İstanbul Haliç Kongre Merkezi bugün önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliklerinden biri olan Intel Teknoloji Konferansı “Yarından Sonra” başlığıyla gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açılış konuşması ve başta Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt olmak üzere alanında birbirinden önemli konuşmacının yer aldığı konferans, aynı zamanda “Türkiye’den Milyar Dolarlık Şirket Çıkar mı?” paneline de ev sahipliği yaptı.
Ülkemize ve dünyaya ait güncel verilerin sunulduğu ve gelecek çalışmalarının anlatıldığı bu önemli etkinliğe bende davetliydim.
Etkinliğe katılamayanlar için aldığım notları yazımda okuyabilirsiniz.
Intel’in, dünyanın ve Türkiye’nin “Teknolojide Yarından Sonrası“nı hayal etmeye çağırdığı ve hem şimdiye dek yapılan çalışmaları özetlediği, hem de gelecek projelerini aktardığı konferans önemli konukları ağırladı.
Konferans açılış konuşmaları ile başladı. İlk olarak sahneye Intel Türkiye Orta Doğu Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem geldi. İnovasyonu odağına aldığı konuşmasında Ertem, şunları söyledi.
“İnovasyon her yerden gelebilir. Herkesin amacı bir adım öne çıkmak. Bu konuda hepimizin sorumluluğu çok büyük. Konumuz bu olunca yarından sonrayı düşünmek gerekiyor. Biz bir aileyiz ve yeni iş fikirlerine daima açığız. Nesnelerin İnterneti ve teknoloji konusunda sizleri beslememiz ve eğitmemiz gerekiyor. Çalışmalarımızı geliştirerek sürdürüyoruz.”
Ardından sahneye Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın geldi. Aydın’ın sahneye gelişi oldukça etkileyici idi. Intel’in BMW ile birlikte çalıştığı otonom araba ile sahneye gelen Aydın hepimizi şaşırttı.
Aydın Intel olarak ajandalarını bizlerle paylaştı. Dünya nüfusu üzerinden başlayan değerlendirmesinde, çoğalan nüfusa bağlı olarak harcamaların da arttığını belirtti. Yaptığı tespitler ve verdiği rakamlar gerlecek adına çok önemli.
Kelebek Etkisi adını verdiği bu değerlendirmelerden bazılarına gelince.
- 2018’de her sektördeki en iyi 20 şirketin 1/3’ü yeni nesil şirketlerle yer değiştirecek.
- 1990 yılında şirketlerin ortalama yaşı 60 iken, 2020’de bu ortalamanın 12 olması bekleniyor.
- 10 sene önce açıklanan Fortune 500’deki şirketlerin %45’i bugün yok.
- Küresel mobil data trafiği 2015 yılında ayda 3.7 exabyte iken, 2020 yılında ayda 30.6 exabyte trafiğin olması bekleniyor.
- Küresel akıllı ev teknolojisi 2014 yılında 6 Milyar Dolar iken, 2020 yılında bu gelirin 43 Milyar dolar olması bekleniyor.
- Nesnelerin İnterneti’nin 2025 yılında kadar global ekonomiye 11 Trilyon Dolar etkisi olacağı öngörülüyor.
Teknoloji geliştikçe beklentilerin de arttığını söyleyen Aydın, sadece 60 saniyede dijital dünyada gerçekleşenleri güncel veriler eşliğinde aktardı.
Tüketici beklentilerine de değinen Aydın, kullanıcıların cihazlarla ilgili yaklaşımını aşağıdaki tabloda sundu.
Intel işemcileri ile ilgili olarak benzersiz bilgisayar deneyimi sunmanın yanı sıra, ATM cihazlarından akıllı reklam teknolojilerine, Oculus Rift gibi yenikçi cihazlarda bulunuyor oluşlarından ve teknolojiyi geliştirmekten mutlu olduklarını söyledi. Konuşmasında aynı zamanda spor müsabakalarında kullanılmaya başlanan, (bu yıl NBA All-Star’a damgasını vuran ve izlediklerimizi 360 dereceden görme imkanı sunan) Intel FreeD‘den de bahsetti. Bununla ilgili ayrıca bir blog yazısı yazacağım. Gördüklerimiz bambaşka bir izleme deneyimi yaşatıyor.
IOT Nesnelerin İnterneti sıralamasında ise Intel ilk sırada olarak açıklandı. Aynı zamanda girişimleri desteklemek ve satınalma konusunda da öncü oldukları ifade edildi. Aydın, gelecek adına Intel’in yürüttüğü çalışmalardan örnekler verdi.
Giyim markası Levis için alışveriş deneyimini akıllı veriyi inceleyerek başka bir noktaya taşıyan bir sistem geliştirmişler.
Akıllı kask teknolojisi DAQRI ile kask içerisine termal kamera yerleştirip, kullanıcının duvarların ötesini görmesini sağlamışlar. İş güvenliği açısından da çok önemli bir kask bu, ayrıca bir blog yazısını hakediyor.
Sunum, modacı Azra ve Tuba’nın Intel teknolojisi ile tasarlanan ve kalp ritmine göre hareket eden kelebeklerin bulunduğu giyilebilir teknoloji eseri elbisenin defile şovu ile devam etti. Aşağıda bu gelecek tasarımına ait video bulunuyor.
[youtube id=”6ELuq3CzJys” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”720″]
Son olarak, icat çıkaranları ortaya çıkarmak için oluşturulan “Maker Hareketi” konusuna da değindi.
Aydın sözlerini “Değişimde siz de yer alın. Bu konuda sizin – bizim önderlik etmemiz lazım. Sizi liderlik yapmaya çağırıyorum.” diyerek tamamladı.
Ardından sahneye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık geldi ve yürüttükleri ARGE Reform paketi çalışmalarını anlattı. Bilişim Vadisi konusunda atılan adımları aktardı ve Intel gibi büyük markaları, bu çalışmanın içerisinde olmaları gerektiğini hatırlattı.
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ise “Dijital Yarına Hazırlanmak” konulu sunumunda, tüm dünya bugün bunları konuşuyor diyerek, bu yıl Davos’un ana teması olan Endüstri 4.0 yani 4.Endüstri Devrimi’nin açılımını yaptı.
Teknolojinin yaşadığımız sorunlara bir çözüm geliştirmek için var olduğunu söyleyen Öğüt, ezberbozan teknolojiler olarak;
Her yerde İnternet,
Bulut ve Büyük Veri,
Nesnelerin İnterneti (tüm zincirin birbirine bağlı olması)
örnek gösterdi.
Dijitalleşen Şirketlerin, kaynaklarını arttırmadan;
Gelirlerini %9’un üzerinde büyüttüğünü,
Sektörde %26’nın üzerinde karlı olduklarını,
Pazar değerlerinin ise %12 üzerinde seyrettiğini de açıkladı.
Vodafone olarak; geliştirdikleri dijital stratejiler üzerinden, dijital hizmetler verdiklerini ve bunu dijital operasyonel yetkinlikler ile kurguladıklarını ve bu alanlarda gösterdikleri büyümeyi paylaştı.
Şimdi ve gelecekte “Dönüşüm Liderleri“ne ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi ve herkesi Türkiye’de Dijital Dönüşümün Lideri olmaya davet etti.
Ardından sahneye Intel Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren geldi ve “Yarından sonra iş yeri’nde teknoloji” sunumunu gerçekleştirdi.
Geçmişten günümüze bilgisayar merkezli sistemlerden insan merkezli sistemlere geçiş sürecini aktaran Eriştiren, bu gelişim sürecinde nesnelerden ağ yapılarına hikayenin değiştiğini belirten Erişten, yatırımların hibrit bulut üzerinde şekilleneceğini söyledi.
Veriyi yönetmek, işi yönetmek diyen Erişten, kurumların yarına hazır olmak için veriyi yönetmelerinin şart olduğunu ekledi. Yeni nesil cihazlarda herkesin beklentisinin; güvenlik, yönetilebilirlik ve üretkenlik olduğunu hatırlattıktan sonra eski ve yeni BT altyapısı karşılaştırmasını aktardı.
Bellek depolama bariyerini ortadan kaldıran ve Intel Optane teknolojisini kullanan 3D XPoint teknolojisi ile ilgili bilgi verdi.
RealSense Teknolojisi ve Oyun Dünyasında yaşanacak değişimlere ait çalışmaları ayrı bir yazıda size anlatacağım…
Erişten sözlerini “Hayatımız çok daha dijital olacak, inovasyon devam ediyor ve heyecanlı bir yıl bizi bekliyor.” diyerek tamamladı.
Öğleden önce sunumlarının sonuncusu Intel Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ediz Altun‘un anlatımıyla “Yarından Sonra – Bilgisayarın Geleceği” oldu.
Türkiye’de bilgisayar pazarına değinen Altun, sektör açısından geçen yılın çok zorlu geçtiğini, karın düştüğünü, rekabetin arttığını buna rağmen çalışmalarını geliştirerek sürdürdüklerini ifade etti.
Masaüstü bilgisayarlarda All in One’ın yükselişine dikkat çeken Altun, 2’si 1 arada cihazların Aralık ayı satışlarında dizüstü bilgisayar satışlarının %25’ini teşkil ettiğini açıkladı. Mini bilgisayarlara ait son yenilikleri aktardıktan sonra, sektörde kullanıcıların cihazlarını “değiştirmeleri için fırsat” zamanın geldiğini belirtti.
Sunumunu yeni 6. nesil Intel Core işlemci hız testi ile tamamladı.
İşlemci gücüne dayalı bir iş yapıyorsanız gördüğümüz değerler ve hız farkı gerçekten çok etkileyici…
Öğle yemeği sonrası Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş’in moderatörlüğünde “Türkiye’den Milyar Dolarlık Girişim Çıkar mı? paneli gerçekleştirildi.
Panelistler;
Intel Türkiye Orta Doğu Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem,
Galata İş Melekleri Başkanı Emre Kurttepeli,
Scorp Kurucusu Sercan Işık,
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ve
Yemek Sepeti Kurucusu Nevzat Aydın’dan oluşuyordu.
Panelde konuşulanları not aldım. “Türkiye’den Milyar Dolarlık Girişim Çıkar mı” başlıklı yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Etkinlik daveti için Vodafone Türkiye ve Intel Türkiye’ye ve de değerli dostum Serdar Tuncer’e çok teşekkür ediyorum.
Etkinliğe ait anlık paylaşımları #itc2016 etiketi üzerinden gerçekleştirdik.
Fayda görmeniz dileğiyle…