Close Menu
FundalinaFundalina

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    Son Yazılar

    Webrazzi Summit 2025’in Ardından

    23 Ekim 2025

    Atlas Browser ile Tanışın

    22 Ekim 2025

    CB Insights State of Fintech Q3’25 Raporu Yayımlandı

    20 Ekim 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • FintekWins
    • TeknolojiWins
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn
    FundalinaFundalina
    • Editörden
    • Teknoloji
    • Dijital Dünya
    • Kültür Sanat
    • Fintech
    • İletişim
    Bültene abone ol
    FundalinaFundalina
    Home»Dijital Dünya»Siber saldırıların yeni hedefi “bağlı arabalar”
    Dijital Dünya

    Siber saldırıların yeni hedefi “bağlı arabalar”

    fundalinaBy fundalina29 Ağustos 20193 Mins Read
    Share Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Tesla başta olmak üzere otomotiv endüstrisini yöneten şirketler, otomobilleri “akıllandırma” yarışında. Bu rekabet hacker’ların da iştahını kabartıyor. 

    Ar-Ge çalışmalarını sürdüren T-Systems, Argus ile geliştirdiği güvenlik kalkanıyla akıllı otomobillerimize “dijital zırh” giydirme hedefinde.

    Bağlı nesneler, bağlı insanlar, bağlı eşyalar ve nihayet bağlı arabalar. Yaşamımız artık kablosuz ağlar üzerinden birbiriyle iletişim kuran cihazlar ve nesneler üzerine kurulu. Bağlılığı her geçen gün artan bu dünyanın önündeki en büyük tehdit ise “hacklenmek”. Toplam yaşam döngümüzün yaklaşık 4 yılını içinde geçirdiğimiz arabalarımız ise hacker’ların yeni gözdesi.

    Yeni nesil arabaların içerisinde bulunan sürücü destek sistemleri akıllı sensörler aracılığıyla araba ile konuşuyor, elde edilen verilerle de güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlıyor. Araç içi bağlantıların yanı sıra araçların dış ekosistemle de bağlantılı olduğu bilgi ve eğlence sistemleri artık otomobiller için lüks olmaktan çıkmış durumda. Gündelik hayatın parçası haline gelmesi ve sayılarının artmasının ardından siber saldırıların hedefinde artık bağlı arabalar bulunuyor.

    Bu tehdit karşısında teknoloji ve IT şirketleri ise kolları sıvamış durumda. Bunların başında ise dünyanın en büyük telekom şirketlerinden Deutche Telekom çatısı altındaki T-Systems var. Otomotiv endüstrisinin karşı kaşıya bulunduğu tehdidin büyüklüğünü daha iyi kavrayabilmek için “beyaz şapkalı” hacker’larla çalışmalarını sürdüren T-Systems’ın Ar-Ge çalışmaları meyvelerini vermeye başladı bile. Bilişim güvenliği şirketi Argus işbirliğiyle otomobillere adeta “dijital kalkan” giydirmeyi hedefleyen T-Systems, Argus’un araç içi güvenlik çözümlerini tamamlamak ve bağlantılı arabaları gerçek zamanlı olarak siber saldırılara karşı korumak için “Otomotiv Güvenlik Operasyon Merkezi” kurmuş durumda…

    Otomotiv Güvenlik Operasyon Merkezi

    2020’de 84 milyon bağlı araba olacağı tahmin ediliyor.

    Bağlantılı arabalar konusundaki güvenlik endişesini, Tesla’dan tutun da, Volkswagen, Toyota, Volvo ve Mercedes gibi küresel ölçekte otomotiv endüstrisine yön veren markalar da paylaşıyor. Otomotiv üreticileri mobil teknolojiler ve dijital çözümlerle en akıllı otomobili en önce üreterek küresel pazarda lider olmanın peşinde. Açıklanan rakamlara göre, günümüzde üretim hattından çıkan bir aracın bilgisayarında, Boeing 787’nin yedi katı kadar, yani 100 milyonun üzerinde kod satırı bulunuyor. 2019 sonu itibariyle 64 milyonun üzerinde, 2020 yılı sonuna gelindiğinde ise 84 milyona yakın bağlı araba olacağı tahmin ediliyor. Bu büyüklük, teknoloji tutkunları gibi hackerların da iştahını kabartıyor.

    “Yola çıkan bilgisayarlar”

    Bu büyük ekosistemin güvenliğine işaret eden T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu: “Günümüz otomobillerini artık yola çıkan bilgisayarlar olarak adlandırmak mümkün. Ve aynen bir bilgisayar gibi, onların da siber saldırıya maruz kalmaları an meselesi. Bir insanın yaşamının dört yıla denk gelecek süresini otomobilinde geçirdiği düşünülürse, bu saldırıları önlemenin ne kadar kritik olduğu çok daha net anlaşılabilir” diyor. Otomotiv teknolojilerine odaklanan bir firma olarak T-Systems’ın siber güvenlik şirketi Argus ile bu konudaki çalışmaları küresel ölçekte sürdürdüklerini vurgulayan Kılıçoğlu, “Edindiğimiz tecrübeler gösteriyor ki, önemli olan sadece arabadaki yazılımı saldırılara karşı korumak değil. Aynı zamanda saldırıların gerçek zamanlı olarak tespit edilmesi de oldukça hayati. İşte tam da bu noktada T-Systems olarak devreye biz giriyoruz” diye ekliyor.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleAcil İhtiyaç API Entegrasyonu
    Next Article Sosyal medya yalnızlık ve depresyon getiriyor
    fundalina
    • Website

    Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır.

    İlginizi çekebilir

    Dijital Dünya

    Ses Odaklı Chatbot Pazarlaması Rehberi

    11 Ekim 2025
    Dijital Dünya

    ChatGPT ve Büyük Dil Modelleri İçerik Stratejisine Nasıl Entegre Edilir?

    8 Ekim 2025
    Dijital Dünya

    2025’te Türkiye’de Mikro-Influencer Olmanın Maliyeti ve Kazanç Potansiyeli

    2 Ekim 2025
    Öneriyorum
    • Davetiye
    • Finteklerin Hafızası
    • Funda Güleç
    • Hasan Yalçın TV
    • Küçük İşletmeler için Sosyal Medya
    • neodyum mıknatıs
    • Teknolojinin Hafızası
    Kalemimden

    LinkedIn Karusel gönderileri nedir?

    15 Nisan 2024

    ABD ve İngiltere, Yapay Zeka Modellerini Düzenlemek İçin Anlaştı

    15 Nisan 2024

    Gömülü Finans Pazarı Büyüyor

    15 Nisan 2024

    YouTube Algoritmasındaki Değişiklikler

    15 Nisan 2024
    Beni Takip Edin
    • Facebook
    • YouTube
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    Destekleyenler
    Ada Dijital Ajans
    Popüler Yazılar

    Webrazzi Summit 2025’in Ardından

    23 Ekim 2025

    Atlas Browser ile Tanışın

    22 Ekim 2025

    CB Insights State of Fintech Q3’25 Raporu Yayımlandı

    20 Ekim 2025
    Editörden

    FinTech alanında haftanın gündemi 245

    19 Ekim 2025

    FinTech alanında haftanın gündemi 244

    12 Ekim 2025

    FinTech alanında haftanın gündemi 243

    5 Ekim 2025

    Bültene Kaydolun

    Güncel haber ve gündem başlıklarını kaçırmamak için e-posta adresinizle sistemimize kaydolabilirsiniz.

    LinkedIn Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Ana Sayfa
    • Editörden
    • Teknoloji
    • Dijital Dünya
    • Kültür Sanat
    • Fintech
    • Hakkımda
    • İletişim
    Copyright © 2025 · www.fundalina.com - Kullanım koşulları

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.