Ülkemizin yerel değerlerine sahip çıkan ve raflarında Coğrafi İşaretli Ürünlere yer veren Metro Toptancı Market, Mutfak Dostları Derneği İşbirliğiyle “Anadolu’nun Lezzet Envanteri” adlı gastronomi ve kültür etkinliği düzenledi.
Ben de oradaydım…
Türkiye’nin en prestijli uluslararası Horeca fuarı olan Sirha İstanbul Fuarı’nda düzenlenen etkinlik, Anadolu’nun nadir lezzetlerinin dünyaca ünlü şeflerin ve işletmelerin mutfağa girmesini ve daha yaygın bir şekilde kullanılmasını hedefliyor.
Anadolu Lezzet Envanteri’nde kayıtlı 148 lezzet var ve ne yazık ki Metro Toptancı Marketlerde satılabilen lezzetlerin toplamı 48.
Bu ürünler arasında Divle Obruk Peyniri, İsli Çerkes Peyniri, Kargı Tulumu, Sürk Peyniri, Hurma Zeytin, Antakya Halhalı Zeytin, Cunda Dönderme, Gömbe Tarhanası, Çanakkale Domatesi, Tirebolu Çayı, Afyon Kaymağı ve daha birçok lezzet bulunuyor.
Etkinlik için bir araya geldiğimiz Anadolu Kahvaltısı’nda bizlere hoş geldiniz diyen Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan,
“Biz Metro’da yerel değerleri geleceğimiz olarak görüyoruz. Yürütmekte olduğumuz Coğrafi İşaretli Ürünler projemizle, Türkiye’nin lezzet haritası oluşturmayı ve bu eşsiz lezzetleri kayıt altına alarak gelecek nesillere kültür mirasımız olarak bırakmayı hedefliyoruz.
Mutfak Dostları Derneği işbirliğiyle yarattığımız Anadolu’nun Lezzet Envanteri etkinliği, bu anlayışımızın bir sonucu…
Kahvaltı sofralarımızdan eksik olmayan bu eşsiz lezzetlerin, daha fazla restoranda, otel mutfaklarında kullanılmasını ve daha fazla şef tarafından tercih edilmesini istiyoruz” dedi.
Mufak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kalkınç ise Kubilay Özerkan’dan sonra mikrafonu alarak şunları söyledi.
“Türkiye’nin tarım ürünlerinin, gastronomik zenginliklerinin patentlerinin tescillenmesi, niteliklerinin korunması, üretilecekleri coğrafi sınırlarının ve kalite kriterlerinin belirlenmesi anlamını taşıyan “Coğrafi işaretleme” yerel lezzetlerin, artizan üretimin korunması açısından da büyük önem taşıyor.
Ülkemizin giderek kaybolan bu lezzet hazinelerine sahip çıkmayı misyon edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak, doğru ürünün tüketiciye ve profesyonellerle buluşmasının büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu aşamada en önemli konulardan biri, piyasadaki taklit ürünler.
Bu ürünler hem kafa karışıklığına neden oluyor hem de haksız rekabete yol açıyor. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarla önemli bir misyonu üstlenen Metro Toptanıc Market’le böyle bir etkinlikte iş birliği yapmaktan gururluyuz.”
Anadolu Kahvaltısı’na katılan Ahmet B. Örs ise hepimizin endişesini dile getirerek “Yakında isli çerkes peyniri yiyemeyeceğiz. Milli lezzetlerimize sahip çıkalım” dedi.
Anadolu Kahvaltısı’nda Sahrap Soysal ve Yazgülü Aldoğan’da katılmıştı. Tadına bakma fırsatı bulduğumuz yöresel lezzetler ise eşsizdi ve bu lezzetlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması hepimizi derinden etkiledi.
Türkiye’nin tarım ürünlerinin, gastronomik zenginliklerinin patentlenerek tescillenmesi, bunun yanı sıra özgün niteliklerinin korunması, üretilecekleri coğrafyanın sınırlarının ve kalite kriterlerinin belirlenmesi anlamını taşıyan “coğrafi işaretleme”, yerel lezzetlerin, artizan üretimin korunması açısından büyük önem taşıyor.
Bu konuda Essedra Projesi de büyük önem taşıyor.
Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürlüğü DG Enlargement tarafından eş finansmanı sağlanan ve Slow Food tarafından koordine edilen ESSEDRA Projesi, Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini desteklemeyi amaçlıyor.
Proje ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Davet için Metro Toptanıc Market’e, Mutfak Dostları Derneği’ne ve Ünite İletişim’e teşekkürler. #Sirhavemetro