Aktif Bank’ın 25. yılı vesilesiyle ev sahipliği yaptığı Aktif Fintech Zirvesi 2024, ‘Gelecek 25 Yıl’ temasıyla Zorlu PSM SkyLounge’ta gerçekleşti.
Etkinlik, fintech sektörünün önemli isimlerini bir araya getirerek, geleceğin finans dünyasına dair değerli fikirlerin paylaşılmasını sağladı.
Aktif Bank Hem 25. Yılını hem de Fintech Ekosisteminin Gücünü Kutladı
10’dan fazla iştiraki ve teknolojik gücüyle kendisini ‘Fintech Ekosistemi’ olarak konumlandıran Aktif Bank, sektörün geleceği için attığı yenilikçi adımlarla dikkat çekti. 25 yıllık başarı hikayesi ve etkinlikte sergilenen vizyon, hem katılımcılardan hem de sektörden büyük övgü aldı.
Etkinlik boyunca LinkedIn hesabımdan kısa videolar ve notlar paylaşarak, katılamayanlar için zirve anlarını aktardım. Telefonumun pili bitene kadar her detayı paylaşmaya çalıştım
Zirve, Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan’ın etkileyici açılış konuşmasıyla başladı. Finansal kapsayıcılığın artışında fintechlerin dönüşüm sağlayıcı rolüne dikkat çeken Oğan, şunları söyledi: “Aktif Bank olarak 25 yıl boyunca büyük bir dönüşüm yaşadık. 1999 yılında sadece 18 kişilik bir ekiple başladığımız bu yolculukta, bugün 20 milyon müşterimizle dev bir ekosistem haline geldik. İştiraklerimizle birlikte yarattığımız bu geniş ekosistem, bize her alanda büyük bir rekabet avantajı sağladı. Bugün hem kurumsal hem de bireysel bankacılıkta önemli başarılara imza atmış bir banka olarak, sektörün çok üzerinde bir performans sergiliyoruz. Bu başarının ardında, takım ruhumuz, inovasyonlara açık yapımız ve müşteri odaklı stratejimiz var. Her yıl katlanarak artan yatırımlar, dijitalleşmeye olan güven ve finansal hizmetlerin dijital ortama taşınması, ekosistemi büyütüyor. Bu potansiyeli yüksek ekosistemin global çapta istikrarlı büyümesini sürdürmesi ancak iş birlikçi yaklaşımlarla mümkün. Bugün, rekabet ve iş birliğini birleştiren ‘rekaberlik’ kavramını derinleştirerek fintek ekosisteminin değerini artırmayı ve kazan-kazan fırsatları yaratmayı hedefliyoruz.”
“Dijital Ödeme Sistemlerinin Geleceği: Perakende & E-Ticarette Yeni Dönem” paneli
Prof.Dr. Selim YAZICI’nın Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; iyzico Genel Müdürü Orkun Saitoglu, Param Kurucu ve CEO’su Emin Can YILMAZ, Hepsipay Genel Müdürü Ozan Bayülgen’i dinledik. Selim Yazıcı, Fintek sektörünün 60’lı yıllarda başlayan yolculuğunu bizlere hatırlatarak paneli başlattı.
“Müşteriler bizi yol arkadaşı olarak görüyor.”
iyzico Genel Müdürü Orkun Saitoglu, perakende sektöründe büyüten bir güç olarak dijital cüzdanı ve E-ticarete etkisini bizlerle paylaştı.
Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz, perakende ve ticaret sektörlerindeki B2B ve B2C etkisini bizlerle paylaştı. Emin Bey sektöre birliktelik çağrısı yaptı.
Yılmaz, “Perakende dönüşecekse bunu biz dönüştüreceğiz. Bütünleşik finans ekosistemimizle bu yönde çalışıyoruz. Param’ı, üreticiden tüketiciye kadar uçtan uca bütünleşik finans hizmetleri sunan, bireysel ve kurumsal müşteriler için finansal süreçlerde tam entegrasyon sağlayan, finansın teknolojiye dokunduğu her noktada değerli çözümler üreten lider bir fintek şirketi haline getirdik.”
“Entegre hizmetler ödeme deneyiminde fark yaratıyor.”
Hepsiburada iştiraki Hepsipay Genel Müdürü Ozan Bayülgen, Pazaryeri ve Gömülü cüzdan ilişkisini bizlerle paylaştı.
Aktif Fintech Zirvesi 2024, “A’dan Z’ye Yapay Zeka: Fintech Dünyasının Dönüşümü” paneli ile sürdü.
Demirhan Şener’in moderatörlüğünde İnvenia Teknoloji Danışmanlık Kurucusu İlker Altıntaş, TRAI Conculting Director Roksan Kaspi, Trendbox Kurucu Ortağı Ahmet Bilgen ‘i dinledik.
Konu başlıktan da anlaşılacağı üzere oldukça derindi ve tüm yönleri ile alındı. Demirhan Şener, yapay zeka alanında da öncü konumda olan finans sektörü ve fintekleri hatırlattı. AI alanında yeni bakış açıları, regulasyon etkisi, riskler ve kazançlar, hiper kişiselleştirme çağında yarının dünyası… panelde ele alınan başlıklar arasındaydı.
Chris Skinner ‘ın keynot sunumu ile zirve sürdü. Skinner’ı en son pandemiden önce dinlemiştim. Sunumda çok çarpıcı veya bilmediğimiz – yenilik olarak görebileceğimiz bir konu başlığı olmadı. Etkinliğe katılamayanlar için sunumdan notlarımı aşağıda paylaşıyorum.
“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.”
Skinner, konuşmasında değişime ayak uydurmanın ve yeni düşünme biçimlerini benimsemenin önemini vurguladı. Ona göre, tepe yöneticiler ve bankalar genellikle değişime ve farklı düşünme biçimlerine sıcak bakmazlar. Ancak, kurumsal kültüre boyun eğmek ve sorgulamayı bir kenara bırakmak, günümüz iş dünyasında başarısızlığı beraberinde getirir.
Skinner, “Bankalara hâlâ ihtiyacımız var, ama bunu dijital bir şekilde yapmak zorundayız,” diyerek bankacılık sistemindeki değişen rolleri günümüzün en büyük zorluklarından biri olarak tanımladı. Neobankaların (dijital bankalar) sektöre meydan okuduğunu, veriyi etkin bir şekilde kullanabilir hale getirerek bankacılık sistemini dönüştürdüğünü ifade etti. Skinner’a göre dijital kimlik (digital ID) ve dijital para birimleri geleceğin merkezinde yer alıyor ve bu alanlarda tüm dünya yoğun bir şekilde çalışıyor.
“Fintekler, bankaların yerine geçecek mi?” sorusuna yanıt veren Skinner, finteklerin geleneksel bankacılığı tamamen devralmaktan çok, spesifik fonksiyonel alanlara odaklanarak bu süreçleri otomatize ettiğini söyledi. Ona göre, geleneksel bankaların kültüründe teknoloji bulunmaması, bu kurumları hantal hale getiriyor. Ancak, finteklerin genç kuşağın etkisiyle birlikte hızlı bir şekilde değişim sağladığını belirtti. Stripe gibi şirketleri “sektörün rock yıldızları” olarak tanımlayan Skinner, bu genç nesil temsilcilerinin teknolojiye olan yatkınlıklarını ve yönetim anlayışındaki yenilikçi yaklaşımlarını öne çıkardı.
Skinner, oyun değiştiren neobanklar arasında Revolut ve NuBank gibi şirketlerin hızlı büyümesini örnek gösterdi. Bu tür şirketlerin finans sektöründe yenilikçi ve dönüştürücü bir rol oynadığını belirtti. Bununla birlikte, finteklerin bankalarla iş birliği içinde çalışacağını, ancak bu iş birliğinde rol dağılımı ve eşitliğin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bankaların fintekleri “yutacağı” endişelerine yanıt olarak Apple’ı örnek gösterdi. Apple’ın Apple Pay ve Apple Wallet ile başarılı bir şekilde bankacılık hizmetlerini dönüştürdüğünü, benzer şekilde Amazon’un Chase ile güçlü bir iş birliği kurarak maliyetleri düşürüp hizmet hızını artırdığını vurguladı.
Skinner, AliBaba’nın vizyonunu ve bu vizyonun finans sektörüne etkisini de ele aldı. Şirketin, verinin işlenişi ve kaldıraç etkisiyle yeni bir iş modeli yarattığını ifade etti. Bu bağlamda, bulut üzerine inşa edilen sistemlerin, geleceğin finansal yapılarını şekillendirmede kilit rol oynayacağını belirtti.
Skinner, bankaların önümüzdeki on yılda varlıklarını sürdüreceğini ancak bugün bildiğimizden farklı bir yapıya bürüneceğini söyledi. Düzenlemelerin finansal sistemin vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve yönetişim olmadan paranın sürdürülebilir olamayacağını dile getirdi.”
Zirvede son izlediğim panel “Finansal Kapsayıcılığın Geleceği: Açık Bankacılık & Servis Bankacılığı & Neobankalar” oldu. Sefer Yüksel’in Moderatörlüğünde KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, Platformxit Yönetici Ortağı Deniz Güven, Aktif Ventures Genel Müdürü Yasemin Evsahibioğlu, BKM Açık Bankacılık Direktörü Derya Demirbüker’i dinledik.
KMPG Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, açık bankacılık dünyasını hem global açıdan hem de Türkiye açısından değerlendirdi.
Finans dünyasının dönüşüm geçirdiğini ve dijitalleşmenin bu alana hakim olduğunu belirten Sinem Cantürk, dijitalleşmenin getirdiği yeni iş modellerinin finansal kapsayıcılığı artırdığına ve müşteri deneyimini zenginleştirdiğine dikkat çekti. KPMG’nin araştırmalarına dayanan global verileri paylaşarak, tamamen dijitalleşmiş bir geleceğin somut örneklerini aktardı.
Cantürk, hem organizasyonel yapı hem de son dönem gelişmeler bağlamında İngiltere’yi başarılı bir örnek olarak gösterdi. İngiltere’nin banka, fintek ve regülatörleri doğru şekilde bir araya getirerek attığı stratejik adımların finans sektöründeki dönüşüm için rehber niteliğinde olduğunu vurguladı.
Aktif Ventures Genel Müdürü Yasemin Evsahibioğlu, servis modeli bankacılığını çarpıcı bir şekilde tanımladı ve bu konsepti, bağımsız arayüz sağlayıcısının, bir bankanın servislerini ve yeteneklerini API’ler aracılığıyla gömülü hale getirerek hem mevcut hem de potansiyel müşterilerine sunması olarak özetledi. Konuşmasında, bu modelin hem Türkiye’deki hem de dünyadaki yenilikçi örneklerine değinerek sektöre getirdiği dönüşümü verilerle destekledi.
Evsahibioğlu, Türkiye’de yayınlanan tebliğler ve bilgi güvenliği konularının önemine dikkat çekerken, Aktif Ventures olarak bu gelişim doğrultusunda Apilion platformunu geliştirdiklerini belirtti. Türkiye’nin ilk API platformu olan Apilion’un, 800’den fazla API ile bir API Market Place olarak çalıştığını ve zamanla API Sharing modeline evrilerek sektöre katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, bu modelin müşterilere ve sektöre sunduğu avantajları da detaylı bir şekilde açıkladı.
BKM Açık Bankacılık Direktörü Derya Demirbüker, Açık Bankacılık konusunda BKM’nin bakış açısını ve bu alanda yaptıkları hazırlık ve çalışmaları bizlere aktardı. Bulunduğumuz bölge açısından ilklere imza atılan bu alan hepimizi gururlandırdı.
Telefonumun bataryası bittiği için daha fazla video çekemedim. Aktif Bank ailesine nice başarı dolu yıllar diliyorum, bu şahane etkinlik için kendilerine teşekkür ediyorum.
Aktif Tech Proje ve Süreç Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı FilizYılmaz ile selfie çektirmek istedim ama vakit bulamadım. Kod bükücü olarak sektörümüzde efsane olan Filiz Hanım’a selamlar olsun.