Close Menu
FundalinaFundalina

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    Son Yazılar

    2025 Yılında Türkiye Teknoloji Pazarı Değerlendirmesi ve Gelecek Teknolojileri

    6 Kasım 2025

    iOS 26.1 Güncellemesiyle Gelen Yenilikler

    4 Kasım 2025

    Finteklerde Veri Ekonomisi ve Anlamlı Verinin Gücü

    4 Kasım 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • FintekWins
    • TeknolojiWins
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn
    FundalinaFundalina
    • Editörden
    • Teknoloji
    • Dijital Dünya
    • Kültür Sanat
    • Fintech
    • İletişim
    Bültene abone ol
    FundalinaFundalina
    Home»Dijital Dünya»Webrazzi Summit 2017’nin Ardından
    Dijital Dünya

    Webrazzi Summit 2017’nin Ardından

    fundalinaBy fundalina19 Ekim 201715 Mins Read
    Share Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Gelin sizi Webrazzi Summit 2017’ye götüreyim.

    Türkiye’de internet sektörünün gündem belirleyen başlıklarıyla #Webrazzi17’de aldığım notlar yazımda sizi bekliyor.

    Webrazzi Summit 2017

    Bu yıl 8. defa gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Arda Kutsal yaptı ve şimdiye dek 45 den fazla konferans gerçekleştiren Webrazzi’nin 11. Yaşını kutladığını hatırlattı. Kutsal, “Türkiye İnternet Pazarı” başlıklı açılış konuşmasında günün akışını özetledi ve şunları söyledi;

    “Bugün aynı anda bir kaç oturum gerçekleştireceğiz. Etkinliğimiz canlı yayınlanıyor. Bugün çok değeri isimleri ağırlayacağız. Günün programı yoğun ve dolu dolu.”

     

    #Webrazzi17 için birlikteyiz ????????
    Günün programı dolu dolu ???????? pic.twitter.com/rYwloNgBvy

    — Fundalina ???? (@fundalina) October 18, 2017

    Webrazzi Summit 2017’de Arda Kutsal’ın ilk konuğu Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali idi.

    Adnan Bali, İş Bankası’nın 93. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Ağustos ayında bir basın açıklaması yapmış, Cumhuriyet’ten bir yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan İş Bankası’nın bir asra yaklaşan tarihinin “müthiş bir başarı hikayesi” olduğunu belirtmişti”. Kendisini sık dinleme fırsatı bulamıyoruz. Bu açıdan bu sohbet çok çok önemli. Bali, dijital dönüşümü ve günümüz trendlerinin geçmişten günümüze yolculuğunu yaşanmış hikayeler eşliğinde aktardı.

     

    Adnan Bali’nin konuşmasından aldığım notlara gelince…

    “Dönüştürücü işlerin önemine inanıyorum. Dijitalleşmeden anladığım tek kelime “aracısızlaşma”. Dijital dönüşüm sadece bankacılığı değil tüm sektörleri etkileyecek. Teknoloji dönüşüler bazı halkları işlevsizleştiriyor. Dijitalleşme diğer yaratma sürecinde fiktifleşen işlerin elenmesi demek. Eski paradigmalar değişime direnç gösterebilir. Örneğin futbol, görüntülenme tekniğinde nerlerden gelmemize rağmen hakemler hala maçta önemli kararlar alıyor. Teknolojinin trendlerini ve dinamizminin karşısında durulabileceğine inanmıyorum. 

    Ben dijitalleşmeyi bir sektör veya meslek grubu ile ilgili değil, herkesi kapsayan dönüştürücü olarak görüyorum. 

    Değişime direnebileceğini söyleyenler var. Lisansına güvenenler, lisansım var ve bu işe devam edebilirim diyor. Hizmeti en güvenli biz sunuyoruz diyenler bu iş herhangi birine emanet edemeyiz diyorlar. Blockchain’in sunduğu güvenceden fazlasını kimse sunamaz. İnsanoğlu ergonomi ve kolaylık arar. Kolaylık birinci sıradadır ve sonra güven arar. Değişime direnenler zamana karşı koyamayacak. Büyük şirketler hantallaşıyor. İşletmeler biraz kibirleşiyor. Girişimler ve fintechler bu tür şirketler dinamizm sağlar. İş modelinizi yenilemek çok önemli. Zamanımızın büyük bölümünü iş modellerini geliştirmeye ayırıyoruz.

    İnovasyon insanlık tarihi gelişmenin hemen her alanında düzgün doğrusal yürüme anlamında olmaz. Bazen inişler çıkışlar, ve elbette engebeler olur. İnovasyon farklı disiplinlerarası etkileşime olanak verir. 

    Bankacılıkta manuel çalıştığımız dönemlerde kartonlar vardı ve renkliydiler. O dönemde sadece müşterinin o şubedeki bilgilerine erişebiliyorduk. Sistem birbiriyle konuşmuyordu. Sonra şubeleri birbirine bağladık, blockchain değilse bile bu bir başlangıçtı. Ardından ortak veri merkezlerine geçildi. Bu sayede asıl müşteriye erişme fırsatı bulduk. Dijitalleşmeyle mobil kullanıcıya da ulaştık. Harcama alışkanlıklarını bu sayede gözlemleyebiliyoruz. Tüm bunları bir araya getirdiğinizde işte size bigdata. Şimdi bu data ile iş yapma fırsatı buluyoruz, kristalize ediyoruz. İnsanlar artık kişiselleştirme ve özel dokunuş istiyor. Birey “beni farklı olarak bulun bilin ve beni bir arkadaşınız haline dönüştürün” diyor. Bankacılığın dijitalleşme sonucunda oluşacağı nokta burasıdır.“

     

    Ardından sahneye Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün geldi.

    Bütün, dijital sınırlarla – fiziksel sınırlar ortadan kalktığı günümüzde, insanın hep bir hareket ihtiyacı olduğuna dikkat çekti ve bunun çağlardan beri değişmeyen bir durum olduğunu belitti. Bu ihtiyacın dijitale yansımasını gözlemlediklerini ve yenilikçi çalışmalarına aktardıklarını belirten Bütün, “Turkcell olarak özellikle son yıllarda değişim içinde olan bu dünyaya adapte olma, değişme ve dönüşmeye karar verdik. Tüketici ihtiyaçlarını ham data üzerinden değerlendiriyoruz. Turkcell, en gelişmiş müşteri grubu ile dirsek temasında. Bu bizi ve çalışmalarımızı dinamik ve güncel konuma getiriyor. Türkiye en fazla çalışan ülkelerin bandında geliyor. Verimli çalışıyor muyuz bu tartışılır. Daha akılcı ve verimli çalışmamız azım. Turkcell bünyesinde bunu farklı bir noktaya taşıdık.” dedi.

    “Bir e-ticaret sitesinin açılışı, 1 saniye hızlandığında, satışlar %5 artıyor” diyen Bütün, “tarih boyunca üretilen verinin %90’ı son birkaç yılda üretildi. 2020’de kişi başı saniyede 1.7MB veri üreteceğiz” açıklamasını yaptı.

    Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı @ibutun58 İsmail Bütün’den Fizy’nin analiz ve değerlendirme ekranları. #Webrazzi17 pic.twitter.com/XX0DfEJam5

    — Fundalina ???? (@fundalina) October 18, 2017

     

    Turkcell Dergiliğin 2,5 Milyon indirme tirajına ulaştığını ve bu rakamın gittikçe büyüdüğünü belirten Bütün, Fizy’nin anlık analiz ve değerlendirme ekranlarını bizlerle paylaştı. Verinin bu denli iyi işlendiğini ve değişkenliğini görmek hepimiz için şaşırtıcıydı.

    #webrazzi17 de datalara da girmişiz daha ne isteriz ???????????? https://t.co/B6jH3F0T52

    — Oğuzhan KOÇ (@oguzhankoc) October 18, 2017

     

    Tweetim üzerine Oğuzhan Koç, listeye girişini takipçilerine duyurdu.

     

    Ardından sahneye, Doğan Online Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner geldi. Konuşmasından aldığım notlara gelince;

    “Yapay zeka, sürücüsüz araçlar bunlar bilim kurgu değil bugün hayatımızda olan iş modelimizi etkileyen teknolojiler. Bu sene bizim için dönüşüm süreci başladı. 4 yıldır ciddi yatırım yaptığımız verilerimizi yapay zeka üzerinden nasıl kullanabiliriz üzerinde çalışmalara yoğunlaştık. Yapay zekanın temelinde bigdata var. Bigdata’nın gerçek zamanlı işlenebilmesi ve farklı kanallardan gelmesi ve sonuca daha hızlı ulaşabilme çabamız var. 8 bin satıcı şu anda platformumuzda faaliyet gösteriyor. Biz 10 farklı yerden gerçek zamanlı olarak toplayarak sıralamalarına ve müşteriye sunulmasını sağlıyoruz. Bunun ardında yapay zeka çalışmalarımız var. Bu bizim için büyük bir dönüşüm. Biz hepsiburada’yı bünyesinde 20 farklı startup olan bir şirket olarak görüyoruz. HepsiExpress günde ortalama 10 bin adrese ulaşıyor.”

    Ardından sahneye “The Vibrant Future of Commerce Marketing” sunumuyla Criteo’dan Dirk Henke geldi.

    Dirk Henke’in sunumundan aldığım notlara gelince;

    Son 10 yılda çok fazla alışveriş merkezi inşa edildi. Ve aynı zamanda son bir kaç yılda çok fazla değişiklik oldu. Herşeyin birbirine iç içe geçtiği ezberbozan bir dönemdeyiz. Online ve offline farkı ortadan kalkıyor.

    15 yıl öncesine gittiğimizde, günümüzde Türkiye’deki e-ticaret alanında en büyük oyuncuların bulunmadığını görüyoruz. Ticaret ve alışveriş dendiğinde bu dünya birbirinden ayrıydı. Günümüzde online alışveriş ve kullanım var. Kullanıcıların büyük çoğunluğu medya tüketimi de yapıyorlar. Tüm alışveriş zamanının %20 si Amazon’da gerçekleşiyor. İnsanlar farklı cihazlar kullanıyorlar, insanlar birden fazla cihaz kullanmaya başladı.

    Bu ticaret için markalar için müşteriyi yakalamanın, ne yaptıklarını ve ne istediklerini anlamamızı zorlaştırıyor. Müşterilerinize kendinizi anlatmanız daha da zorlaşıyor. Bu pek çok veri demek. Potansiyel müşterinizin nerede olduğu, hangi cihazları kullandığı gibi pek çok veri var. Gittikçe daha fazla talepkar hale geldi ve daha da bireysel olarak güçlendi müşteri. Müşteriyi tanımanın dışında onlara ulaşmak da zorlaştı. Müşterilerinize ilham vermeniz de zorlaştı. Müşterilerin bir şeylere ihttiyaç duyması ve duygusal bağ kurması, ona ilham verebilmeniz daha da zorlaştı.

    Bütün alışverişele ilişki aramaların %70’i Amazon’da başlıyor, google’da başlamıyor. Bu çok önemli bir veri. Bu tür verilere erişiminiz yok ve bu bütün dünyada farklı oyuncuların artık e-ticareti düşündüğünü ortaya koyuyor. Online ve offline’ın birleşik düşülmesinin tam zamanı. Günümüzde pürüzsüz bir deneyim sunduğu için bu iki dünyayı birleştiren çok fazla şirket var. Tüm bunlara baktığımızda çok kanallı dünya, güçlendirilmiş müşteriler, kişilerin farklı cihazları kullanması, online olmasına rağmen alışverişe yönlenmemesi inovasyon açısından büyük bir gereklilik doğuruyor.

    Geride kalmamak ve liderlik etmek için bağlanabilirlik – online ve offline’ı birleştirmeliyiz.

    İkincisi önemli konu ilişki oluşturmak. Müşterinizi alışveriş yolculuğunu ilk temas noktasından son temas noktasına kadar korumanız gerekiyor.

    Üçüncü olarak ölçüm çok çok önemli, gerçek performansı ölçebilmeniz çok önemli. Hangi aktivitenin hangi girişimin bunu alışverişe yönlendirdiğini gözlemlemelisiniz. Tek bir online kampanya bile offline da satışlarınızı arttırabilir ama ölçmezseniz bunu bilemezsiniz. Bunu gözlemlediğinizde yatırımlarınızı daha iyi yönlendirebilir ve müşterilerinizin ilgisini çekecek mesajlar sunabilirsiniz.

    Müşterilerinizin bir sonraki aşamada ne istediklerini bilebiliyor olmanız lazım. Müşterilerinizin alışveriş yolculuklarını bilmeniz önemli.

    Dirk Henke’in sunduğu ve 10 binden fazla müşteriyle yapılan araştırmanın sonucunu görselde bulabilirsiniz.

    Buna göre;

    %74 ben mağazalara gidip alışveriş yapmak istiyorum diyor,

    %69’u ise mağazaya gitmek ama mobil cihazıyla ürünü araştırmak istiyor.

    Teknolojinizi buna göre yönlendirdiğinizde başarıyı yakalarsınız.

    Amazon tüm dünya.da yapılan e-ticarette her bir doların 53 centi Amazon’un cebine giriyor. Bu değişimin farkında olmalı ve buna hemen adapte olmalısınız. Her şey işbirliği, bunu yapalım. İşbirliği yaptığınızda büyüme ve başarı gelir.

     

    Arda Kutsal’ın moderatörlüğünde “Global Teknoloji Şirketlerinin Yerel Ekonomiye Katkısı” paneli ile gün devam etti.

    Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı “Uber Uygulamasına yarım milyondan fazla tekil kullanıcı baktı. Büyümeye devam ediyoruz. 2014 te bu işe başladık, 2017’de büyük gelişmeler kaydettik. Bugün 3.000 üzerinde sürücümüz var. Lokal ekonomiye katkımız var ve daha çok kişiye gelir sağlamak çok güzel. Uber günlük yaşamının bir parçası olmaya başladı. Faaliyet göstermediğimiz şehirlerde bile uygulamamıza giriş yapılıyor. Turizme katkı konusu da keza öyle. Bugün istanbulda 78 farklı ülkeden gelen turistler uygulamamızı açıp kullanmış. Son 1 yılda pek çok sosyal sorumluluk projesine imza attıık – gönüllü olarak yolcu taşıdık. Gündemde olana sorunlarla karşılaşmamızın sebebi ulaştırma kanunlarının eskiden yazılmış olması. Sadece lisanslı araçlarla çalışıyoruz. Uber sistemini kullanan taksicilerde Uber’den memnun ” dedi.

    AliBaba.com Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat “E-ticaret konusunda son 1,5 yıldır devlet tarafında bir farkındalık var. Bu hepimiz için çok iyi, etkilerini birlikte göreceğiz. Türkiye’de KOBİ’lerin hemen buna adapte olması gerekiyor. Türkiye’de oyunu büyütücü hareketi yapmamız gerekiyor. Kovadaki balığı artıracak hareket “ihracat” ki istihdam artabilsin ve KOBi’ler kurtulabilsin. KOBİ’lerin dijitalleşmesi çok kritik bir konu. 3 Milyon civarında KOBİ var. Sayılar havalı ama lokalde kaldırlar. KOBİ’lerin %47’si dijital dönüşüme neredeyse hazır. Önümüzde 5-7 yıl bandında bir aralık var. E-ihracat trendini yakalamamız gerekiyor.”

    Umarım Erpolat’ı tekrar ve uzun uzun dinleme şansımız ileride olabilir. Söyledikleri ve tespitleri çok önemli. Bu panel Uber ağırlıklı olduğu için sesini fazla duyma şansımız olamadı.

     

    Ardından Arda Kutsal’ın moderatörlüğünde “Blockchain ve CryptoCurrency dünyası nereye gidiyor?” paneli ile gün devam etti. s4mining Kurucusu Selçuk Saraç ve bu alanda bir duayen olan ininal Kurucusu Bülent Tekmen’i dinleme fırsatı bulduk.

    Selçuk Saraç, yeni girişimi olan s4mining’in detaylarını bizlerle paylaştı. Bulutta kripto para madenciliğine odaklanan girişim, aslında yurtdışında yapılan bir model imiş. ASIC çözümler ile Bitcoin ve Litecoin, GPU çözümleri ile de Ethereum, Ethereum Classic, Zcash, Monero ve Pascal Coin için hizmet verecek olan s4mining’in 5 gün sonra kullanıma sunulacağı belirtildi. Bülent Tekmen’in de bu girişime ortak olduğunu ve Arda Kutsal’ın lansman duyurusu yaptıkları için yüzde istediğini de belirteyim.

    #ininal Kurucusu Bülent Tekmen, ilk bitcoin alışının hikayesini anlatıyor. #Webrazzi17 pic.twitter.com/MbG82RTH9O

    — FinTechTime (@fintechtime) October 18, 2017

     

    Bülent Tekmen ise ilk bitcoin alışının hikayesini bizlerle paylaştı. “Blockchain ve etrafındaki ekosistem için, 90’lı yıllarda yeni teknolojilere duyduğumuz heyecanı tekrar yaşatıyor” açıklamasını yaptı.

    Bülent Tekmen “#Blockchain, 90’lı yıllarda karşılaştığımız yeni teknolojilere duyduğumuz heyecanı tekrar yaşatıyor.” #Webrazzi17 pic.twitter.com/AcOCXtpYbr

    — FinTechTime (@fintechtime) October 18, 2017

     

    Arda Kutsal’ın moderatörlüğünde “E-Spor Nereye Gidiyor?” paneli ile gün devam etti.

    Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek “Tüm dünyada teknolojik anlamda da değişim var. Federasyonlar, devletler her şey değişecek. 3 sene sonra farklı bir ekosisteme uyanacağız. Futbolun, basketin sahibi yok ama e-sporda takımların sahibi var. Baktığınızda kanunlarla örtüşen bir şey yok. Turnuvalar yapılıyor, yayınlar yapılıyor ve bunları destekliyoruz. Ancak diğer tarafta bizim markalarımızı kullanarak turnuvalar düzenleniyor. Bu oyunların ileride kullanım hakları anonim olacak ve markalarımıza zarar gelmediği sürece bunu yapamazsın diyemiyor olacağız.” dedi.

    Barış Özistek ayrıca espor takımlarının ve oyuncuların yakın zamanda oyun şirketlerinden önemli bir talebi olacağı yönündeki görüşünü de paylaştı. Özistek, “E-spor kapsamında oynanan dijital oyunlar artık tüm dünyada anonim olmalı, halka ait olmalı. Evet oyunların marka hakları oyunu üreten şirketlere ait ama oyun yayınlandıktan sonra oyunu oynamaya başlayan oyuncuların da aslında çok ciddi hakları var. Biz turnuva yapan kişi ve kurumları ya da YouTube, Twitch gibi kanallardan canlı yayın yapanları destekliyoruz, markamıza bir zarar vermediği sürece izin veriyoruz. Ancak bu durumu kanunlar karşılamıyor. Yarın bir şirket bu turnuvaların yapılmasına izin vermeyebilir. Eğer biz oyun sektörü olarak buna elektronik spor dediysek tıpkı futbolda olduğu gibi, basketbolda olduğu gibi oyunlar anonim olmalı herkes istediği gibi turnuva düzenleyebilmeli. Bu açılımın elektronik sporun önünü açacağına, yasal soru işaretlerini ortadan kaldıracağına ve bu alana girmek isteyen sponsorları rahatlatacağına inanıyorum”.

    Özistek, e-spor’un tanımını aşağıdaki şekilde yaptı.

    Netmarble CEO’su Barış Özistek’ten E-spor tanımı. #Webrazzi17 pic.twitter.com/FMWChZJBox

    — FinTechTime (@fintechtime) October 18, 2017

     

    Riot Games İletişim Direktörü Erdinç İyikul “E-spor, futboldan sonra en çok ilgi gösterilen spor dalı. Bu ilgi gün geçtikçe büyüyor. Sınırlarımızın dışına çıktığımızda bu rakamlar daha da öte bir noktada” dedi.

    1907 Fenerbahçe E-spor Takımı Başkanı Sina Afra “Geçen sene Eylül’de bu dünyaya girmeye başladık. Bilgi düzeyi olarak %1’lik durumdan şu anda %40’lık bilgi pozisyonuna çıktı. Burada büyük bir ilgi var, maçlar 250.000 kişi tarafından izleniyor. Yurtdışına çıkınca sayılar tamamen artıyor. Bu yıl şampiyon olduk. Oynayabilmek başka, gönülden istemek başka. Gönülden istiyorum ama 10 dakik içinde ölmekten elbette hoşlanmıyorum. Bizim 4 sponsorumuz var ve 14-24 yaş arası bir kitleye hitap ediyoruz. Onlara dokunmanın tek yolu e-spor üzerinden geçiyor. Genç kitleye ulaşmak isteyen tüm markaların gideceği yol bu.

    İş Bankası ile kat ettiğimiz yolu anlatamam. Benim anlatmak istediğim sadece e-sporun gelişmesinden değil, markaların da bu işe dahil olmasından bahsediyoruz. 3 sene sonra konuştuğumuz sayılar çok başka olacak. 3 sene sonra ortaya konan iş bambaşka olacak. Daha başlangıç dönemindeyiz.” dedi.

     

    Salesforce Başkan Yardımcısı Richard McGuinnes ise şirketinin tanıtım videosu ile sunumuna başladı.

    En hızlı büyüyen startup’lardan biriyiz ve bu ruhu halen koruyoruz. Müşterilerimizden sürekli inovasyon yapmamız gerektiğini öğrendik, müşterilerimizden sürekli geri bildirim alıyoruz, bu bizim müşterilerimizden önde olmamızı sağlıyor.

    Teknolojide son 15 yılda büyük gelişme oldu, müşterilerin çağındayız ve değişimin hızını yakalamak çok zor. 2020 yılında kadar perakende işlemlerinin %80 hala mağazalarda yapılıyor olacak. Zaman içinde müşteri ile etkileşimimiz değişti. Müşterinin beklentisi proaktif olmanız yönünde. Onlara mutlaka yaklaşmanız gerekiyor. Gelecekte yapay zeka tahmini hizmetlerde bulunacak. Yapay zeka cihazlar açısından kolay değil, müşteriler artık facebook ile etkileşime giriyor ve yapay zeka ile etkileşim kuruyorlar.

    Müşterilerin deneyimlediği boşluklardan biri AI. Yakın döneme kadar pek çok yapay zeka girişimi satın aldık. 300 bin şirket müşterimiz var. Bunlar girişim ve şirketler ve en çok zorlandıkları alan haritalama. Bu noktada anlamlandırmaya dikkatli bakmak lazım. Müşteri nasıl etkileşime geçti, nasıl ilerledi ve satınalma yaptı bunları algılamanız lazım. Tek bir bakış açısında sahip olmak zor. Burada bir boşluk var, size sunulan bilgi doğru olmalı ve pazara en doğru haliyle sunulmalı.

    Şirketlerin müşteri ile tek bir bakış açısında sahip olması mümkün değil. Burada kilit nokta müşteri anlamak ve markanızdan nasıl haber alacaklar ve satınalma nerede gerçekleşecek, sizin sosyal medyada nasıl temsil edecek – duygusal bağ kuracak bunları birleştirme yapmanız lazım.

    Richard McGuinnes’in tanımıyla Müşteri yolculuğunu aşağıda bulabilirsiniz.

    Bir müşteri olarak onların yerinde olsanız datayı nasıl kullanırsınız? Müşteriler artık şirketin kendisiyle iletişim halinde olmasını ve duygusal bağ kurmasını bekliyor. Ürün değil, ürün ilişkisi istiyorlar. Kolay erişmek ve aldıkları hizmetin keyif veren bir hizmet olmasını istiyorlar. Aynı anda pek çok şeyi düşünüyoruz. Çok karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Müşterinize ne kadar değer katarsanız, o denli manalı bir ilişki kurarsınız ve başarı o kadar kolay gelir.

    Başarılı olan şirketlerde bir kültür görüyoruz. Bir karar alındıysa tüm şirkete yayılıyor bu karar. Başarılı olan şirketler içeride birbiriyle konuşuyorlar ve dijital dönüşüm stratejisini uyguluyorlar. Kültürel olarak müşteri memnuniyetine odaklanan şirketler, teknolojinin de gücüyle başarılarını katlıyorlar. İş birliği de çok önemli. Müşteri odsaklı olmak istiyorsanız nasıl evrildiğiniz ve nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlamanız lazım. Müşterinizi dinleyin, hazırlıklı olun ve AI için hazırlanın. Müşteriye sunduklarınızı erişilebilir ve uygun fiyatlı kılın. Teknoloji dünyasında bir işletmeci olarak müşteri odaklı olun ve bunu şirketiniz için bir kültür haline getirin.”

     

    Moojan Asghari moderatörlüğünde “Women in AI: Reverse-engineering AI” paneli ile Webrazzi Summit 2017 devam etti.

    Bu panelde bölgemize hakim 4 harika kadını dinleme fırsatı bulduk. Günümüzde önemli bir konu olan “Ters mühendislik” üzerine ve etik değerlere odaklandılar. Temel konu yapay zeka üzerinde şekillense bile, hemen her cümlede kadın hassasiyeti geçiyordu. Özetle;

    Moojan Asghari “Ters mühendislik bildik bir kelime, anlamının dışında ise farklı olarak yapay zekanın temel amacı hayatımızı daha iyi bir noktaya getirmek üzerine. Günün en büyük sorunu eğer yapay zekaya bağımlı hale geleceksek ve bizim yerimize karar verecekse o zaman büyük sıkıntılar yaşanmaya başlanabilir. Yeterli çeşitlilik sağlanamazsa jenerik olmaz, ayrımcılık ortaya çıkar. Ayrımcı ajanların oluşmasını istemiyoruz ve bu amaçla ortak çalışıyor ve hareket ediyoruz.”

    Hanan Salam “Ev güvenliği için robotlar geliştiriyoruz. Evdeki güvenliği devrimleştirme amacımız var. AI’de insan özellikleri var,  faydalı olmayan özellikleri istemiyoruz. Bir takım adımlar atarak bunların yanlılıklar haline dönüşmemesini sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda heyecan verici bir zamandan geçiyoruz, değiştirmek istediğimiz noktalar var. İnsan zekasına uygun olduğunu düşündüğümüz noktalara odaklanıyoruz. “

    Esther Lancaster “Ben yapay zekaya tezim esnasında ilgi duydum. O zamanlarda moda sektörü bu teknolojiden faydalanabilir diye düşünüyordum. Bunun potansiyeline inandım. Bu kontadan itibaren etik bir çerçeve kaynaklanmasına kendimi adadım. Bu teknolojiler etik çerçeve dışında kullanılırsa bir insanlık meselesi haline gelebilir.”

    Catalina Butnaru  “Bu konuda tanımlayıcı yaklaşım güdüyorum. Yapay zeka konusunda evrensel olarak iyi olan nedir – etik olarak tanımlanan nedir, bunları sorgulamamız ve ahlaki olan nedir buna inmemiz lazım”.

    Benim en son izlediğim panel “Women in AI: Reverse-engineering AI” oldu.

    . 

    Webrazzi Arena 2017 Girişimleri 

    2017 yılında Webrazzi Arena’da ve Webrazzi Summit 2017 sahnesinde sunum yapacak 10 girişim açıklandı.

    Codela (SaaS, HR)

    Codela, yazılım geliştirici pozisyonuna başvuran adayların teknik bilgilerini, online kodlama mülakatlarıyla ölçerek otomatik olarak değerlendiren bulut tabanlı bir platformla hizmet veriyor.

    Dialook (Pazar yeri)

    Pırlanta toptancılarını ve üreticilerini, kuyumcu dükkanları ile buluşturan, Türkiye ve Ortadoğu’nun ilk ve en büyük B2B pırlanta pazar yeri.

    FindsArt (Pazar yeri, sanat)

    FindsArt, orijinal sanat eseri üreten sanatçılarla sanatseverleri buluşturan pazar yeri.

    Kimlic (Blockchain, KYC)

    Blockchain tabanlı bir uygulama olan Kimlic, Türkiye’nin ilk “Know Your Customer” uygulaması olmayı hedefliyor.

    Kunduz (Mobil, eğitim)

    Soru sormanın en kolay yolu sloganı ile karşımıza çıkan Kunduz, üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan öğrencilerin yol arkadaşı olmayı planlıyor.

    Purchase Button – (SaaS, e-Ticaret)

    İnternet tabanlı tüm platformları bir pazar yerine dönüştürme hedefi ile yola çıkan Purchase Button, sosyal medya hesaplarını online dükkana çeviriyor.

    Reachpeople (SaaS, Marketing Automation)

    Web sitenizi ziyaret eden insanlar hakkında her şeyi öğrenmenize imkan veren Reachpeople, ziyaretçilerinizin davranışlarını anlamanıza ve satışlarınızı artırmanıza olanak sağlıyor.

    Tıkla Kutla (Pazar Yeri, etkinlik)

    Hayalinizdeki etkinliği kolayca organize etmenizi sağlayacak hizmetleri bulmanızı sağlayan Tıkla Kutla, anında satın alabileceğiniz bir pazar yeri platformu olarak hizmet veriyor.

    YeatUp (Pazar Yeri, deneyim)

    YeatUp, keyifli sofralar etrafında yeni insanlarla tanışıp, hikayeler biriktirebileceğiniz bir sosyal yemek paylaşım deneyimi sunuyor.

    Yüküm Yolda (Pazar Yeri, e-lojistik)

    Yüküm Yolda, lojistik sektöründe yük veren, lojistik firma ve komisyonculara yönelik online “Taşımacılık Yönetim Sistemi” hizmeti sunuyor.

    Sunumların ardından, Webrazzi Arena 2017’nin kazananı blockchain tabanlı dijital kimlik girişimi Kimlic olarak açıklandı.

    İkinci sırada Codela, üçüncü sırada ise Kunduz yer aldı.

     

    Webrazzi Arena 2017’de sahneye çıkan tüm girişimleri tebrik ederim, yolları açık olsun.

    Webrazzi Summit 2017 notlarım bu kadar. Bir hatam olduysa şimdiden affola.

     

    Kankalarımla #Webrazzi17 hatırası ???????? pic.twitter.com/dpRcDZLmuR

    — Fundalina ???? (@fundalina) October 18, 2017

     

    Geçtiğimiz yıl neler olmuştu diyorsanız, Webrazzi Summit 2016‘nın ardından aldığım notları aşağıdaki yazımda görebilirsiniz.

    Webrazzi Summit 2016’nın Ardından.

     

     

    Fayda görmeniz dileğiyle…

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleAyla Filmi
    Next Article HP, Yepyeni Spectre Portföyünü Tanıttı
    fundalina
    • Website

    Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır.

    İlginizi çekebilir

    Dijital Dünya

    Sosyal Dinleme Nedir, Neden Önemlidir ve Nasıl Strateji Oluşturulur?

    4 Kasım 2025
    Dijital Dünya

    Meta AI Türkçe Dil Desteğiyle Türkiye’de Kullanıma Açıldı

    31 Ekim 2025
    Dijital Dünya

    Ses Odaklı Chatbot Pazarlaması Rehberi

    11 Ekim 2025
    Öneriyorum
    • Davetiye
    • Finteklerin Hafızası
    • Funda Güleç
    • Hasan Yalçın TV
    • Küçük İşletmeler için Sosyal Medya
    • neodyum mıknatıs
    • Teknolojinin Hafızası
    Kalemimden

    LinkedIn Karusel gönderileri nedir?

    15 Nisan 2024

    ABD ve İngiltere, Yapay Zeka Modellerini Düzenlemek İçin Anlaştı

    15 Nisan 2024

    Gömülü Finans Pazarı Büyüyor

    15 Nisan 2024

    YouTube Algoritmasındaki Değişiklikler

    15 Nisan 2024
    Beni Takip Edin
    • Facebook
    • YouTube
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    Destekleyenler
    Ada Dijital Ajans
    Popüler Yazılar

    2025 Yılında Türkiye Teknoloji Pazarı Değerlendirmesi ve Gelecek Teknolojileri

    6 Kasım 2025

    iOS 26.1 Güncellemesiyle Gelen Yenilikler

    4 Kasım 2025

    Finteklerde Veri Ekonomisi ve Anlamlı Verinin Gücü

    4 Kasım 2025
    Editörden

    FinTech alanında haftanın gündemi 247

    2 Kasım 2025

    FinTech alanında haftanın gündemi 246

    26 Ekim 2025

    FinTech alanında haftanın gündemi 245

    19 Ekim 2025

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    LinkedIn Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Ana Sayfa
    • Editörden
    • Teknoloji
    • Dijital Dünya
    • Kültür Sanat
    • Fintech
    • Hakkımda
    • İletişim
    Copyright © 2025 · www.fundalina.com - Kullanım koşulları

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.