Dün akşam, Türkiye’nin e-kitap okuyucusu Calibro ile yepyeni bir okuma deneyimi yaşamak üzere Blogger Lansmanı için Vera Yıldız Park’ta buluştuk.
Tamamen yerli yatırımla hayata geçen, Türkçe kitaplara da rahat ulaşma ve okuma fırsatı sunan Calibro, www.babil.com üzerinden satışa sunuluyor. Binlerce kitaplık kütüphaneyi hayallerin ötesinde bir hafiflikte, her yerde yanınızda taşımanızı sağlayan Calibro; kağıt doğallığındaki ekranı, pratik menüsü, not alabilme özelliği, 30 güne kadar çıkan batarya ömrü ve Sesli Sözlük’ün İngilizce – Türkçe sözlük desteği ile öne çıkıyor.
Gecede Calibro’yu deneyimleme şansı buldum. İki çeşiti bulunan Calibro, E-ink teknolojisinin son örneği olan Calibro, tabletlerden, cep telefonlarından ve parlak ekranlardan farklı olarak kağıt hissini aynen yaşatıyor. Piksel mantığından çok farklı olan dijital mürekkep teknolojisi e-ink asla gözleri yormuyor ve şarjı çok ekonomik olarak kullanıyor.
- Calibro Basic 188 gram, ve dokunmatik özelliği bulunmuyor. 4 GB dahili hafızası bulunan cihaz, yaklaşık 3 bin kitaba denk gelen bir kapasiteye sahip. İhtiyaç duyulduğunda ise hafızası, harici SD kartlar ile 32 GB’a çıkarılabiliyor. Bu da yaklaşık 24 bin kitaba denk geliyor. Batarya ömrü ise 30 gün. Ekranı ise 6 inç genişliğinde.
- Dokunmatik olmayışı ise kullanım açısından zorluyor, ışık konusunda zayıf olduğu için gece ek aydınlatma ile (tıpkı kitap gibi) kullanılabilir, ancak temel olarak keyifli bir okuma deneyimi yaşattığı da bir gerçek.
- Calibro Touch Lux ise 208 gram ağırlığında ve beyaz. Calibro Touch Lux modelinde 4 GB dahili hafıza bulunuyor. Yaklaşık 3 bin kitaba denk gelen bu kapasiteyi harici SD kartlar ile 32 GB’a çıkarmak mümkün. Bu da yaklaşık 24 bin kitaba denk geliyor.
- Calibro Touch Lux modelinde 4 GB dahili hafıza bulunuyor. Yaklaşık 3 bin kitaba denk gelen bu kapasiteyi harici SD kartlar ile 32 GB’a çıkarmak mümkün. Bu da yaklaşık 24 bin kitaba denk geliyor. Batarya ömrü ise 30 gün. Ekranı ise 6 inç genişliğinde.
- Diğer ortak özelliklere gelince;
- Calibro’nun tüm modellerinde Türkiye’nin en popüler online sözlüğü Sesli Sözlük’ün İngilizce – Türkçe sözlük desteği bulunuyor.
- Calibro Basic 149, Calibro Touch Lux ise 249 TL’den www.babil.com ve www.n11.com sitelerinden satışa sunuluyor. Calibro yakında teknoloji marketlerde ve kültür perakendecilerinde de kitap tutkunları ile buluşacak.
- Calibro cihazlar farklı okuma alışkanlıklarına hitap edebilen yazı özelliklerine sahip. Çeşitli fontların ve puntoların yer aldığı Calibro’da kalın, italik gibi seçeneklerle okuma alışkanlıkları özelleştirilebiliyor.
- Calibro’nun ekranı 6 inç genişliğinde.
- Calibro JPEG, BMP, PNG, TIFF resim formatlarını destekliyor.
- Calibro’da PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM formatındaki e-kitaplar okunabiliyor.
- Calibro Basic’in hesap makinesi, sözlük, takvim&saat, satranç, klondike, fotoğraf albümü, sudoku, scrable gibi ek özellikleri de bulunuyor. Calibro Touch Lux’ün ise bunlara ek olarak dropbox, kitap mağazası, tarayıcı, RSS gibi özellikleri de var.
- Calibro’nun e-ink ekranları ile e-kitapları çok yakında iOS, Android, Mac, Windows işletim sistemlerine sahip cihazlarda okumak mümkün olabilecek.

E-kitap okuyucu denince akla doğal olarak kindle geliyor. Henüz bir kindle’ım olmadığı için bu karşılaştırmayı teknik olarak yapabilirim ancak deneyim açısından bu yetkinliğe sahip değilim. Calibro’nun tabletten okumanın dışında, rahat bir okuma deneyimini yaşattığını söylemek mümkün. Öte yandan en çok merak edilen konulardan biri e-kitap’lar için ödediğimiz yüksek bedeller. Calibro ile bu bir standarda oturtuluyor. Örneğin 20 TL. ödediğimiz basılı bir kitabı, bu sistem sayesinde 12 TL. ye satın alabileceğiz. %40’lık bir oran bana gayet iyi gözüktü.
Geceden kalan diğer detaylara gelince…

Libronet Bilgi ve Teknoloji Hizmetleri tarafından kitapseverlere kazandırılan Calibro’yu Yönetici Direktörü Mehmed Ali Çalışkan’dan dinledik.
Şu anda Türkiye’de 300 binden fazla e-kitap okuru bulunduğunu belirten Çalışkan, “Teknoloji hayatımızın içerisine girdikçe e-kitap okuyucusu artıyor ve her yıl binlerce kişi e-kitap okuyucu alarak bu topluluğa katılıyor. Bu sayıları çok yukarılara çekmek, zaman ve mekandan bağımsız olarak kitapları yanımızda taşımamızı sağlayan Calibro ile kitabı daha da fazla hayatımızın içine sokmak istiyoruz. Bu yüzden erişilebilir bir fiyat politikası da izliyoruz” dedi.

Calibro ile siz nereye kitaplarınız oraya
Calibro için 4 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Mehmed Ali Çalışkan, cihazın özelliklerini özetledi: “Türkçe kitap okuma fırsatı sunan, 3 bin kitap kapasitesi ve 6 inç ekran büyüklüğüne sahip Calibro ekran ışığıyla gözleri yormuyor. Güneş ışığında parlamadığı için kağıt doğallığında okuma konforu sunuyor. Tablette kitap okumada 20 dakikada göz yorulurken Calibro, basılı kitap kadar, yani 2 saat civarında gözleriniz yorulmadan okumanızı sağlıyor. Ortalama 3000 kitaplık bir kapasitesi olan Calibro’ya kablosuz internet bağlantısıyla en fazla 30 saniyede bir kitap indirilebiliyor. Sesli Sözlük desteğiyle kitap okurken kelimelerin üzerine dokunarak sözlüğe bakmak mümkün oluyor. Calibro’da kitaplar üzerinde dipnotlar tutulabiliyor. Cihazın şarjı yaklaşık 10 bin sayfa / 1 ay dayanıyor. Seçilen metinlerin üzerine dokunarak sosyal medyada paylaşma imkanı bulunuyor. Calibro’nun Basic ve Touch Lux olmak üzere iki modeli bulunuyor. Calibro Touch Lux’te dokunmatik ekran özelliği var. Calibro Touch’un karanlık ortamlarda ön ışığı da ayarlanabiliyor. Calibrolar 149 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.”

Libronet hakkında
- Yayıncılığın içinden, dışından, kıyısından, köşesinden gelen büyük bir ekip tarafından kurulan Libronet, güçlü bir yatırımla kitap ve teknoloji odaklı bir kültür dünyası vaat ediyor.
- Libronet kitapseverlerin ihtiyaç duyduğu türlü ürün ve bilgiyi güçlü teknolojik altyapısı sayesinde hızlı ve eksiksiz bir şekilde üreten, temin eden ve ulaştıran yeni nesil bir kitap ekosistemi.
- Kitapların basımından, satış kanallarının geliştirilmesine, okuyuculara ulaşma süreçlerinden yeni okuma deneyimlerine kadar yayıncılığı 360 derece kapsayan bir sistem sunuyor.
- Mehmed Ali Çalışkan ve Erhan Koraltan tarafından kurulan Libronet, faaliyetlerine 2013 yılında başladı.
- Libronet markaları arasında online kitap mağazası babil.com, Calibro, hem e-kitap hem de fiziki kitap üreten Papersense Yayınları, kitap, film, müzik ve haber dergisi Arka Kapak ile kitap tabanlı bir sosyal medya uygulaması olan Sosyologos yer alıyor.
- Libronet farklılaşan içerikler ve yenilikçi teknolojilerle her zaman ve her yerde okuyucuların yanında olmayı, onların dünyasını zenginleştirmeyi, çalışmalarıyla pazarda fark yaratmayı amaçlıyor.
E-kitap pazarı hakkında
- E-kitap binlerce yıllık evrensel yazı kültüründe bir devrim. Tabletten papirüse, el yazmasından matbaaya, ofsetten dijitale geçmek kadar önemli.
- Amerika’da bugün 1 milyon e-kitap bulunurken Türkiye’de bu rakam henüz 10 binler civarında. Libronet, 2015 yılında bu rakamı 50 bine çıkartmayı hedefliyor.
Calibro’ya Sosyal Hesaplarını takip ederek daha da yakınlaşabilirsiniz.





