UXAlive’ın Ardından

Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik alanında atölye çalışmaları ve uzmanların deneyimlerini içeren en büyük uluslararası konferans UX Alive sona erdi.

Kazanım dolu konferansa ben de davetliydim. Oturumlara dair notlarımı sizler için paylaşıyorum.

Konferansın açılışını Userspots‘un kurucusu, kullanıcı deneyimi danışmanı Mustafa Dalcı yaptı.

 

MustafaDalci

 

Userspots ekibi olarak sadece tasarlamıyoruz optimize ediyoruz. Tasarım optimizasyonunu UX Metodolojisi ile kurguluyor, araştırma yapıyor, müşteri yolculuğunu oluşturuyor ve bu yolculuğa uygun dijital deneyimler tasarlıyoruz” dedi. Alanında birbirinden değeri konuşmacıyı aynı çatı altında bir araya getirmekten duyduğu gururu da ifade eden Dalcı, “Gelecekte de gözünüz bizde olsun”. diyerek konuşmasını tamamladı.

 

GilesColborne

 

Ardından sahneye “Designing for delight” sunumu ile Giles Colborne geldi.

Dünyanın en saygın UX danışmanlık firmalarından Cxpartners’ın kurucularından olan Colborne, “İnsanlara keyif vermek için tasarım kurallarınız olmalı. Deneyim tasarımı bu konuda çok önemli.” dedi.

Kullanıcı deneyiminin yeniden tasarlanmasında ise Nike Örneğini verdi.

GilesColborne1

 

Beynin katmanlarını 3 Grup olarak nitelendiren Colborne, dönütsel katmana hitap etmenin daha kolay bir hamle olduğunu ve kullanıcıların daha çok beynimizin bu katmanına önem verdiğini belirtti.

 

GilesColborne3

 

“Kullancılarınız arasında kaygı varsa ve bu durum onları strese sokuyorsa bunu tasarımınızla keyifli bir hale dönüştürebilisiniz” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

GilesColborne4

Giles Colborne kullandığı Tasarım haritasını bizlerle paylaştı…

 

Giles Colborne_tasarim_haritasi

 

Ardından sahneye Elaine Brechin Montgomery geldi.

2014 yılında Facebook’un Londra’daki reklam tasarım takımının başına geçen Montgomery, “The business behind the business” sunumunu yaptı.

 

Elaine_Brechin_Montgomery

Facebook pek çok farklı sektörün arkasındaki sektördür.” diye sözlerine başlayan Montgomery, “İnsanların Facebook ile ilişkilendirdiği ürünlerden bahsetti. İnsanlar sürekli online olmak istiyorlar ve onaylanmak istiyorlar. Bu sebeple Facebook ürünleri kullanıyorlar.” dedi.

Sunum notlarıma gelince;

 

2002 yılından beri facebook yan uygulamaları kullanılmaya başlandı.  Bu sayede facebook’un, farklı insanların duygularına ve ihtiyaçlarına uygun bir hale getirildi.

 

Elaine_Brechin_Montgomery1

Facebook’un temel amaçları; güven, etkililik ve başarı duygusunun enjekte edilmesi. Mevcut sistemi yeni arayüzlerle daha açık ve faydalı hale getirmeye çalıştık.

Tasarım ekibimiz küresel bağlamda büyüyor.

Farklı ihtiyaçlara sahip büyük – küçük şirketlerle çalışmaktayız.

 

Elaine_Brechin_Montgomery.2

 

İş araçları önceden iyi tasarlanamıyordu. Eskimiş bir tasarımda kullanıcı deneyimi de olumsuzlaşır, negatif bir etki bırakır.

Kötü kullanıcı deneyimi yaşanmasının sebepleri;

Şirketlerin yeteri kadar tasarım ekibi olmuyor. Bu kötü kullanıcı deneyimi yaşanmasının sebeplerinden biri.

 

Ürünün her daim müşteri ile bağlantı içerisinde kalabileceği ürünler tasaralanması gerekiyor.

Dönüşüm projelerinde karşılaşılabilecek güçlüklere ait sunum ekranı aşağıda.

 

 

Elaine_Brechin_Montgomery.44

 

Elaine_Brechin_Montgomery.3

Sonuçlarınız ölçebilin, ulaştığınız sonuçları mutlaka gözden geçirin.

İşlerinizde öngörü ihtiyacı duyuyorsanız müşterilerinize danışın, fikir alın.

Tüm kullanıcı deneyimini sahiplenin, sadece kullanıcının karşılaştığı sorunları çözmeye odaklanmayın.

Bu konuda yaşanan sorunlar ve çözüm süreçleri ise alttaki görselde.

Elaine_Brechin_Montgomery.5

 

Ardından sahneye “Seamless Experiences in the mobile age” sunumuyla Uber’den Jambu Palaniappan geldi.

Jambu_Palaniappan

Uber’in geçmişten günümüze tasarım hikayesini ve çalışma sistemini anlatan Palaniappan, Uberin, kullanıcı deneyimi ve müşteri için fayda ve farklılıklarını ortaya koydu.

 

Jambu_Palaniappan3

 

Jambu_Palaniappan6

 

 

Uberin ilk hali ise aşağıda 🙂 O zamanlar adı ‘ubercab’ imiş.

 

Jambu_Palaniappan1

 

Ardından sahneye “Designing” sunumu ile Medium.com‘un baş tasarımcısı Dustin Senos geldi.

DustinSenos

“Medium’da çok fazla tasarım işi yok, tasarımı içerik oluşturuyor.” diyen Senos, uzun içeriklerin ömrü dolmadı diyerek twitter’a gönderme yaptı.

Medium’da Tasarım Başkanı olan Dustin; kağıt prototiplendirmesini, hızlı yinelemeyi ve okuyucu kitlesiyle empati paylaşmayı savunuyor ve insanlarla teknoloji arasında faydalı etkileşimler oluşturmak konusunda tutkulu. Uzmanlık alanları ise: Prototip, Kullanıcı Arayüzü Tasarımı, Wireframes, Tipografi, Grid Sistemleri, Semantik HTML ve CSS, Development.

 

Christian_Holst

Ardından sahneye “Usability Testing” sunumu ile Christian Holst geldi.

Baymard Enstitüsü’nün kurucu ortağı ve web kullanılabilirlik, e-ticaret optimizasyonu, UX tasarım çalışmaları yapan Holst, çalıştığı alanda kazandığı deneyimleri üzerinden e-ticaret ipuçları verdi.

E-ticaret sitelerinin önemli derdinin, check out süreçlerinde yaşandığını belirtti.  Konuşması UX’in araştırma odaklı bir kavram olduğunu ortaya koydu.

 

Ardından sahneye Toby Sterrett geldi.

Simple’ın Ux Departman Direktörü olarak görev yapan Sterrett, sıfırdan modern bir bankacılık deneyimini hazırlarken nasıl bir yol izleneceği konusuna açıklık getirdi ve kendilerinin kullanmak isteyeceği bir bankacılık deneyimini tasarlama sürecini anlattı.

 

Konferansların ikinci bölümünü Piri Resi 2 Salonunda takip ettim. Bu sebeple Smashing Magazine’de şef editörü Vitaly Friedman‘ın “Responsive” sunumunu izleyemedim. Kendisiyle tanışmış olmaktan mutluyum, çok değerli bir dost kazandım. Aşağıda birlikte çektirdiğimiz bir fotoğrafı koyup, yazımı taçlandırayım.

UXAlive_fundalina

 

Mehmet Doğan‘ın sunumunu da diğer salonda olduğum için ne yazık ki kaçırdım. Kendisi  dünya standartlarında üretim hizmetleri sunan tam entegre, destekleyici ve vergiden muaf medya kuşağı olan twofour54 ‘un dijital pazarlama lideri. Aynı zamanda Ödüllü kullanıcı deneyimi kitabı ‘Teknoloji Kimin Umurunda”nın yazarı ve ‘Altı Üstü Tasarım’ blogunun yaratıcısı.

 

MertYilmaz1

Piri Resi 2 Salonundaki ilk sunum Düğün Pazarlaması yapan Dugun.com ‘dan Yusuf Mert Yılmaz‘ın yaptığı “How to increase lead generation with UX” konulu konuşması idi.

 

Türkiye’de UX’in tüm adımlarının uygulandığı kanlı canlı bir projenin detaylarını görmek benim için heyecan verici oldu.

 

MertYilmaz

Yılmaz konuşmasında, müşteri memnuniyeti ve onların ihtiyaçlarını anlayabilmek için çok çeşitli testler yaptıklarını söyledi. Tüm bunların yetmediğini, aynı zamanda müşterilerini dinlediklerini de ekledi.

 

MertYilmaz2

 

Bu konuda ihtiyaçları belirledikten sonra yaptıkları araştırma süreçlerini ise üç aşamada özetledi.

MertYilmaz3

 

 

Daha fazla kullanıcı ve müşterilerimizi anlamaya çalıştık ve kullanıcı testleri yaptık.

Verileri analiz ettik ve kullanıcı anketi yaptık.

Tekrar analiz ettik ve kullanıcı türleri oluşturduk dedi ve tasarım süreci, sonuç, test aşamaları konusunda araştırmalarına halen devam ettiklerini ekledi.

 

MertYilmaz6

Ben tasarımı çok beğendim, mutlaka bir göz atın derim.

 

Allessandra_Villamill

Ardından sahneye “Publishing for screen” sunumuyla Allessandra Villamill geldi. New York Times’da henüz User Experience Designer ve gazeteci olarak yeni işe başlayan Villamill, NatGeo ile ilgili iş deneyimini aktardı.

 

Allessandra_Villamill_

Ekran için tasarım yapmak ve endüstrinin zorlukları ile birlikte çözüm önerilerine sunumunda yer verdi.

 

Allessandra_Villamill1

NatGeo tasarımlarında esnek içerik kullandıklarını belirten Villamill, tüm içeriğimizi aynı yere yüklemediklerini, ana içeriğin görsel içeriğe bağlı olduğu kütüphaneler oluşturduklarını söyledi. Sonrasında kullanıcı nereye bakıyor ve bilgiye nasıl ulaşıyor tüm bunları test ettik, testlerden sonuç çıkardık ve tüm bunları tasarımlarımıza yansıttık dedi.

 

Allessandra_Villamill2

 

Diğer notlarıma gelince;

Kullanıcılar kaydırmayı seviyor. Tasarımlarımızda skeuomorphism (benzetme tekniği) kullandık.

Mobil ortama hitap etmeyi öğreniyoruz. Apple watch için uygulamalar hazırlıyoruz.

 

 

Eileen_Chang

Ardından sahneye “What’s it for me? Get users to take action through A/B testing & agile design” konulu sunumuyla Upwork‘den Eileen Chang geldi.

 

Eileen_Chang1

Online ortamda çok fazla soru gelen bir firma olduklarını belirten Chang, gelen sorulardan hareketle ana sayfalarını değiştirdiklerini söyledi. Bu süreçte önce sorunlarını ortaya koyduklarını, gerçek bir konsept tasarım üzerinden bir hafta süreli test sunduklarını ve kullanıcıların seçimlerinden hareketle yeni arayüze geçtiklerini söyledi.

3 Gün üzerinde çalıştıkları projelerinde önce prototip ile tercihleri (tıklama – kullanma) ile öğrenmeye çalışmışlar, 3 Gün sonra ise tasarımları netleşmiş. Bu şekilde trafiklerini %50 arttıran bir başarı elde etmişler.

Aşağıdaki görselde kullandıkları tool’lar, prototip için kullandıkları testler ve kullanıcı geri bildirimleri bulunuyor.

Eileen_Chang3

 

Bu tür bir çalışma yapacaklara önerisi ise aldığınız feedback süreklilik arz etmeli ve çalışmanıza yol göstermeli şeklinde.

 

Ashwin_Sodhi

Ardından sahneye “What’s the Story? Wtiring UX Content that Gets People to Listen” sunumuyla Ashwin Sodhi geldi.

 

Ashwin_Sodhi1

 

Sodhi, sunumundaMarkalardan markalara içerik oluşturmak dediğimizde markalar ne istiyor bunu odaklanıyoruz.” dedi, kötü içerikli iyi kullanıcı deneyimi deneyimi oluşturamazsınız ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunamazsınız diyerek devam etti…

İçerik bir hikaye anlatmalı, duygularınıza harekete geçirmelidir ve ayrıca size hissettirerek, macera duygusu yaşatmalı ve bir yolculuğa çıkma hissi vermelidir. Markalar hikayelerini yaratırken ürünlerini açıklamakta zorlanıyorsa müşterime kendinizi unutun derim. Kitlelere üretim sürecinden bahsederseniz bu dinlenebilecek bir konu değildir, işe biraz macera ve heyecan katmalısınız.

Aşağıda Uber’in hikaye anlatıcılığı piramidini görebilirsiniz.

Ashwin_Sodhi2

 

Ardından sahneye gelen hotelrunner.com ‘dan Ali Beklen ise “More B2B Sales Force or Better UX” konulu sunumunu yaptı.

AliBeklen

 

B2B alanında çalışan çok fazla firma olmadığını söyleyen Beklen, B2B ye satış yapılırken %57 si satışçıyı aramadan satın almaya karar veriyor dedi ve 3 sene önce freemium sisteme geçtiklerini belirtti.

 

Bu alanda yaşadıkları güçlükleri ve süreçlere ait sunum ekranlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

AliBeklen1

 

AliBeklen2

 

AliBeklen3

 

AliBeklen4

 

 

Ardından sahneye “Anticipatory Design – How to design digital services with no screens and no users interaction” sunumuyla Sophie Kleber geldi. Kendisi çok enerjik bir hanım ve anlatım tarzına bayıldım. Umarım kendisini tekrar dinleme şansım olur.

 

Sophie_Kleber

 

Kullanıcı deneyimi tasarımcısı olarak veriden ve algoritmadan bahsediyorsak bundan sonra marka alışkanlıklarına ve ortama göre tasarım yapacağız diyen Kleber’in sunumundan aldığım notlara gelince;

 

Sophie_Kleber1

Ekran deneyimi dönemi bitti, gelecek çalışmalarımız teknolojiyi cebimize taşımak olacak.

Arayüzler ekranlardan çıkacaksa bazı eleminasyonları yapmalıyız.

Etkileşim için ses arayüzü kullanılıyor ancak bu değişecek sezgisel sistemler bunun yerini alacak.

 

Sophie_Kleber2

 

Her gün 35.000 karar alıyoruz.

İleride daha fazla veri, bağlantılı cihazlar ve daha fazla bir yük gelecek.

Bunun sonucunda öngörüler ise;

Algoritmalar olacak, hatırlanan tercihler olacak.

Yapılan seçimlerin denetlenmesi olacak

 

Sophie_Kleber3

3. aşamasında ise uber’i örnek göstererek; seçeneklerinizi elden geçiriyor ve karar verme aşamasında yapılacak düzenlemeler ile sizin yükünüzü üzerinizden alıyor dedi.

 

 

Aras_Bilgin

 

Ardından sahneye ciceksepeti.com‘dan Aras Bilgin geldi ve “Prototypes : Going beyond gray boxes” konulu sunumunu yaptı.

 

Aras_Bilgin2

“İyi bir prototipin basamakları probleminizi bilmekten geçer.” diyen Bilgin, sorunlarınızı küçük parçalara bölün, araçlar konusunda dikkatli olun ve kendi prototipinize aşık olmayın (bağlanmayın) diye ekledi.

Aras_Bilgin1

Prototiplemeyi ise ünlü aşçı Ferran Adria’nın yemek yapma süreçleri üzerinden anlattı.

Aras_Bilgin4

 

Son izlediğim sunum ise Hasan Yalçın‘dan “Future of Web Design” idi.

 

HasanYalcin

 

“İnternete bağlı kalma arzusu insanlarla sınırlı değil, artık cihazlarda birbirine bağlı” diyen Yalçın, şöyle devam etti…

 

HasanYalcin1

 

Bilgi çağı sona erdi, artık altyapı çağına girdik.

Kişiselleştirilmiş proje çalışmalar bir adım önde olacak. Bu konuda sosyalizasyon da çok önemli.

Butona bastıktan sonra kullanıcının yüzü gülüyor mu? Bu işten keyif alıyor m? Tüm bunlar çok önemli.

 

HasanYalcin_

 

Tasarımın Geleceği; grafik arayüzler, doğal arayüzler ve organik arayüzler olacak.

 

HasanYalcin_00

İnternetin dünyaya yaılmasıyla başlayan değişim ara vermeden devam ediyor, sektörün profesyonelleri bu değişimin bir parçası olmaya devam edecek ve değişimi de onlar yaratacak.

 

Tüm sunumlar birbirinden eşsizdi. Bu kadar değerli konuşmacıyı bir araya getiren ve bizlerin ufkunu açan Userspots‘a sonsuz teşekkürler. Konferansta bulunabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Umarım bu konferans geleneksel olur ve etkisi her geçen gün daha da fazla insanı kapsar.

 

Userspots

 

Yazımı hazırlamak neredeyse bir günümü aldı, çeviri hatası yaptıysam şimdiden affola 🙂 Bu muhteşem konferansa katılamayanlar için bir faydam olduysa ne mutlu bana…

 

UXAlive_

 

Not : Yazımı RT etmekte, paylaşmakta cimri davranmayın. Öğrendiklerinizin & öğrendiklerimizin daha fazla insana ulaşması için hepimizin bir katkısı olmalı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir