Influencer Marketing’in Sanal Yolculuğu ile yakınlaşmaya ve yeni kavramlarla tanışmaya ne dersiniz?
Digital Age Dergisi Aralık sayısı için kaleme aldığım makaleyi yazımda bulabilirsiniz.
Moda ve kozmetik sektöründe etkili olan Virtual #influencer’lar ile yakınlaşmaya ne dersiniz ????#DigitalAgeDergisi Aralık sayısı için #influencerMarketing’in #Virtualinfluencer’lara uzanan yolculuğunu ele aldım ????
Derginin tasarımı ???? muhteşem bu arada. pic.twitter.com/8UfBbRkrmB— Fundalina ???? (@fundalina) December 20, 2018
Influencer Marketing’in Sanal Yolculuğu
Influencer Marketing’in etkisi ve Influencer’ların güven endeksi tartışıladursun, dünya yepyeni bir akımı kucakladı. “Influencer Marketing’in yeni yüzü “Virtual Influencer”lar bolca fırsatı ve soru işaretini de beraberinde getiriyor.
Henüz ilk aşamasında olan bu yeni sektörün aktörleri, gerçek birer insan olmayan Virtual Influencer olarak adlandırılan CGI karakterleri.
Influencer Marketing’e yeni bir soluk katan Virtual Influencer’lar ilk olarak 2016 yılında kullanılmaya başlandı. Bir kişi değil, smüle edilen bir imaj olarak tasarlanan bu sanal karakterlerin hesapları büyümeye devam ederken, moda ve kozmetik sektörü üzerindeki etkileri de artıyor.
Black Mirror’ın yeni bir bölümü sanmayın
Kişilikleri ve görüntüleri bilgisayar tarafından oluşturulan bu CGI karakterleri, özellikle Z jenerasyonunu sosyal medya üzerinden etkileyebilmek amacıyla programlanmış bir algoritmaya bağlı olarak tasarlanıyor. Zamanla sosyal medyanın etkili yüzleri haline gelen ve bu sanal karakterler, pek çok markanın tercih listesinde bulunuyor. Genellikle yapay zeka ve robotik alanda çalışan firmalarca oluşturulan bu sanal fenomenler, aklımızdaki sorulara cevap verdiğinden çok daha fazla soru sormamıza ve sorgulamamıza yol açıyor.
Aktivist, Model ve DJ Lil Miquela ile tanışın
Sanal fenomen Lil Miquela tıpkı bir insan gibi davranış sergiliyor. 19 yaşında olan ve sonsuza kadar 19 yaşında kalmayı garantileyen bu genç kız, Spotify üzerinden müzik listelerini paylaşırken, kendi parçalarını kayıt etmeyi de ihmal etmiyor.
Şöhreti en yaygın olan @lilmiquela’nın instagram onaylı bir hesabı ve 1,5 Milyon takipçisi var. Hemen her paylaşımı binlerce yorum ve beğeni alan @lilmiquela tıpkı bir Sims karakterini andırıyor. Manikür pedikür yaptıran, fast food’u seven Lil Miquela, bir DJ – fotomodel olarak moda dergilerinin sayfalarını süslüyor ve ürün tanıtımı yapmak konusunda eline su döktürmüyor.
İlk paylaşımlarına Nisan 2016’da başlayan @lilmiquela’nın hesabına özellikle gençlerin ve uzakdoğuluların özel bir ilgisi var. Kendilerini çizgi roman karakterlerine benzetmeyi seven ve dijital dünyada yeni akımlar oluşturmak konusunda öncü olan uzakdoğulular, Virtual Influencer’ları bir parça saplantı haline getirmiş durumda.
En etkili Virtual Influencer’lar
- Bir fenomen haline gelen DJ ve model -> Lil Miquela @lilmiquela
- Dijital bir aktör olan Ronnie Blawko -> @blawko22
- Lil Miquela’nın kankası Bermuda -> @bermudaisbae
- İlk dijital süper model -> Shudu @shudu.gram
Virtual Influencer’lar reklam alanı olarak sadece paylaşımlarını kullanmıyor. Profil hesabından kampanya önerileri, hesap yönlendirmeleri ve hashtag stratejileri ile Influencer Marketing’e taze bir soluk getiriyorlar. Stories üzerinden takipçilerini challenge’a davet etmeleri ve konum özelliğini aktif kullanmaları da cabası.

İnsan olmayan bir Influencer ile çalışmanın artıları var ama…
Prada, Shiseido ve Kenzo başta olmak üzere, pek çok kozmetik firması ile de çalışan bu CGI’ların takipçileri üzerinde önemli bir etkisi olduğu markalarca ilan ediliyor. Öte yandan Virtual Influencer’ların sosyal medyadaki varlığı konusunda yoğun bir tartışma var.
Güvenilirlik
Güvenilirlik, bir bireyin başka bir kişiye atfettiği güven miktarı ve bilgi almak istedikleri kişinin kendi alanında uzman olup olmadığı ile doğrudan ilgilidir. Takipçiler, en sevdikleri içerik oluşturucunun bir ürünü tanıtmak için ilgi çekici unsurlar kullanarak onları aldatmayacağını düşünürler.
Günümüzde güvenirlik endeksi sorgulanan Influencer’ların en azından ürünleri deneme ve (samimi veya değil) görüşlerini bildirme yetileri var. Virtual Influencer’ların böyle bir durumu yok ve marka – kullanıcı güven ilişkisini ciddi şekilde riskli bir hale getiriyorlar. Her ne kadar sosyal medyada etik değerler oturmamış olsa bile, genel olarak bilgi düzeyi ortada olan kullanıcılara “gerçek olanın ve gerçek olmayanın” net bir şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Çünkü bu CGI karekterlerini gerçek insandan ayırmak çok ama zor.
Sosyal Kanıt, Ait Olma Arzusu, Yakınlık
Ait olma arzusu evrimsel bir süreçtir ve insan olarak gruplar oluşturmak – bir lider atamak için doğuştan gelen bir isteğimiz var.
Tüketiciler, benzer değerleri ve ilgi alanlarını paylaşan içerik oluşturucuları takip etme eğiliminde olur. Takipçiler, bir içerik oluşturucu bir ürünü yayınladığında, “liderine” benzemek için bunu satın almak istediğini belirtir ve dolayısıyla grubun bir üyesi olduğunu ilan eder. Smüle edilen bir imgeye benzemeye özendirmek ve onun lider kabul edilmesine katkı sağlamak, sorgulamaya çok ama çok açık bir durum.
Google’ın araştırmasına göre, genç abonelerinin % 70’i YouTube yıldızlarına güven duyuyor. 10 milyondan fazla abonenin % 4’ü ise en sevdikleri içerik oluşturucuların kendilerini arkadaşlarından bile daha iyi anladığını düşünüyor.
CGI ve sosyal medya ile büyümüş olan Z kuşağı etkisi
Lil Miquela gibi CGI’lar, özellikle Z kuşağının üyeleri de dahil olmak üzere genç sosyal medya kullanıcıları arasında gittikçe popülerleşiyor. CGI olsun ya da olmasın, birçok marka genç kuşak tüketicilere ulaşmanın yeni yollarını arıyor. Virtual Influencer’lar ile çalışmak özellikle micro niche diye adlandırabileceğimiz grupları hedefleyen markalar için bir fırsat yaratıyor.
Virtual Influencer’ların mevcut popülaritesi, gerçek dışı ile duygusal olarak ilişki kurabilen bir nesli yansıtıyor. “Gerçek dışılık” yükelişte olan bir trend, özellikle gençler yeni bir tür hakikat ve anlam arayışı sebebiyle bilinmeyene yöneliyor. Örneğin Facetune gibi görüntüyü manüpüle eden uygulamalar, tüm kullanıcılar arasında yaygın ve özendirici konumda. Ancak Z kuşağı bunun birkaç adım ötesine geçerek bu manipülasyonun miktarını artırıyor ve gerçeklikten – gerçek görüntüden iyice uzaklaşıyor.
Virtual Influencer’ların Geleceği
Sanal etkenler markaların sadece tüketicilerle daha derin düzeyde etkileşime girmesine katkı sağlamayıp, Influencer’ların neyi temsil ettikleri üzerinde de tam bir kontrol sahibi olmaları için potansiyel taşıyor.
Influencer’lar ile çalışmayı düşünüyorsanız rehber niteliğinde hazırladığım “Influencer’lar ile Çalışma Rehberi” hemen aşağıda.
İnsan davranışları pazarlama merkezinde yer alıyor. İnsanların nasıl düşündüklerini ve neden böyle davrandıklarını bilmek, başarılı bir pazarlama kampanyası geliştirmek için her daim çok önemli. İçeriğinize dahil ettiğiniz emojilerden görsellerinizdeki filtreye, kullandığınız dilden bağladığınız etiketlere kadar hemen her şey, bir tüketicinin markanızla ve ürünlerinizle etkileşime girme şeklini etkileyebiliyor. Pazarlamada psikolojik prensiplerin kullanımı ise yeni bir şey değil. Öte yandan bu teknikler, nispeten daha yeni olan Virtual Influencer’ların en hızlı gelişen bileşenlerinden biri haline getirebilir.
“Influencer Marketing’in yeni yüzü olarak görülen “Virtual Influencer’lar” her ne kadar yeni görünse, heyecan yaratsa, fırsatlar sunsa bile, güven ve etik değerler konusunda soru işaretlerine sebep oluyor. Bu tür bir pazarlamayı tercih eden markaların, marka bilinirliğini bir güven inşasına dönüştürmek ve çalışmalarını sürdürebilmek noktasında bir kısır döngüye girip girmeyeceği bilinmiyor.
“Mobile first” kavramının gittikçe “Human first”e dönüştüğü günümüzde, sanal etkileyicilere olan eğilimin, kültür ve medyanın geleceğinin değişmesine de neden olabileceğini düşünüyorum. Bu bolca kaygı ile birlikte merak duygusunu beraberinde getiriyor.
Topluluğunuzu Nasıl Alırsınız? Topluluk yönetimini taçlandırmanın zamanı geldi.
Digital Age Dergisi Kasım sayısı için kaleme aldığım makaleyi yazımda bulabilirsiniz.
Fayda görmeniz dileğiyle.