seri A finansman turunu başarıyla tamamladı.
Kripto para borsası Kraken, SEC tarafından açılan davanın reddedilmesi için bir dilekçe sundu.
Finansal hizmetler şirketi Block Inc.’in hisseleri, beklentilerin üzerinde gelen dördüncü çeyrek finansal sonuçlarının ardından perşembe günü sonrası işlemlerde %14’e kadar yükseldi.
Marqeta, işlem hacminde %34 artışla 222 milyar dolara ulaştı ve yıllık 676 milyon dolar gelir elde etti.
ABD merkezli önde gelen hesaplar arası ödeme çözümü Dwolla, Açık Bankacılık Hizmetlerinin başlatıldığını duyurdu.
Alacriti, Backbase Platformuna Ödeme Merkezini Entegre Ediyor.
Kraken, yeni bir çatı markası olan Kraken Kurumsal’ın lansmanını duyurdu.
AU10TIX, İşletmeleri Tanıma Teknolojisini (KYB) Kullanıma Sundu.
Finansal Davranış Otoritesi (FCA), yaptırım davalarını daha hızlı bir şekilde yürütmeyi taahhüt etti.
İsveç, Euro Bölgesi dışındaki ilk ülke olarak ulusal para birimi ile TIPS‘e katıldı.
CoinTR ve Huawei, Türkiye’de Web3 inovasyonunu desteklemek için stratejik ortaklık yaptı.
ABD’nin Kopyalama Ticareti Platformu dub, 17 Milyon Dolar Yatırım Aldı.
Ödeme teknolojileri şirketi Nexi Group, açık e-ticaret platformu olan Woo ile bir ortaklığa imza attı.
Klarpay, girişimcilere özel yeni Girişimci Hesapları’nı duyurdu.
American Express, Birleşik Krallık pazarı için ‘Plan It’ adında yeni bir özellik başlattı.
Adyen, eBay Japonya tarafından işletilen çevrimiçi pazar yeri Qoo10 ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
Enfuce, Birleşik Krallık E-Para Lisansını Aldı; Krieger Yönetim Kurulu Başkanı Olarak Atandı.
BNP Paribas ve Citi, sermaye piyasaları, varlık yönetimi ve toptan bankacılık satıcılarından oluşan bir dizi şirketi bünyesinde toplayan United Fintech’ adlı şirketin ilk kurumsal yatırımcıları oldular.
Google, mobil ödeme hizmetlerinde yeniden yapılandırmaya gidiyor ve ABD’deki Google Pay’i Google Cüzdan lehine sonlandırıyor.
Bankalar ile Fintech’leri Buluşturan Platform olan NayaOne, 4.7 Milyon Dolar Yatırım Aldı.
“Şimdi al, sonra öde” devi Klarna , beşinci yıl üst üste net zarar bildirdi ancak bu yıl daha sonra beklenen bir halka arz için ilerleme kaydetti.
Embat, Creandum’un liderliğindeki Seri A yatırım turunda 14.7 milyon euro yatırım aldı.
Ozan Elektronik Para, Mastercard ve DIFC Innovation Hub tarafından Dubai’de düzenlenen Leadership Forum’da panelist olarak yer aldı.
Bitfinex‘in 93. Alpha Raporu’na göre, Bitcoin ETF’leri 600 milyon dolarlık net nakit akışı sergiledi.
Stripe, çalışanlarına hisse satışından pay almaları için 1 milyar dolar üzerinde bir stok sundu.
Mastercard ve MTN Group Fintech, mobil ödeme hizmetlerini güçlendirmek için anlaştı.
Revolut, Singapur’da Doğrudan Transferler İçin Mobil Cüzdanlarını Başlattı.
Klarna, geçen ay küresel olarak piyasaya sürdüğü OpenAI destekli sohbet robotunun, 700 tam zamanlı ajanın yapacağı işin eşdeğerini gerçekleştirdiğini açıkladı.
Rabobank, Blockchain Üzerinde 2 Milyar Dolarlık Ticari Senet İşlemlerini Gerçekleştirdi.
Küresel harcama yönetim platformu Payhawk, Birleşik Krallık’taki Çalışan Sayısını %44 Artırıyor.
Yatırım bankası Bison Bank, Visa ile ortaklık kurarak bir banka kartı başlatılacağını duyurdu.
Mastercard, Suudi Arabistan Para Otoritesi (SAMA) tarafından lisanslanan bir dijital ödeme teknolojisi şirketi olan Loop ile bir işbirliği duyurdu.
FullCircl, W2 by FullCircl aracılığıyla ilk white label orkestrasyon platformunun lansmanını yaptı.
Marqeta, işlem hacminde %34 artışla 222 milyar dolara ulaştı ve yıllık 676 milyon dolar gelir elde etti.
Bitcoin bu hafta 61.529 dolar, Ethereum da 3.372 dolar seviyesinde işlem gördü. Kripto para piyasasının toplam değeri 2,23 trilyon dolar; Bitcoin’in piyasa değeri 1,2 trilyon dolar ve Ethereum’un piyasa değeri 409 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Yatırım dünyasında haftanın özeti
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi haftayı %2,96 kaybederek 9.097,15 puandan tamamladı.
Endeks, hafta içinde en düşük 9.062,36, en yüksek 9.450,48 puanı gördü. Aynı dönemde Borsa İstanbul;
- Hizmetler Endeksi %2,66 düşüşle 8.552,16 puan,
- Teknoloji Endeksi %0,85 artışla 15.039,19 puan,
- Mali Endeksi %3,21 azalışla 9.651,92 puan,
- Sanayi Endeksi %0,44 düşüşle 14.409,35 puan oldu.
Borsa İstanbul’da bu hafta, BIST100 endeksine dahil hisse senetleri arasında en fazla değer kazanan hisse yüzde 24,48 ile Borusan Yatırım ve Pazarlama oldu. Borusan Yatırım ve Pazarlama’yı yüzde 23,68 ile Bera Teknoloji, yüzde 19,25 ile Konya Çimento izledi.
En çok değer kaybeden hisseler ise yüzde 13,44’le Vestel Elektronik, yüzde 11,93’le Yeo Teknoloji Enerji ve 10,57’yle Akçansa Çimento şeklinde sıralandı.
Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 419 milyar 944 milyon lirayla Koç Holding, 383 milyar 295 milyon lirayla Türk Hava Yolları ve 355 milyar 717 milyon lirayla Ford Otomotiv oldu.
FinTech alanında haftanın gündemi 164
19 – 25 Şubat tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını hatırlamak isterseniz aşağıdaki derlememi okuyabilirsiniz.