Gelin sizi Webrazzi Fintech 23’e götüreyim. Zirvede katıldığım oturumları ve aldığım notları sizin için derledim.
Webrazzi Fintech 23’ün ardından
Webrazzi Fintech 2023, bini aşkın katılımcı, sektörümüzün değerli isimlerinden oluşan, 25 konuşmacı ve bizlerin katılımıyla gerçekleşti. Biliyorsunuz her yıl katıldığım oturumlarda aldığım notları sizlerle paylaşıyorum. Emeğe saygı çerçevesinde bu içeriklerin başka yerde olmadığını hatırlatmak istiyorum.
Önce hızlı bir özetle başlayalım.
Bu yıl etkinliğin geçmiş yıllara oranla çok daha kalabalık buldum. Diğer yıllara oranla katılımcılar fuaye alanında sosyalleşmek yerine salonda konuşulanları dinlemek üzere gelmişlerdi. Sektöre olan ilgi her geçen gün artıyor ve lider konuşmacıların dile getirdiği başlıkların ne kadar önemsendiğini görmek mutluluk verici.
Açılış konuşmasını yapan Arda Kutsal’ın bu yıl 16. yaşlarını kutladıklarını hatırlatması beni çok hüzünlendirdi. Hem Arda Bey’in hem de Webrazzi ekibinin emekleri çok kıymetli, kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Benim de Webrazzi etkinliklerinde 10. yılım dolmuş. Çok büyük emekler veriyoruz, lütfen unutmayın. Arda Bey ile hiç selfie fotoğrafım olmadığı için hayıflandım, bakın aşağıdaki pozu verdik.
Fintechtime’ın değerli yazarlarından Ece Başak Gerçek ile zirvede buluştuk.
Her yıl olduğu gibi zirvenin en şık ve yakışıklısını seçtim. Geçtiğimiz yıllarda Cihan Demir ve Emre Güzer arasında geçen rekabetin bu yıl şampiyonu Tarık Tombul oldu.
Oturumlara gelince….
Yüzyıla Girerken Temel Oyun Alanı : Finansal Teknolojiler & İttifaklar
Webrazzi Fintech’te “Yüzyıla Girerken Temel Oyun Alanı : Finansal Teknolojiler & İttifaklar” açılış konuşmasıyla Türkiye İş Bankası Ödeme Sistemleri Ürün Müdürü SEÇİL Ünlüsoy Taşarkan’ı dinledik.
Taşarkan fintech sektörüne büyük emekler vermiş, çok değerli bir isim. Kendisini sahnede görmek büyük keyif.
Seçil Ünlüsoy Taşarkan, İş Bankası’nın ödeme sistemi alanında 300 kişilik bir ekiple çalıştığını ve çevik çalışma modeli sayesinde üretim hızlarının %30 arttığını belirtti. Finansal teknolojilerin tarihçesine değinen Taşarkan, bu teknolojilerin 1900’lerden itibaren geliştiğini vurguladı. İş Bankası’nın müşterilerin günlük hayatını kolaylaştıracak ürün ve hizmetlere odaklandığını dile getirdi. İşCep uygulamasıyla günde 18 milyon işlem yapıldığını ve mobil ödeme rakamlarının Ocak ayından bu yana iki katına çıktığını belirtti. Taşarkan, Samsung S Wallet, Paycell, Moka ve GetirFinans ile iş birliklerini de anlattı. Maximum Girişimci Kartı ile girişimcilere özel hizmet sunacaklarını da ekledi. Ayrıca, İş Bankası’nın Web3, yapay zeka, DeFi, blockchain ve üretimsel yapay zeka gibi alanlara odaklanacağını ifade etti.
Geleceğin Finansal Hizmetlerinde Değişimi Yakalamak
Paycell CEO’su Serhat Dolaz “Geleceğin Finansal Hizmetlerinde Değişimi Yakalamak” başlıklı konuşmasıyla Webrazzi Fintech’teydi.
Dolaz, “Türkiye’nin en kapysayıcı yüksek finansal teknoloji deneyimini yaşatıyoruz” dedi ve Paycell’in 2023 yılı yolculuğunu ve gelişimini aktardı. Büyümede kritik nokta olarak Paycell’i platform olarak kurgulanmasının etkisine dikkat çekti.
Serhat Dolaz, teknolojik değişimin iş hayatını şekillendirdiğini ve geleneksel iş kanallarının platformlaşmaya yöneldiğini ifade etti. Tüketicilerin marka tercihlerindeki değişiklikler ve mobil teknoloji kullanımındaki artışın bu değişime katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, açık finans uygulamalarının çeşitli ve özgün çözümler sunarak bu platformlaşmada önemli rol oynadığını kaydetti. Aynı zamanda sektörlerin, işletmelerin ve müşteri beklentilerinin / ihtiyaçlarının değiştiğini vurguladı. Açık bankacılık ve açık finansın yükselen değerler olduğunu, evrilmenin bu yönde olacağını söyledi. Paycell’in hem son kullanıcılara hem de kurumsal alanda çeşitli hizmetler sunduğunu, Türkiye’nin finansal hizmetler platformuna dönüştüğünü ve finansal pazar yerinde öncü bir konuma ulaştığını vurguladı. Dolaz, Paycell Vitrin ürününü de tanıttı ve şirketin çeşitli hizmetler sunduğunu belirtti.
Yükselen Yıldız: Türkiye’nin Mobil Fintech Evrimi
Adjust Türkiye Ortadoğu ve Afrika Satış Direktörü Başak Zerman “Yükselen Yıldız: Türkiye’nin Mobil Fintech Evrimi” başlıklı sunumuyla Webrazzi Fintech sahnesindeydi.
Zerman hem fintech kategorisinde tüm yılı ve yükselen değerleri özetledi hem de gelecek dönem beklenmesi beklenen gelişmeleri aktardı:
Türkiye’nin uygulama pazarı hızla büyüyor, fintech uygulamalarının artan yükleme ve oturumları her yıl katlanarak büyüyor. Türkiye’de bir uygulamayı başarılı bir şekilde pazarlamak için mobil pazarlamacıların birden fazla strateji kullanması gerekiyor. Başak Zerman benim çok kıymet verdiğim ve her açıklamasını dikkatle okuduğum bir isim, sahneye de çok yakışıyor. Kendisini yakın takibe almanızı öneririm. ????
Başak Zerman, sunumunda özetle aşağıdaki bilgileri verdi:
2022’de fintech uygulamalarının küresel oturumları yüzde 19, indirmeleri yüzde 2 arttı. Aralık 2022, Adjust’ın takip ettiği fintech uygulamaları için en yüksek gelirli ay oldu. 2022’de Orta Doğu ve Afrika’da fintech’ler önemli bir büyüme gösterdi, Türkiye dördüncü sırada yer aldı. Seyahat ve alışveriş uygulamaları, fintech’lerle birlikte en hızlı büyüyen uygulamalar oldu. Mobil ödemelerin 2023’te 2 trilyon doları aşması ve temassız ödemelerin 49 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gen Z, fintech sektörü için önemli bir hedef kitle olarak konumlanıyor. Yakın gelecekte, yapay zeka sohbet botları, blockchain tabanlı servisler ve dijital cüzdanların kullanımının artması bekleniyor.
İşletmeler açısından buz kırıcı çözümler: SuperApp’ler
Webrazzi Fintech’te “İşletmeler açısından buz kırıcı çözümler: SuperApp’ler” paneli ile bilgilerimizi tazeledik.
Ahmet Buğra Ferah’ın konukları Macellan SuperApp CEO’su Göktürk Yetim , sektörümüzün duayeni Soner Canko ve English Home Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız idi.
Panelde, lansmanını Webrazzi’de yapan ve sektörde büyüyen Macellan’ın yolculuğunu, sektöre duyulan ihtiyaçları değişimini ve müşterilerin bu yolculukta ve geliştirmelerde ne kadar önemli bir rol üstlendiğini dinledik.
Oturumda Mehtap Yıldız ve Soner Canko, konuyu işletmeler ve fintech’lerin perspektiflerini değerlendirdi. Yıldız, işletmelerin dijital müşterilere sunulan değer önerisine odaklanmasının önemini vurguladı ve Macellan’ı “fintech’lerin demokratikleşmesi” olarak nitelendirdi. Canko, fintech sektörünün iş ve tüketici ihtiyaçlarına yönelik evrimini ve verimlilik ihtiyacını vurguladı. Şimdiye kadar sürece hep Fintechler açısından bakıldığını söyleyen Soner Canko, sektörün B2B ve B2C’yi pek dikkate almadığını ve artık farklı ihtiyaç ve beklentiler ile ekonomik şartların oluştuğunu, buna karşın tüketicinin beklentilerinin değiştiğimi ve kaynaklarının da sınırlı bir hale geldiğini hatırlattı. Bu konuda hep sınırsızlık görüşünün hakim olduğunu, oysa cep telefonlarında yer bulmanın bile zorlaştığını ekledi. Artık fintekler için verimlilik ve etkinlik zamanının geldiğini, ittifaklara duyulan ihtiyacın arttığını söyledi.
Göktürk Yetim ise Macellan’ın yol haritasını ve platformun işletmelere sunduğu avantajları anlattı. Macellan, işletmeler için entegrasyon maliyeti olmadan kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedefliyor ve farklı markaları tek bir platformda topluyor. Yetim, Macellan’ın büyüme ve karlılık konusundaki başarısını ve süper uygulamaların gelecekteki rolünü vurguladı.
Üretken Yapay Zeka: Finansta Devrim
Webrazzi Fintech’te, “Üretken Yapay Zeka: Finansta Devrim” başlıklı sunumuyla KPMG Turkiye Şirket Ortağı & Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk ‘ü dinledik.
Cantürk bizlerle önümüzdeki hafta duyuracakları araştırmanın detaylarını paylaştı. Bu alana yönelik yatırımlar, yakın dönem beklentileri, finansal hizmetlerde üretken yapay zeka kullanım alanları sunumun başlıkları arasındaydı.
Dijitalde işlem güvenliğini nasıl sağlıyorsun?
Webrazzi Fintech’te “Dijitalde işlem güvenliğini nasıl sağlıyorsun?” Başlıklı sunumuyla Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek‘i dinledik.
Balçiçek, dünyada ve ülkemizde dijitala olan yönelimi güncel veriler eşliğinde paylaştı. Dijitalleşme yolunda olmazsa olmaz gerekliliklerin altını çizdi. Güvenlik ve veri ihlaleri konusunda hem mevcut regülasyonlara hem de yeni gelecek olanlara dikkat çekti.
Finans Teknolojilerinde Yeni Dönem: 2023’ün öne çıkanları ve Küresel Genişleme
“Finans Teknolojilerinde Yeni Dönem: 2023’ün öne çıkanları ve Küresel Genişleme” başlıklı sohbette Ahmet Buğra Ferah’ın konuğu Papara CEO’u Emre Kenci idi.
Emre Kenci, gençleri hedeflemediklerini ama gençlerin Papara’yı çok sevdiğini söyledi. Papara, 10 gençten 9’unun bildiği Papara Card’ların ₺2,5 milyarı aşkın aylık alışveriş işlem hacmiyle pazar liderliğini yıl boyunca koruduğunu, Papara Card kullanıcısı sayısı 5,5 milyonu aştığını belirtti ve Papara olarak 2023’te İspanya merkezli neobank Rebellion Pay’i satın alarak başlattıkları küresel genişleme adımlarını 2024’ün ilk çeyreği itibarıyla hız vereceklerini ve yakında Papara’yı Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki 29 pazara ulaştıracak yeni bir satın alma açıklayacaklarını söyledi.
Fintech ile değişen dünya: Ortaklıklar ve gömülü finans
Finberg Yönetim Kurulu Üyesi Ihsan Elgin, “Fintech ile değişen dünya: Ortaklıklar ve gömülü finans” başlıklı konuşmasıyla Webrazzi Fintech’teydi.
Elgin, her yıl olduğu gibi yine ufkumuzu açtı. ????Yükselen bir değer olarak gömülü finans konusundaki yönelim ve ihtiyaçları vurgulayan Elgin, bu alanda yapışan yatırımların altını çizdi. Detay olarak Partnership modelini ve burada oluşan gelir modeli ve işleyişe dikkat çeken Elgin, Colendi ‘yi ve Colendi’nin partnerleri ile çalışmalarını bu alanda örnek olarak gösterdi.
Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans
eLogo Genel Müdürü Başak Kural Uslu, “Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans” başlıklı sunumuyla sahnedeydi.
Kural bizlerle KPMG ortaklığında hazırlanan ve gün boyunca vurgulanan Gömülü Finans odağındaki raporun detaylarını ve bu alandaki güncel verileri paylaştı.
Bu arada geçtiğimiz hafta AGRA Fintech ofisinde, Taner Toraman ile sohber ettik. Güzel haberler geliyor…
eLogo ve AGRA Fintech geçtiğimiz günlerde yenilikçi derin gömülü finans uygulamasını geliştirmek için stratejik bir iş birliğini hayata geçirdiklerini duyurmuştu. İş birliğiyle işletmeler, verilerini paylaşmadan finansal sağlıklarını ölçebilecekleri ve özel bankacılık ürünlerine kolayca erişebilecekleri bir çözüme sahip olacak. Proje aynı zamanda veri güvenliği ve müşteri izni konularında tam şeffaflık sağlarken, ERP sistemlerden çıkmadan finansman ürünlerine erişimi de mümkün hale getirecek.
Finansal Teknolojiler, API ve geleceği
“Finansal Teknolojiler, API ve geleceği” panelinde Arden Pabuççiyan’ın konukları UPT Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Genel Müdürü Murat Kastan ve HangiKredi Genel Müdürü Oray Durmazoğlu yer aldı.
Para transferleri, Açık Bankacılık ve Bölgesel Büyüme
“Para transferleri, Açık Bankacılık ve Bölgesel Büyüme” başlıklı sohbette Birleşik Ödeme (United Payment) Türkiye Müdürü Adem Aykın, Arden Pabuççiyan’ın sorularını yanıtladı.
Para transferi alanında geçmişten günümüze dek yaşanan gelişmeyi ve United Payment’ın bu gelişmelerde üstlendiği öncü role değinen Aykın, yeni yol haritalarını detaylandırdı.
Aykın, United Payment’ın 2010’dan beri ödeme sistemlerinde yenilikçi çözümler sunarak dijitalleşmeyi öncülük ettiğini ifade etti. Uluslararası para transferlerinde sektör liderleriyle iş birlikleri yaparak hızlı ve güvenilir hizmetler sunduklarını vurguladı. 2017’de Wise ile Türkiye’den yurt dışına para gönderim modeli başlattıklarını ve 91 ülkeye 54 para biriminde transfer sağladıklarını belirtti. Bölgesel büyüme stratejileri sayesinde Azerbaycan ve diğer pazarlarda yer edindiklerini, açık bankacılıkta öncü olduklarını söyledi. 2024’te Kazakistan, Özbekistan ve Fas’ta faaliyet göstermeyi ve açık bankacılık lisansı almayı hedeflediklerini aktardı. Açık bankacılık kullanımının arttığını, sağlayıcıların %72’sinin mobil işlemler üzerine çalıştığını ve önümüzdeki üç yıl içinde açık bankacılık alanında 25’ten fazla çalışanı olacağını belirtti. Ayrıca Türk Devletleri ve Güney Afrika pazarlarına odaklanacaklarını ve Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yaptıklarını ifade etti.
Dijital Bankalar ve Türkiye
Dijital Bankalar ve Türkiye oturumunda BDDK Bilgi Sistemlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ı dinledik.
Aydın, BDDK’nın verdiği yeni faaliyet izinlerini ve sektörün yeni paydaşlarına dair değerlendirmelerini bizlerle paylaştı.
Mustafa Aydın, iki yıl önceki düzenleme sonrası birçok dijital bankacılık başvurusu aldıklarını belirtti. Uzaktan kimlik doğrulama ve elektronik sözleşmelerin dijital bankacılığın önemli unsurları olduğunu vurguladı. 2024’te dijital bankacılığın odak noktası olacağını, bu süreçte ticaret sektöründen ve kamu bankalarından gelen başvuruların önemli rol oynayacağını ifade etti. Aydın, bankaların ve fintech’lerin iş birliğinin zorunlu olduğunu, bilgi güvenliği açısından fintech’lerin bankalara yakın olmasının gerekliliğine dikkat çekti.
2024 yılında beklenen yenilikler konusunda bankalarla daha yakın iş birliği içerisinde olunacağını, yapay zeka, cloud ve güvenlik alanlarında yenilik ve düzenlemelere hazırlanmamız gerektiğini belirtti.
2024’te Fintech’te neler göreceğiz?
“2024’te Fintech’te neler göreceğiz?” Oturumunda Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen ve Ödeal Kurucusu ve Genel Müdürü Fevzi Güngör ‘ü dinledik.
Fevzi Güngör, KOBİ’lerin finansal dünyaya giriş kapısı olma isteklerini hatırlattı ve 120.000 üye iş yerine ve 400 kişilik bir kadroya ulaştıklarını söyledi. Çok yakın bir zaman önce 6 milyon dolar civarında karma bir yatırım aldıklarını müjdeledi.
Webrazzi Fintech’e Colendi’nin damga vurduğunu söylemek mümkün. İhsan Elgin’den Serhat Dolaz’a, BDDK Bilgi Sistemlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’dan diğer konuşmacılara herkes Colendi ve çalışmalarını örnek gösterdi.
Colendi Kurucu Ortağı ve CEO’su Bülent Tekmen, “Colendi olarak daha profesyonel bir ekiple derinleştirdiğimiz bir dönem geçirdik. Colendi Bank, Colendi Sigorta ve Colendi Menkul Kıymetler tarafında güçlü isimleri lider olarak getirdik. Yeniden yapılanma sürecine girdik ve SETL’ı satın almamızla birlikte kendi ekiplerimizi Core Banking tarafında güçlendirdik. Bizim için zor bir yıl geçiyor ama yılı güzel kapatıyoruz. Stratejik ortaklıklarımızıla hizmetlerimizi çeşitlendiriyor ve büyüyoruz. Colendi Bank’ın faaliyet izni sürecini Aralık sonuna kadar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Colendi Ventures tarafında da yatırımlar yaptık. Güçlü ve uçtan uca hizmet sağlayan bir ekosistemimiz var.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son açıkladığı rapora göre, Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri. Financial Times’ın verilerine göre 2027 yılında Türkiye’nin bu sıralamada 9.sıraya yükselmesi bekleniyor.
Türkiye’de tarafında algıları değiştirmemiz, pazar olarak buradaki fırsatları daha çok güçlü sahiplenmemiz lazım. Geçmişe göre daha iyi bir konumdayız, çok daha fazla üretmek ve çok çalışmak zorundayız. Regülatörlerimiz bizi hem teknoloji açısından hem de regülasyonlara uyum açısından bu geleceğe çok iyi hazırlıyor” açıklamasını yaptı.
Notlarımın hepinize faydalı olmasını diliyorum.