Tüm deniz canlıları birleşin… Turkuazoo


Geçenlerde Turkuazoo’yu ziyaret ettik. Burası Bayrampaşa Forum İstanbul’un içerisinde kocaman bir mekan. Gişeleri geçtikten sonra ilk yapmanız gereken, fotoğraf çektirmek üzere bir poster önünde dikilip aaa sesi çıkararak şaşırmış bir ifade takınarak poz vermek. İstemiyorum, çektirmeyeceğim deme şansınız yok, çalışanlar bir öğretmen edasıyla sizi bunu yapmaya zorluyor. Merdivenlerden indikten sonra akvaryumların içerisinde dünyanın dört bir yanındaki deniz ve okyanuslardan getirilen 10 Bini aşkın deniz canlısı le tanışıyorsunuz.

Fiyatına rağmen havalandırma yetersiz ve aşırı kalabalık. Üstelik akvaryum camları parmak, yanak ve burun izinden geçilmiyor. Sürekli balıklara bakınca gözleriniz biraz zorlanıyor, mide bulantısıyla karışık nefesiniz daralıyor. Bunun sebebi ise akvaryumların balıkların daha net incelenebilmesi için merceksi camlardan yapılmış olması.

Belgesellerde, çizgi filmlerde gördüğünüz balıklar gerçek boyutlarıyla karşınızda duruyor. Bazılarını hayalinizdekinden küçük olduğu için şaşkınlıkla izliyor, bazılarını da eşe dosta “bana poz verdi, şu sana benziyor, bakışları aynı ben…” diye göstermeye başlıyorsunuz.

Kayıp Balık Nemo’da ki palyaço balıklarını, korkunç mürenleri, leopar desenli vatosları, denizatı, denizyıldızı ve ahtapotları, tanklarda sergilenen köpek balıklarını – dünyanın dört bir deniz ve okyanuslarından getirilen özel ve egzotik deniz canlısı türlerini bir arada görüyorsunuz.

Panoramik gözlem salonunda bolca görülen köpek balıkları kadar onlarla birlikte dalan ziyaretçi ve bakıcılar da ilginç. Sürekli poz verip, el sallıyorlar. Tur oldukça kısa sürdüğü için ya sadece izlemek ya da fotoğraf çekmeye odaklanmak zorundasınız. Göz açıp kapatıncaya kadar tünelin sonuna varıyorsunuz. Plastik oyuncakların ve yapay ağaçların bolca serpiştirilmesi hayal kırıklığı yaratıyor. Deniz altının renkliliği ve zenginliği şaşırtıp sizi neşelendiriyor ancak balıkların bu daracık alanda sıkış – tıkış sergilenmesi vicdanen rahatsız da ediyor. Alanda akvaryumlar arası fazla mesafe olmadığı ve ışıklandırmanın yetersizliği sebebiyle açıklama tabelalarını okuyamıyorsunuz.

Sevindirici olan Turkuazoo’da çocukların unutulmamış olması. Çocuklar 14 Yaşa kadar şnorkelle dalabiliyor, içine girip fotoğraf çektirebilecekleri dev bir köpek balığı ağzı, dalgıç kostümü maketleri de var. Ayrıca çıkışa doğru yer alan minik bir sinema salonunda, sergilenen balık ve canlılar ile ilgili belgeseller de izlemeniz mümkün. Çıkışta Unicef’in hazırladığı protest akvaryum oldukça düşündürücü, akvaryumların genel olarak zaten kirli görünmesi de öyle…

Turkuazoo’nun giriş fiyatları: Yetişkinler 25 TL karşılığında akvaryumu ziyaret edebilirken; öğrenciler, 65 yaş üstündeki misafirler ve 4-16 yaş arasındaki çocuklar 18 TL karşılığında Turkuazoo’yu ziyaret edebilir. Biz grupanya indiriminden faydalandık, eşinizin/sevgilinizin kredi kartı şifresini biliyorsanız ziyaretinizi bedavaya da getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir