Türk Kadınlarının Sosyal Medya Alışkanlıkları her daim güncel konularım başında geliyor.
Kadınlar sosyal medyaya paylaşımları ve etkileşimleri ile yön veriyor. Yazımda Türk Kadınların Sosyal Medya Alışkanlıklarına değindim.
Hangi sektörden olursa olsun, merkezine kadınları koyan bir markanın dijital alanda yapabileceği çok şey var. DigitalAge dergisi Mart sayısı için yazdığım makalede bu konuya değindim ve örneklere yer verdim.
Türk Kadınlarının Sosyal Medya Alışkanlıkları
Markaların ve pazarlama profesyonellerinin, gerek sektörle ilgili gerek ise genel olarak pazarlama trendlerini takip ettiği ana bilgi kaynaklarının başında sosyal medya geliyor. Sosyal medyanın itici gücünü ise kadınlar oluşturuyor.
Sosyal medya tıpkı bir mutfak gibi, sıcak yemek beklentisi tüm gün sürüyor. Bu beklentiyi oluşturan da, şef önlüğünü giyip yemeği servise hazırlayanlar da yine kadınlar.
Kadınların Sosyal Medya alışkanlıkları sektöre yön veriyor.
Hangi sektörden olursa olsun kadınları merkezine koyan bir markanın dijital alanda yapabileceği çok şey var. Kadın kullanıcılar bir tüketici olarak çok zeki. Onlara bir şey satmanızı istemiyor, sizinle ortak bir şeyden keyif almak, yaptığınız işe dahil olmak istiyorlar. Deneyim inşası ve hikaye anlatımını bizzat kendi paylaşımlarında kullanarak sektöre de yön veriyorlar.
Kadınlar alışveriş deneyimini bizzat kendisi yaratıyor.
Markaların kendi geliştirdikleri içerikleri tüketicilerle paylaşması artık yeterli bir yol değil. Okunma oranlarının düştüğü ve içeriklerin hızla tüketildiği günümüzde, sıra dışı – ilgi çekici içerikler, yeniye olan talepler yine kadınlardan geliyor.
Kadınlar birbirinden ilham alıyor, cesaretlendiriyor ve bağlı kalıyor. Yeniyi denemekten çekinmiyor, akımların ve trendlerin başlangıç noktasını oluşturuyorlar.
Kadın kullanıcılar markaların web sitelerini mobil üzerinden takip ediyor. Web sitesini ziyaret etmelerini sağlayan en büyük tetikleyicileri ise yine sosyal medya üzerinden keşfediyorlar.
Erkekler Google’da, Kadınlar Sosyal Medya’da!
Google’ın trendlerine baktığınızda tahmin edilebilir sonuçlar görürsünüz. Diziler, futbol, ülke gündemi, son dakika haberleri önlemi alınabilen – takibi kolaylaştıran bir düzende ekranınıza düşmeye başlar. Oysa kadınların gündemi sürprizlerle doludur. Gün içinde kadınlardan rağbet gören bir marka veya ürün fenomene dönüşebilir. Öte yandan iyi yönetilememiş bir kriz, markanın veya ürünün sonunu da getirebilir. Kadınlar öfke ve sevgilerini göstermek konusunda sınır tanımaz. Hal böyle olunca mesai saati bulunmayan kadınları nasıl kontrol edebilirsiniz?
Fırsat olduğunda kasları dinlendirmek iyidir, beyni dinlendirmek ise çok tehlikeli.
Stirling Moss
Dijital çağda zamana ayak uydurmak için dinlenmeyi unutun. Nefes almak istiyorsanız kadınların sosyal medyada bıraktığı ayak izlerini iyi izleyin. Bu ayak izlerini toplayıp analiz etmek ve iletişminizin bir parçası haline getirmek, olası sıkıntıların çözümü konusunda büyük güç getirir.
Markalar ne ister? Kadınlar ne sağlar ?
Yeni müşteri kazanmanın en hızlı yolu, mevcut müşterilerinizin markanızı arkadaşlarına ve tanıdıklarına tavsiye etmesinden geçiyor. Burada itici güç “Lider Kadınlar”. Kanaat önderi ve yaratıcı içerik üreticisi kadınlarla sağlam bir bağ kurmazsanız işiniz çok zor. Kadınların empati üzerine bir dünyası var. Kendine yakın gördükleri kullanıcıları takibe alıyor ve ilham veren paylaşımlarına ilgi gösteriyorlar.
Benimseyen Kadınlar.
Yeni bir ürünü, vaadi veya faydayı anlatamadığınızda başarısızlık artık daha hızlı geliyor. İşlevini yitiren reklam spotları yerini, daha anlamlı ve çekici içeriğe bırakıyor. İçeriğinizi sosyal medyadan duyurduğunuzda, kadınların ilgisini çekebilecek ve ürününüzle bağ kurup – iletişim haline girebilecekleri bir alan sunmuş oluyorsunuz.
Bu açıdan kadınların kullanıcı alışkanlıklarının reklam sektörünü ciddi bir zorlama ve değişimin içine çekiyor.
Sürdürebilirlikte Kadınlar.
Ürününüzün tanıttınız, tetikleyici gücünüz kadınlar. Çünkü marka takip etmekten çekinmiyor, paylaşımlarında size yer vermekten gocunmuyorlar. Güzel başlayan hikayenizin gelişme kısmını renklendiren ve sonuca gitme konusunda yol haritası sunanlar yine kadınlar.
Kriz Yönetiminde Kadınlar.
Bir marka olarak her an her yerde olmanız zor. Öte yandan krizin nereden geleceği, hangi saate patlak vereceğini öngörmek kolay değil. Günümüzde dünyaca ünlü markaların bile kriz yönetiminde lider kadınlardan destek aldığını ve stratejilerinin en önemli parçası haline getirdiğini görüyoruz. Bu bir acizlik mi, bence değil… Markanıza ipe götüren ve ipten geri getirenler yine kadınlar.
Yaratıcılıkta Kadınlar.
Kadınlar yeni özellikleri denemede, günlük hayatlarına adapte etmede markaların önünde koşuyor. Siz daha nasıl adapte ederiz, nasıl bir etki sağlarız diye düşünürken, onlar Canlı Yayınlar üzerinden takipçilerini evlerinde ağırlıyor. Üstelik tekrar hatırlatmak isterim “Mesai saatleri yok”. Direkt hedef kitleniz, televizyon yerine artık dahil olabildiği ve kendisini yakın hissettiği yayına konuk oluveriyor.
Sosyal Medyanın Geleceğini Şekillendiren Kadınlar.
Sosyal medyanın geleceği mobil cihazları üzerinden şekilleniyor. Çünkü kadınlar telefonlarını ellerinden düşürmüyor, sosyal medyanın hakkını veriyorlar.
Sizi benimseyen, gücünüze güç katan kadınlardan sakın çekinmeyin.
Yeter ki anlatmaya çalıştığınız hikayenizde, kendilerini gösterebilecekleri nitelikli bir rol verin.
Kadınların empati ve paylaşım dolu dünyasına biraz daha yakınlaşmaya ne dersiniz?
Gelin şimdi 1380 Fikrimühim’in yer aldığı anket sonuçlarına göre kadınların sosyal medya alışkanlıklarını birlikte inceleyelim.
Türk Kadınlarının Sosyal Medya Alışkanlıkları “Anket Sonuçları”
1380 Fikrimühim üyesi üzerinden gerçekleşen Sosyal Medya Araştırmasının Sonucuna Göre;
- Katılımcılardan sosyal medya hesabı olan kadınların genel oranı %98.
- Oran tüm yaş gruplarında %99 seviyesinde iken, 45 yaş ve üzeri kadınlarda %94’e geriliyor.
- Araştırmaya katılan en kalabalık grubu, 700 kişi ile 25-34 yaş arası kadınlar oluşturuyor.
Kadınlarla ilgili bir stratejiniz var ise, bulunmanız ve tam yol ilerlemeniz gereken yer elbette Sosyal Medya.
Soru : Bir günde sosyal hesaplarınızı ne sıklıkta kontrol ediyorsunuz?
- Sosyal hesapların kontrolü için günlük olarak ayrılan süre ortalama 2,04 saat olarak belirlenmiş.
- Bir saatten daha sık hesap kontrolü yapanların ortalaması %41.
- 24 yaş ve altı kullanıcılarda %51 ile en yüksek oran elde edilmiş.
- Yaş gruplarına bağlı olarak sık kontrol süresinin gittikçe düştüğünü söylemek mümkün. Günde bir kez hesap kontrolü yapanların oranı ise sadece %1.
- 45 yaş ve üzeri kullanıcılarda bir saatten daha sık hesap kontrolü yapanların oranı ise %35’de kalmış.
- 1-2 saatte bir sosyal hesabını kontrol eden “25-34 yaş grubu ile 35-44 yaş grubu”, %33’lük oranla benzer bir davranış sergilemiş.
Kadınlar bu kadar sık hesap kontrolü yaptığı günümüzde, bir marka olarak paylaşım sayınızı arttırmayı düşünebilirsiniz.
Soru : En sık kullandığınız sosyal mecra hangisi?
- Mecraların şampiyonu %58’lik bir oranla Instagram.
- Instagram’ı en yoğun tercih eden grup, %75’lik bir oranla 24 yaş ve altı kadınlardan oluşuyor. %66’lık oranla 25-35 yaş grubu kadınlar ikinci sırada yerini alıyor. Kadınların yaşı büyüdükçe Instagram kullanım oranı da o denli düşüyor. 45 yaş ve üzeri kadınların sadece %29’u Instagram kullanıcısı.
- İkinci sırada %33’lük bir oranla Facebook yer alıyor.
- Facebook’u en yoğun tercih eden grup, %63’lük bir oranla 45 yaş ve üzeri kadınlardan oluşuyor. Bu grubu %49’luk bir oranla 35-44 yaş arası kadınlar takip ediyor.
- Kadınların yaşı küçüldükçe, Facebook kullanım oranı da buna bağlı olarak düşüyor. 24 yaş ve altı kadın grubunda Facebook kullanım oranı sadece %10.
- Instagram ve Facebook kullanımı konusunda oranlarda büyük farklılık gözetmeyen tek grup ise 35-44 yaş arası kadınlardan oluşuyor.
- Twitter ve Snapchat kullanımında is durum vahim görünüyor. Kullanımları konusunda ciddi oranda bir düşüş var.
- Twitter %5 ile en yüksek kullanım oranını 45 yaş ve üzeri kadın grubunda yakalamış. Snapchat ise 24 yaş ve altı grubunda %5’te kalmış.
- Gündemde olan YouTube ise 45 yaş ve üzeri tarafından %0’lık bir oranla yok sayılmış.
Hedef kitleniz neredeyse oraya doğru odaklanmakta geç kalmış değilsiniz. 35-44 yaş grubu özelinde ilerleyecekseniz çift mecradan ilerlemek şart.
Soru : En rahat paylaşım yaptığınız mecra hangisi?
- Bu soruyla birlikte kadınların ekran karşısına geçmekte çekingenlik yaşadığı görülüyor. YouTube’u tercih eden kadınların oranı %0.
- En rahat paylaşım yapılan mecra ise %54’lük oranla Instagram. En yakın takipçisi %29’luk oranla Facebook.
- Paylaşım yapma konusunda en rahat olan yaş grubu %61’lik oranla 25-34 yaş grubu. %57’lik oranla bu grubu 24 yaş ve altı kadınlar takip ediyor.
- Eşit rahatlık sergileyen kadın grubu ise 35-44 yaşları arasında.
- 45 yaş ve üzeri kadınlar ise %57’lik bir oranla Facebook’u tercih ediyor.
Kadınlar arası kuşak çatışması bu soruda gün yüzüne çıkıyor. Hedef kitleniz 24 yaş ve altı ise Facebook üzerinden etkileşim kurmanız, markanız ile ilgili paylaşım yapılmasını beklemeniz oldukça zor.
Soru : En çok ilgi gösterdiğiniz paylaşım türü hangisi?
- Malum geçtiğimiz yıl etkileşimlerin düşüşe geçtiği bir yıl oldu. Bunun sebebi çoğumuz tarafından videolara artan rağbet olarak gösterildi. Bakalım Fikrimühim’ler hangi tür içeriğe daha çok ilgi gösteriyor.
- Görseller %73’lük oranla tüm paylaşım türlerinin galibi gibi duruyor. Tüm yaş gruplarında bu oran %60’ın üzerine çıkmış. Görsellere en çok ilgi %76’lık dilimle 25-34 yaş grubuna ait.
- İkinci sırada %10’luk bir oranla metin içerikleri yer alıyor. Bu oranı %26 ile yukarı çeken yaş grubu 45 yaş ve üzeri.
- Videolar etkileşimi düşürüyor demiştik, oysa verilen cevaplara bakılırsa kadınlar genellikle metin içeriklerini okumuyor.
- Videolara en çok ilgi gösteren yaş grubu 24 yaş ve altı kadınlardan oluşuyor. Bu grubu %9’luk oranla 35-44 yaş arası kadınlar takip ediyor.
- Hareketli görsellere ve canlı yayına ilgi ise oldukça düşük seviyede kalmış.
Genele hitap etmek istiyorsanız, etkili görseller ilgi görmeye devam edecek gibi duruyor.
Soru : Ekranınıza düşen paylaşımlara genel olarak en sık hangi tepkiyi veriyorsunuz?
- Tüm kadınların genel olarak verdiği tepki %48 ile “beğeni”. En çok kalpleyen yaş grubu 35-44 yaş arası kadınlardan oluşuyor.
- Beğeni konusunda en cimri veya seçici grup ise 24 yaş ve altı kadınlar.
- Paylaşımları arkadaşlarında gönderenlerin genel oranı %20. Paylaşımlara karşı tepkisini kendi arkadaş sınırları içerisinde tutan grup ise %30 ile 24 yaş ve altı kadınlardan başkası değil.
- Paylaşımları tepki vermeden izleyen ve en çok tekrar paylaşan, yorum yapan grup ise 45 yaş ve üzeri kadınlar.
Sosyal medyada tekrar paylaşım, paylaşımınızın etkisini arttırır. Önümüzdeki dönemde bunu başarmak daha da zorlaşacak gibi duruyor. Yorum yazılmasını sağlamak da hiç kolay değil.
Soru : Sosyal hesaplarınızda markaları takip ediyor musunuz?
- Kadınların %90’ı marka hesaplarını takip ediyor. Bu oran 24-35 yaş arasında %92’ye kadar çıkıyor. Marka takibine hayır diyen en kalabalık grup ise %19 ile 45 yaş ve üzeri kadınlardan oluşuyor.
Marka takip etmeyi bu kadar seven kadına başka bir ülkede rastlamak mümkün değil. Bu kadınların kıymetini bilin, takiplerini ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
Soru : Ürün veya markalara dair paylaşım yapan kullanıcıları samimi buluyor musunuz?
- Kullanıcıların %60’ı paylaşımları zaman zaman samimi buluyor. Bu oran ortalamasını tutturan tek grup 25-34 yaş arası kadınlar.
Paylaşımları en samimi bulan grup ise %31 ile 45 yaş ve üzeri kadınlardan oluşuyor. Bu yaş grubunun dışındaki tüm kadınlar samimiyet konusunda %21’de kalmış. Konuya en pozitif yaklaşan grup ise 35-44 yaş arası kadınlar.
Soru : Şimdiye dek bir markaya veya ürüne yer verdiğiniz paylaşım yaptınız mı?
- Kadınların %69’u marka veya ürünlere yer verdikleri paylaşımlar yapmışlar.
- Bu konuda en bonkör grup %74 ile 45 yaş ve üzeri kadınlardan oluşuyor.
- Tam karşı tarafta ise %44’lük oran ile 24 yaş ve altı kadınlar bulunuyor.
- Ortada kalan yaş grubu ise benzer özellik sergiliyor.
Soru : Yeni bir kullanıcıyı takip etmenizde en önemli etken hangisidir?
- Kadınlar %79 gibi yüksek bir oranla paylaşımlarını çekici bulduğu kullanıcıları takip ediyor. Bu oranı yükselten grup %88 ile 24 yaş ve altı kadınlardan oluşuyor.
- Diğer tarafta ise arkadaş ve mecra önerilerinden etkilenen %21’lik oranla 45 yaş ve üzeri kadınlar var.
- Takipçi sayısını az da önemseyen grup %9’luk oranla yine 45 yaş ve üzeri kadınlar.
Araştırma sonucunda da göreceğiniz üzere markaların sosyal medyada gücünü korumak için, kadınların beklentilerini ve taleplerini iyi izlemesi bir zorunluluk.
Bu sebeple, eğer konunun geneli “kadınların ilgi odağıysa” empatiye yoğunlaşmalı ve ses hep biraz yüksek çıkmalı.
Digitalage dergisi için yazdığım bir başka yazı ise aşağıda.
Fayda görmeniz dileğiyle…