FinTech alanında haftanın gündemi 86 

FinTech alanında haftanın gündemi 86 belli oldu. Finansal Teknolojiler alanında haftanın öne çıkan haberlerini sizin için derledim.

FinTech alanında haftanın gündemi 86 

18 – 24 Nisan tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.

Paymes, PayTabs ile Birleşiyor

Paymes, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan MENA Bölgesi’nin lider ödeme ve elektronik para kuruluşu PayTabs ile güçlerini birleştiriyor.

Birleşme kapsamında Paymes Türkiye ofisi PayTabs’in Avrasya operasyonlarının yönetim merkezi olurken, PayTabs’in MENA bölgesinde bulunan ofislerine de Paymes markasıyla sosyal ticarete yönelik ürünleriyle hizmet verecek ve bu doğrultuda ürünlerini EMEA Bölgesi’nin tamamına ulaştıracak. Öte yandan, Statisca’nın projeksiyonu, sosyal ticaret satışlarının değerinin 2026 yılına kadar yaklaşık 2,9 trilyon ABD dolarına ulaşacağını gösteriyor. Birleşme sonrası Paymes ve PayTabs ekipleri, mikro satıcıların pazar segmentinin çoğunluk payını yakalamak hedefiyle 2022’de PayTabs ofisleri için ürünler piyasaya sürmek üzere yola çıkacaklar.

Param’ın reklam filmi “Paradan Fazlası Param” yayına girdi

Finansal avantajlarıyla müşterilerinin her anında yanında olduğunu anlatan filmin başrolünde Can Bonomo yer aldı. Film, Param’ın kurumsal ve bireysel kullanıcılarına sunduğu çözümlerine dikkat çekiyor. ParamKart’ın yüzlerce markadaki nakit iade avantajına ve ParamPOS’un düşük komisyon oranları ve anında tahsilat imkanına da vurgu yapıyor.

Param’ın yenilikçi ve teknolojik yapısının yansıtıldığı filmde; kullanılan efektler, sahne geçişleri ve jingle da bu yapıyı destekliyor. Filmde Can Bonomo, finansal ihtiyaçlarına çözüm arayan karakterlerin her anında yanında oluyor.

iyzico, “2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi” raporunu açıkladı

iyzico, Dogma Alares ve ETİD tarafından hazırlanan “2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu”nun sonuçları açıklandı.

Rapora göre, e-ticaret işlem sayıları 2020’ye göre %46 oranında artarak 3,4 milyar adet siparişe ve %69 artış ile 381,5 milyar TL hacme ulaştı.

  • 2019’da 138 TL olarak hesaplanan ortalama sepet büyüklüğü; 2021’de 146 TL’ye ulaştı.
  • E-ticaret alışverişleri kapsamında tüketiciler 2021 yılında her alışverişte ortalama 170 TL harcadı.
  • Türkiye’de 2021 yılında en fazla sayıda çevrimiçi alışveriş, Black Friday haftasının başladığı 22 Kasım Pazartesi günü yapıldı.
  • Gün bazında en yüksek satış hacmi ise Black Friday’de, yani 26 Kasım Cuma günü elde edildi.
  • Black Friday günü aynı yılın ortalama bir günüyle kıyaslandığında 3 kat satış hacmi ve 1,8 kat işlem hacmi gerçekleşti.
  • Satış bazında en yüksek büyümeyi gösteren kategori, 2019-2020 dönemindeki yüzde 15’lik düşüşünü telafi eden turizm ve seyahat sektörü oldu.

Aktif Ventures, Mindvest ile Fintech girişimlerine yatırım yapmaya devam ediyor

Mindvest girişim sermayesi fonu ile Fintech girişimlerine yatırım ve danışmanlık desteği veren Aktif Ventures, açık bankacılık alanında çalışmalar yapan Finekra’ya yatırım kararı aldı.

Bankacılığın, açık bankacılık anlayışı ile şekil değiştireceğini belirten Aktif Ventures Genel Müdürü Yakup Sezer, “Finans sektöründe kullanım alışkanlıklarının kökten değişeceği yeni bir döneme giriyoruz. Bu çerçevede Finekra’yla açık bankacılık yolculuğunda birlikte yürümekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Tarfin Mobil 2 yılda 260 bin çiftçiyi destekledi

Geleneksel tedarik kanallarını dijitalleşme ve teknolojiyle optimize eden Tarfin’in mobil uygulaması Tarfin Mobil, 2 yılda tarım sektörünün teknoloji odaklı gelişimine damgasını vurdu. Uygulama ilk günden itibaren 260 bin kişiye ulaştı. Uygulamayı en yoğun kullanan ilk 5 il sırasıyla 64 bin kullanıcıyla Ankara, 43 bin kullanıcıyla Konya, 35 bin kullanıcıyla İzmir, 16 bin kullanıcıyla Bursa ve 13 bin kullanıcıyla Antalya oldu.

Hayat Holding Katılım Bankası Kuruyor

Hayat Holding’in Hayat Katılım Bankası adıyla 1,5 milyar TL başlangıç sermayeli katılım bankası kurmak için yaptığı başvuru Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 21 Nisan 2022 tarihinde onaylandı. Hayat Katılım Bankası’nın kuruluş işlemlerini tamamlayarak 2022 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Huobi Ventures Yıllık Görünüm Raporunu Yayınladı

Huobi Ventures’ın Yıllık Özet ve Görünüm Raporu, geçtiğimiz yıl içinde meydana gelen önemli olayları ele alıyor ve 2022’de neler olabileceğine dair iç görüleri içeriyor.

2022’de gözler, merkezi olmayan yapısı ve temel blockchain altyapısı, değer dağıtımı, gizlilik, bant genişliği, depolama işleme ve yetkilendirme ile ilgili yaygın Web 2.0 sorunlarını çözebilecek Web 3.0’da. Yeni nesil bir internet teknolojisi, mevcut altyapı sınırlamalarını aşabilir ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde yeni olanaklar açabilir.

Ethereum baskın platform olmaya devam etse de rakip zincirler pazarın genişleyen ihtiyaçlarını karşılamak için büyüdü ve çok zincirli ağlar giderek daha önemli hale geldi. USDT, stablecoin lideri olarak hakimiyetini sürdürse de USDC’nin hem mevzuat taleplerini karşılayabilmesi hem de yeni DeFi varlıklarıyla serbestçe etkileşime girebilmesi gibi avantajları var. Sermaye verimliliği ve kurumsal likidite sunan teminatsız borç verme protokolleri, aşırı teminatlı borç verme protokolleriyle dolup taşan bir piyasa karşısında büyük bir potansiyel sergiliyor.

BiLira 125 Milyon Dolarlık Değerlemeye Ulaştı

Yeni nesil bankacılık altyapısını oluşturma hedefiyle ilerleyen BiLira, blokzincir teknolojileri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Ödeme sistemleri çözümlerinin yanında aldıkları bu yatırımla birlikte NFT, game-fi, metaverse, web 3.0 gibi farklı blokzincir teknolojileri alanlarında da kullanım alanlarını hızlanarak arttıracak BiLira, Türk lirasının blokzincirler üzerindeki yüzü olmaya devam edecek. Şirket sadece 2021 yılında toplam 3 milyar TL değerinde stabil kripto para arz ettiğini bildirdi. BiLira ekibi, Türk stabil kripto parasının herkes tarafından erişilebilir, hızlı ve şeffaf şekilde finans dünyasında güvenle kullanımını sağlamayı hedefliyor.

Akbank, we_trade platformundaki ilk işlemini gerçekleştirdi

Avrupa’nın önde gelen bankalarının yer aldığı we.trade platformuna katılan ilk Türk bankası olan Akbank, bu platformdaki ilk işlemini  başarıyla gerçekleştirdi.

we.trade platformunda gerçekleştirilen işlemde Akbank,  akıllı sözleşmeye müşterisi adına banka ödeme taahhüdü (BPU) düzenleyerek yeni dijital ticaret koridorları açılmasına öncülük etti.  Platform blockchain ortamında ihracatçılara alacak garantisi ve finansman sağlarken, ithalatçılara da güvenli ve dijital ortamda ödeme garantisini sunuyor.

İdeal Finansal Teknolojiler ‘Teklifim Gelsin’e yatırım yaptı

Hedef Holding, son yatırımını iştiraklerinden olan İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. aracılığıyla yaptı. İdeal Finansal Teknolojiler, 2021 Ocak ayında İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Programı’na dahil olarak kurulan ve 2021 Haziran ayında da son kullanıcıyla buluşan kişiselleştirilmiş finansal pazar yeri ‘Teklifim Gelsin’e 20 milyon TL değerleme üzerinden yatırım gerçekleştirdi.

Bonus, 22. yılını kutlarken 17 milyon kullanıcıya ulaştı

Garanti BBVA’nın kredi kartı Bonus, 22. yılını kutlarken 17 milyon kullanıcıya ulaştı.

Çeyrek asıra yaklaşan geçmişiyle Türkiye’de ilk defa bir kredi kartı platformu olarak da hizmet veren Bonus, e-ticaret harcamalarında en çok tercih edilen kredi kartı olma özelliği taşıyor. Türkiye’de bugün online platformlardaki her 4 alışverişten biri Bonus ile gerçekleştiriliyor.

FinTech alanında haftanın gündemi 85 

11 – 17 Nisan tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını hatırlamak isterseniz aşağıdaki derlememi okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir