Birleşik Krallık Teknoloji Zivesi, Avrupa’nın en heyecan verici büyüme pazarlarından biri.
Great kampanyası çerçevesinde düzenlenen bu zirveye ben de davetliydim. Sizin için bu zirveyi gözlemledim, notlar aldım ve yazdım.
Lütfen okumaya devam edin…

Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisi ve istikrarı ile birlikte 2009 yılından beri iki ülke arasındaki işbirliği yaklaşık %40 lık bir oranda arttı.
27 Kasım’da The Wyndham Grand İstanbul’da düzenlenen zirvede, hem yıllardır ortaklaşa sürdürülen projeleri hem de, Birleşik Krallık ve Türkiye ortaklığı ile büyüyen teknoloji şirketlerini ve yöneticilerini tanıma fırsatı bulduk.
Zirvede aynı zamanda, Birleşik Krallık İş, Beceri ve Yenilik Politikaları Bakanlığı ve Tübitak işbirliğinde eş finanman modeliyle oluşturulan ve 8 Milyon Sterlin ile 5 Yıl süreyle yürütülecek Newton – Katip Çelebi Fonu’nun lansmanı da yapıldı.
Newton – Katip Çelebi Fonu’na Türkiye’den Eylül ayında başvuru olmasına rağmen ilginin büyük olduğu da açıklandı.
Zirve, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore’un Hologram görüntüsü eşliğindeki konuşmasıyla başladı. Bu yaratıcı çalışma daha önce de röportaj yapma olanağı bulduğum Musion Türkiye’nin bir çalışmasıydı. Onlar adına bu başarılı çalışmadan gurur duydum.

Ardından sahneye gelen Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, açılış konuşmasını yaptı ve şunları söyledi;
Türkiye’de teknoloji alanında uluslararası ölçekte büyümek isteyen çok sayıda teknoloji şirketi var. Bilgi ve İletişim Teknolojieri sektöründe dünya lideri olan Birleşik Krallık, bu alanda devletin sağladığı destek ile Avrupa ülkeleri arasında yatırımcılara cazip iş ortamları sunuyor. Birleşik Krallık’ın 58 Milyon Sterlin büyüklüğündeki BT sektörü, yılda 930 Milyon Sterlin tutarında Ar-Ge yatırımı çekiyor. Bunların arasında; Microsoft, IBM, HO, Google, Facebook ve Intel de bulunuyor. 100.000 BİT şirketine ev sahipliği yapıyoruz.
Great kampanyasıyla Türkiye ile daha güçlü ticari bağlar oluşturmayı hedefliyoruz.Düşük vergi, yetenekli işgücü ve sorunsuz iş yapma ortamı sebebiyle Türkiye Avrupa’nın en çok yabancı yatırım çeken ülkesi. Bu çerçevede Türk teknoloji şirketlerini, dünyaya açılma yolundaki yatırımları için de önde gelen bir seçenek durumunda.

Ardından sahneye gelen Başbakan’ın Türkiye Özel Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin, Newton – Katip Çelebi Fonu’nu duyurdu. Fonla ilgili detaylı bilgiye ve başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Tübitak işbirliği ile sürdürdüğümüz bu fon aracılığı ile, araştırma ve inovasyona dayalı çözümler üreten projelere, yıllık 8 Milyon sterlinlik bir kaynak aktaracağız. Bu fon, çok değerli projeler için önemli bir kaynak ve fırsat oluşturacak ve iki ülke arasındaki işbirliğini de güçlendirecek.
Newton – Katip Çelebi Fonu, beş yıllık süre zarfında araştırma ve inovasyon odağında yapılandırılacak işbirlikleri sayesinde, iki ülke arasında güçlü, sürdürülebilir ve sistemli ilişkiler kurulmasını hedefliyor. Bu fon ile bilimsel araştırma ve inovasyonun başarıyla sürdürülmesine yönelik destek sağlanarak iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaretin arttırılması için de fırsatlar oluşturması amaçlanıyor.

Tubitak Başkanı Prof.Dr.Yücel Altunbaşak, “Güç birliği her iki ülkeyi büyük başarılara taşıyacak dedi ve Ar-Ge açısından dönüşüm yaşandığını sözlerine ekledi.
Türkiye’deki Ar-Ge yapılanmasındaki son 10 yıldaki dönüşüme dikkat çekti. Bu zaman diliminde Türkiye’deki araştırmacı sayısındaki yaklaşık dört kat arttığı, 2023 yılında ise 300.000 araştırmacı hedefine ulaşılmasının amaçlandığını vurguladı. Son iki yılda akademi ve sanayiye yapılan başvuruların da iki katına çıktığını belirten Prof. Altunbaşak, ayrıca TÜBİTAK tarafından her yıl yaklaşık 25.000 öğrenci ve araştırmacıya burs veya destek sağlandığı belirtti.
Çığır açan fikirlerin oluşumunda uluslararası çok yönlü etkileşimlerin katkısını vurgulayan Prof. Altunbaşak, Türkiye ile İngiltere arasında kalıcı ve sürdürülebilir işbirliği oluşturmaya yönelik girişimlerin büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, TÜBİTAK ve İngiltere’deki eşdeğer kuruluşlar arasında başlatılan Kâtip Çelebi Newton Fonu’nun önemli bir başlangıç olduğuna ve bu kapsamda İngiltere ile başlatılan organik işbirliğinin Horizon 2020 altında yeni işbirliklerine dönüştürebileceğine dikkati çekti. Prof. Altunbaşak, Kâtip Çelebi Newton Fonu ile TÜBİTAK arasında başlatılan programlara yoğun ilgi gösterildiğini vurguladı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, artık hiper bağlantı dönemine giriyoruz dedi ve Vodafone olarak yaptıkları yatırımları anlattı. Türkiye’nin teknolojiye yatırım yapmasının bir gereklilik olduğunu belirterek, bu hızlı değişim sürecine tüketicinin kolay adapte olduğunu ancak ülke yatırımlarının yetersiz kaldığını ifade etti.

Verilen aranın ardından Zirvenin ilk paneli olan “Building Technology brands in emerging markets“ a geçildi.
Yemeksepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Türkiye ile işbirliğine giren teknoloji firmaları ile tanıştık.

Blippar Kurucusu Ambarish Mitra, 15 Milyon kullanıcısı olan görüntü tanıma – görsel tarayıcı sisitem Blippar’ı ve Türkiye’de yaptıkları çalışmaları anlattı. 3 Yaşında genç bir şirket olan Blippar, erken aşamalarda küreselleşerek başarıyı yakalamış.

Vodafone Pazarlama Müdürü Ebru Özgüç ise Türkiye’de yapılan çalışmaları özetledi. Türkiye’ye 12 Milyar TL. teknoloji yatırımı yapıldığını belirten Özgüç; tüketicinin teknolojiyi sahiplenmesi çok hızlı, yeni satılan telefonlardan 3’te 2’si akıllı. Tüketiciler teknolojik değişime kolay adapte oluyor ancak Kobi’ler bu konuda geride kalıyor ve desteklenmeli dedi.

Fırat İşbecer ise Monitise’in satınalma sonrası hızla büyüdüğünü ve kadrolarının 200 kişiye ulaştığını söyledi. Bu büyüme esnasında kimseyi işten çıkarmadıklarını ve hedeflerinin büyük olduğunu açıkladı.

Musion Türkiye kurucusu Murat Günenç ise Hologram Teknolojisi ile iş yapan bir şirketi olduklarını belirterek, bu teknoloji sizi rakiplerinizden ayırır ve farklılık yaratarak – ilgi görmenizi sağlar dedi. Musion Türkiye olarak; eğlence, sanat sekötörü ve teknoloji şirketleri için iletişim teknolojisi sunduklarını belirtti.

Telecity Ceo’su Mehmethan Sisik ise sadecehosting’in satınalma süreci ve şirket gelişimi ve gelecek hedefleri hakkında bilgi verdi.

Zirvenin 2. Paneli “Innovative technology for sustainable development” idi.
Emedya Design kurucusu Gökhan Karakuş moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde, Türk firmaları ile ortaklaşa çalışma yürüten dev teknoloji firmaları ile tanıştık.

İnovasyon, yüksek mühendislik ve teknoloji sektörü için yazılım geliştiriciliği ve danışmanlık hizmeti veren CMCL ile, kurucusu Dr.Amit Bhave’nin yaptığı sunum üzerinden tanıştık. Bhave, ortak çalışmalar konusunda partner olarak Türkiye’den Team-San‘ı seçtiklerini, ortak çalışmaların ağır ama güçlü ilerlediğini belirtti.

BP Türkiye Sorumlusu Martin Thomsen ise, bizlere yakıt teknolojisinden bahsetti. İyi bir gelecek için 2000 bilimadamı ile çalıştıklarını, 102 yıldır bulundukları Türkiye’de yapılan yatırımlarını anlattı ve ülkemizdeki tüketicilerin çevreci bir bilince sahibi olduğunu, bu konuda bilgi değerlerini yüksek bulduğunu söyledi.

Birleşik Krallık devi Rolls Royce’u ve Türkiye’de yaptığı çalışmaları Aziz Erdinç’ten dinledik. Kendisi hem gelecek projelerinden, hem de çevreye verilen zararı en aza indirmek için yapılan çalışmaları anlattı. Gelecek hedeflerinin karbondioksit emilimini, nitrojen ve gürültü salınımın azaltmak olduğunu ve THT ile yapılan çalışmaların daha da geliştirilerek güçlendirileceğini belirtti.
WEMS kablosuz bina enerji yönetimi sistemi yetkilisi Simon Allen ise en son sözü aldı ve ortaklaşa yapılan çalışmaları ve gelecek projelerini anlattı.
Zirve’de aynı zamanda GREAT Startup ödülleri de verildi.
Ben, zirveden erken ayrıldığım için diğer oturumlara ve ödül törenine katılamadım.

En başarılı girişimci seçilen arkadaşım Natali Yeşilbahar’ı buradan da kutluyorum. Vitringez ödüllere doymuyor, kendisiyle gurur duyuyor nice nice başarılar diliyorum.
Yazım ne yazık ki burada sonlanıyor. Zirveyi görmeme vesile olan Serdar Tunçer’e, daveti gerçekleştiren Ogilvy Public Relations Istanbul adına Pınar Bolat Tunçer’e sonsuz teşekkürler…

Not : Etkinlikle ilgili anlık paylaşımları #BritishTechSummit hashtagi üzerinden yaptık. Katılamadığım panel ve diğer bilgilere hashtag üzerinden de ulaşabilirsiniz…




