Türkiye İş Bankası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “En İyi 100 Yapay Zekâ Girişimi ile Yatırımcı Ekosistemi Buluşması,” gerçekleşti.
Türkiye İş Bankası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “En İyi 100 Yapay Zekâ Girişimi ile Yatırımcı Ekosistemi Buluşması,” girişimcilerden yatırımcılara, akademisyenlerden iş dünyasının liderlerine kadar geniş bir katılımla gerçekleşti.
Yapay Zekâ Girişimlerine Güçlü Destek
Yapay Zekâ Fabrikası tarafından organize edilen etkinlik, girişimcilerin yenilikçi çözümlerini tanıtmaları ve başarı hikâyelerini paylaşmaları için önemli bir platform sundu. Türk kurucuların liderlik ettiği dünyanın en iyi 100 yapay zekâ girişiminin sahne aldığı etkinlik, Türkiye’nin bu alandaki gücünü küresel ölçekte artırmayı hedefliyor.
Hakan Aran: Yapay Zekâ Ekosistemini Güçlendirmek Önceliğimiz

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yapay zekânın dönüştürücü gücüne dikkat çekerek, bu alandaki değer zincirini üniversitelerden başlattıklarını ifade etti. Koç Üniversitesi ile açılan Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin önemine değinen Aran, “Girişimlerin akademik destek alması için Chief Science Officer (CSO) şartını getirdik. Ayrıca İş Bankası’nın müşteri portföyünü bu girişimlere açarak, işletmelerin dijital ve yeşil dönüşümünü destekliyoruz,” dedi.
Yapay Zekâ Fabrikası’nın sadece 2 yıl içinde 2.294 girişimi kayıt altına aldığını belirten Aran, yatırım yapılan 23 girişimin toplam piyasa değerinin 703,4 milyon dolara ulaştığını ve bu girişimlerin yüzde 90’ının yurtdışına satış yaptığını vurguladı.
Pınar Özcan: En İyi Uygulamalar Ekosistemi Güçlendirir
Oxford Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Profesörü Prof. Pınar Özcan, yapay zekâ teknolojilerinin veri odaklı dönüşümde kritik bir rol oynadığını ifade etti. Özcan, büyük şirketlerin girişimcilere veri erişimi sağlaması gerektiğini ve bu verinin doğru kullanımını destekleyen kuralların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. “Ekosistemin güzel çalışabilmesi için üniversiteler, büyük şirketler ve girişimcilerin bir arada çalışması gerekiyor,” dedi.
Barış Karakullukçu: Gerçek Hikâyelerle İlham Veren Bir Etkinlik
Yapay Zekâ Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu, İş Bankası’nın 100. yılına özel olarak düzenlenen bu etkinliğin, girişimlerin başarı hikâyelerini paylaşması için bir fırsat sunduğunu belirtti. Karakullukçu, girişimcilerle birlikte parlak öğrencilerin ve iş dünyasının liderlerinin de bir araya geldiği bu etkinlikten yatırım, müşteri ve yetenek anlamında birçok kazanım beklediklerini dile getirdi.
Barış Özistek: Türkiye’nin Teknoloji Yarışında Önde Olması İçin Ekosistem Şart
Boğaziçi Ventures Kurucu Ortağı Barış Özistek, yapay zekâ girişimlerinin küresel yatırımlardaki payının hızla arttığını ve Türkiye’nin bu yarışta güçlü bir ekosistemle yer alması gerektiğini vurguladı. Özistek, “Türk girişimciler, global piyasada yetenek ve finansman açısından büyük bir rekabetle karşı karşıya. Bu rekabetin üstesinden gelmek için daha güçlü bir ekosisteme ihtiyacımız var,” dedi.