FinTech alanında haftanın gündemi 122
FinTech alanında haftanın gündemi 122 belli oldu. Finansal Teknolojiler alanında haftanın öne çıkan haberlerini sizin için derledim.
FinTech alanında haftanın gündemi 122
30 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.
Paycell ile Alternatif SuperApp stratejik iş ortaklığı anlaşması imzaladı

Paycell, Alternatif SuperApp ile ortaklık anlaşması imzaladı. Müşterilerini fintech kolaylıkları ile tanıştıran ve birçok alanda büyük firmalarla iş birliği yapan Alternatif SuperApp, anlaşma kapsamında kart saklama ve sanal pos gibi birçok üründe Paycell’in çözümlerini müşterilerine sunuyor. 2021 yılının Aralık ayında lansman yapan Alternatif SuperApp 80’den fazla işletmeye dijital cüzdan altyapısı sağlıyor.
Insha Ventures, 2023 yılında spin-off’a hazırlanıyor

FinTech girişim kurucusu Insha Ventures, hızlı büyümesini sürdürüyor.
9 FinTech ürünüyle ekosisteme çözüm sunan Insha Ventures, spin-off çalışmalarına başlarken, 2023 yılında en az bir ürünü şirketleştirmeyi hedefliyor. Insha Ventures ayrıca bünyesine yenilikçi ürünler de ekleyecek.
Azerbaycan Fintech Ekosistemi İnovata’da bir araya geliyor

Ataşehir Belediyesi İnovata’da ilk Fintech Factory Talks gerçekleştiriliyor.
Bölgenin önemli pazarlarından olan Azerbaycan‘daki finansal teknoloji ekosisteminin gelişimini ve son durumunu ekosistem oyuncularından dinlemek için 10 Şubat Cuma günü, Azerbaycan Finansal Teknoloji Derneği (AZFİNA) Başkanı Ruslan Talibov ve önde gelen Azerbaycanlı Fintech şirketlerini, İnovata’da fintech ekosisteminin önde gelen isimlerinde Kutay Yalınkılınç’ın moderasyonuyla ağırlanıyor.
Azerbaycan ve Türkiye Fintech ekosistemlerini bir araya getirecek etkinlik, Azerbaycan Fintech ekosistemine etki edecek regülasyon oluşumlarını ve ülkedeki iş modellerini en yetkili kişilerden dinleme fırsatı sunmaktadır.
İnovata Programı
10:00 – 10:30 Kayıt
10:30 – 11:30 Panel
11:30 – 12:30 Networking
10 Şubat günü gerçekleşecek etkinliğe aşağıdaki bağlantıdan kayıt yaptırabilirsiniz.
https://lnkd.in/deStCiv3
Param, 2022 finansal sonuçlarını ve 2023 hedeflerini açıkladı

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz, 31 Ocak’ta İstanbul Feriye’de medya mensuplarıyla bir araya gelerek Param’ın büyüme yolculuğunu, 2022 değerlendirmesini ve yeni dönem hedeflerini paylaştı.
Toplantının başında Param Grubu ile ilgili bilgiler veren Emin Can Yılmaz, 2015 yılında BDDK’dan elektronik para lisansı alan Param’ın Türkiye’de fintek sektörünün doğuşuna öncülük yaptığını söyledi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Param’ın, sektörümüzün kilometre taşlarını döşeyen, kendinden sonra gelen kuruluşlara ilham veren bir rolü bulunuyor. Sektörde ‘İlklerin Fintek’i’ olarak biliniyoruz. Türkiye’nin ilk Elektronik Para Kuruluşu olmanın yanı sıra, Bankalararası Kart Merkezi’nin de (BKM) banka dışı ilk üyesiyiz. Mastercard ve TROY lisansı alan ilk Elektronik Para Kuruluşu yine Param oldu. TROY, Mastercard, Visa ve Discover kart şemalarıyla kart ihraç etme lisanslarının tümüne sahip tek Elektronik Para Kuruluşu olarak hizmet veriyoruz. Kart Kabul (Acqurier) lisansı alma konusunda da sektöre öncülük yaparken, TR karekod ile işlem yapma imkânı sunan ilk fintek olduk” açıklamasını yaptı.
Octet Türkiye’nin Pazarlama Müdürü Kaan Öztamur oldu

Octet Türkiye’nin yeni dönem pazarlama ve iletişim çalışmalarına liderlik edecek isim Kaan Öztamur oldu.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler anabilim dalında tamamlayan Kaan Öztamur, profesyonel iş hayatına 2014 yılında başladı.
FaturaLab 2023’te 50 Milyar TL’lik İşlem Hacmini Hedefliyor

Farklı finansman çözümleriyle alıcı, satıcı ve finansal kuruluşları tek platformda buluşturan ticaret finansmanı platformu FaturaLab, 2022 yılını 18 finansal kuruluş ile çalışarak, toplam 20 milyar TL’den fazla işlem hacmi ile tamamladı. FaturaLab CEO’su Emre Aydın, 2023 yılı hedeflerinin yüzde 150 büyüme ile 50 milyar TL olduğunu belirtirken, üye firma sayısını referans yöntemi ile büyütmeye devam edeceklerini, ticaretin her iki tarafında olabilecek ana firma üye sayısını 5 katı arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
Agra Fintech, 2022’de 6 Kat Büyüdü

Agra Fintech, 2022 yılında geliştirdiği yenilikçi çözümler ve yaptığı iş birlikleriyle cirosunu 6 kat artırarak büyümesini sürdürdüğünü açıkladı.
2022 yılında Türkiye bankacılık sektöründe her 5 ticari krediden birine dokunan fintech şirketi Agra, Azerbaycan’da kurmaya hazırlandığı ofisiyle yurt dışı pazarına açılmaya hazırlanıyor. 2023 yılında 3 farklı pazarda olmayı ve yeni ofisleriyle ekibini iki katına çıkarmayı hedefleyen şirket, CreditBarometer platformunu finans sektörü dışında, büyük şirketlerde de yaygınlaştırarak kullanım alanını genişletmeyi planlıyor.
Trendyol Yemek’te MultiNet yemek kartı ile online ödeme dönemi başladı

Multinet Up, kart kullanıcılarının alışveriş ve ödeme deneyimini iyileştirmek için yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol’un online yemek sipariş hizmeti Trendyol Yemek ile hayata geçirilen iş birliği kapsamında MultiNet’liler, Trendyol Yemek uygulamasından yaptıkları alışverişlerde ödemelerini uygulama üzerinden anında gerçekleştirebiliyor.
Kullanıcılara bulundukları konuma en yakın restoranlardan sevdikleri yemeklere ulaşma imkânı sunan Trendyol Yemek Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veriyor. Trendyol Yemek ve Multinet Up arasında yapılan anlaşma sayesinde MultiNet, Trendyol Yemek uygulamasında online ödeme kolaylığı sunan ilk yemek kartı oldu.
Karmaşık bayi tahsilatlarındaki tüm düğümleri Lidio çözüyor

Lidio, karmaşık bayi tahsilatları konusundaki tüm düğümleri ödüllü Bayi Tahsilat Servisi ile çözüyor.
Lidio ile ödemeler özgürleşirken bayilerinden ve alt bayilerinden kredi kartı ile online ortamda ödeme almak isteyen tüm işletmeler, bayilerine 12 taksite varan ödeme alternatifleri sunabiliyor.
İşletmelerin yerel ve küresel ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin yanı sıra temas edilecek milyonlarca tüketiciye de çok kanallı ve özgür ödeme deneyimi sunmayı hedefleyen Lidio, Bayi Tahsilat Servisi ile işletmelerin tüm bayi/alt bayi tahsilat süreçlerini hızlı ve sorunsuz bir şekilde yönetmeyi mümkün kılıyor.
Paribu Hub ve BÜYEM iş birliğiyle gerçekleştirilecek “Blokzincir Eğitimi” başlıyor

Paribu Hub, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliğiyle 15 Şubat – 11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Blokzincir Eğitimi” için başvurular başladı.
Eğitime başvuran adaylar arasından 10 kişi, Paribu bursu alma hakkı kazanacak.
Softtech’in Teknoloji Raporu’nun altıncısı yayımlandı

Softtech’in her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırladığı Teknoloji Raporu’nun altıncısı yayımlandı.
Raporda yer alan Teknoloji Radarı’na göre; yapay zeka pek çok işi üstlenebilecek bir “iş arkadaşı” niteliğiyle 2025’e kadar hayatımızda daha fazla yer kaplayacak. Metaverse, blockchain, artırılmış gerçeklik ve sürdürülebilirlik konuları da 2023’te gündemde kalmaya devam edecek.
Metaverse, Türkiye’ye 12 yılda 37,5 milyar dolar kazandırabilir

Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye’ye olası ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koyduğu “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” araştırmasına göre Metaverse Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik değer sağlayabilir.
Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle;
Türkiye Metaverse’te en çok para birimine sahip ülke
– Araştırma internetin, Türk halkının hayatında önemli bir yer tuttuğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de ortalama bir kullanıcı günde yaklaşık 8 saatini internette geçirirken nüfusun yaklaşık yüzde 80’i sosyal medyada aktif.
– Metaverse’e ilişkin teknolojilere Türk halkının yoğun bir ilgisi bulunuyor. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 94’ü artırılmış gerçeklik (AR) kavramını biliyor. Ülkedeki yaklaşık 4 kişiden 1’i, Metaverse evreninde kullanılan bir kripto para birimine sahip. Bu oran ile Türkiye dünyadaki tüm ülkeleri geride bırakıyor.
– Türkiye’deki bireylerin ve ticari işletmelerin de Metaverse’e olan ilgileri gün geçtikçe artıyor. 2021 yılı itibariyle, Türkiye sınırları içinde 20.000’den fazla sanal arsa blokzinciri üzerine inşa edilmiş bir artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) platformu olan OVR üzerinde bireyler tarafından satın alındı.
– Metaverse’ün Türkiye’ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 19,9 milyar dolar ile 37,5 milyar dolar arasında olabileceği öngörülüyor. Bu miktar Türkiye’nin 2035 için öngörülen GSYH’sinin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’üne eşdeğer.
– Oluşacak bu ekonomik etkiden öncelikle yaralanacak sektörler olarak e-ticaret ve perakende, turizm ve kültür, eğitim, oyun ve e-spor gösteriliyor.
Trend Micro, yeni alt kuruluşu CTOne’ı hayata geçirdi

Trend Micro, 5G ağlarını daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan yeni alt kuruluşu CTOne’ı hayata geçirdi.
İşletmelerin, özel 5G ağlarında ortaya çıkan tehditlerle daha etkili bir şekilde mücadele edebilmeleri için sahip oldukları tüm kaynakları entegre etmeleri gerekiyor. CTOne, önceden oluşturulan güvenlik ağı sayesinde dikey uygulama alanlarının dijital dayanıklılığını güçlendirirken özel 5G ağ ortamlarında kullanılan uygulamalara üst düzey güvenlik sağlıyor ve ağdan uç noktaya kadar kapsamlı koruma sunuyor.
FinTech alanında haftanın gündemi 121
23-29 Ocak tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını hatırlamak isterseniz aşağıdaki derlememi okuyabilirsiniz.