2018 Yılı Global Dijital Raporu

2018 Yılı Global Dijital Raporu açıklandı. We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2018 Yılı Global Dijital Raporu” ile ilgili hazırladığım kısa özet yazımda sizi bekliyor.

2018 Yılı Global Dijital Raporu

Geçtiğimiz yıla dair toplanan global veriler üzerinden oluşturulan çalışma, hem İnternet kullanıcıları oranları hem de değişen sosyal medya kullanım alışkanlıkları ile ilgili pek çok detay bilgi veriyor.

We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2018 Yılı Global Dijital Raporu” tüm yıl boyunca hem sunumlarda bol bol kullanılıyor hem de çalışmalarımız için bir yol haritası sunuyor.

Rapordan derlediğim notları yazımda bulabilirsiniz.

 

 

İşte “2018 Yılı Global Dijital Raporu” ile ilgili sizin için çıkardığım özet; 

Global olarak ele alındığında dünya nüfusunun yarısından fazlası şu anda çevrimiçi. Afrika kıtası internet kullanıcı sayısındaki artış ile en hızlı büyüme oranına sahip. 2017’de 200 milyondan fazla kişi ilk mobil cihazını almış ve dünyanın 7,6 milyar nüfusunun üçte ikisi bir cep telefonuna sahip. Sosyal medya kullanımı da hızla büyümeye devam etmiş. Dünyadaki üç milyardan fazla kişi, sosyal medya kullanıcısı ve her 10 kullanıcıdan dokuzu, bu platformlara mobil cihazlar aracılığıyla erişiyor.

 

İnternet’te Kaç Kişiyiz? 

  • 2018 yılında internet kullanıcısı sayısı 4.021 milyar oldu. Bu, toplam nüfusun %53’ine denk geliyor. İnternet kullanıcı sayısında yıllık % 7 oranında bir artış var.
  • 2018 yılında sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3.196 milyar kişiye ulaştı. Bu, toplam kullanıcıların %42’sine denk geliyor. Sosyal medya kullanıcıları sayısında ise yıllık %13 oranında bir artış var.
  • 2018 yılında  cep telefonu kullanıcılarının sayısı 5.135 milyar oldu. Bu, toplam kullanıcıların %68’ine denk geliyor. Cep telefonu kullanıcısı sayısında Yıllık % 4 oranında bir artış var. 2018 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlası bir mobil cihaza sahip ve çoğu akıllı telefon kullanıcısı.
  • Son bir yılda kullanıcıların internette harcadıkları süre, yıl boyunca artış gösterdi. Ortalama bir internet kullanıcısı günde yaklaşık 6 saatini internette harcıyor.

2018 yılında İnternet penetrasyon oranları halen beklenen seviyeye ulaşamadı. Orta Afrika ve Güney Asya’nın büyük bölümün internet penetrasyonu konusunda en hızlı büyümeyi gösteren ülkeler.

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri 2018 

Türkiye’de Kaç İnternet Kullanıcısı Var? 

  • Türkiye’de 81.33 Milyonluk nüfusun %67’si internet kullanıcısı. Türkiye’de toplam 54.33.000 internet kullanıcısı bulunuyor.
  • Toplam nüfusun %63’ü aktif sosyal medya kullanıcısı. Türkiye’de toplam 51 Milyon sosyal medya kullanıcısı var.
  • Türkiye’de İnternet kullanıcılarının %90’ı mobil.

 

Tüm dünyada nüfusa oranla İnternet bağlantısına sahip kullanıcı oranları açısından %99’luk oranla ilk sırada Birleşik Arap Emirlikleri var. Onu İsveç (%97) ve Hollanda (%96) takip ediyor. İnternet kullanım yaygınlığı konusunda Türkiye 28. sırada.

İnternet kullanıcıları konusunda en büyük artış Katar’da gerçekleşmiş. Onu Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt izliyor.

İnternet bağlantı hızı konusunda ise Singapur ilk sırada. Onu Hong Kong ve Güney Kore takip ediyor.

Mobil İnternet bağlantı hızı konusunda Hollanda ilk sırada. Onu Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Türkiye mobil internet bağlantı hızı konusunda dünyada 14. sırada.

Son bir yılda kullanıcıların internette harcadıkları süre yıl boyunca artış gösterdi. Ortalama bir internet kullanıcısı günde yaklaşık 6 saatini internette harcıyor.

İnternet’te en uzun süre vakit geçiren ülke kullanıcıları 9 saat 38 dakika ile Tayland’lılar. Onu 9 saat 29 dakika ile Filipinler, 9 saat 14 dakika ile Brezilya’lılar izliyor. Türkiye ise 7 saat 9 dakika ile 14. sırada.

Son bir yılda mobil kullanıcıların internette harcadıkları süre de yıl boyunca artış göstermiş. 3 saat 24 dakika ile Türkiye 16. sırada.

 

 

2018 Yılında En Çok Ziyaret Edilen Web Sitesi Hangisi?

2018 yılında Smilarweb’e göre en sık ziyaret edilen web sitesi Google. Onu Facebook ve YouTube izliyor.

2018 yılında Alexa’ya göre en sık ziyaret edilen web sitesi ise Google. Onu YouTube ve Facebook izliyor.

2018 yılında en çok İngilizce dilinde içerik üretilmiş. Tüm web sitelerinin %51.2’si İngilizce ancak bu yıl %2’lik bir düşüş yaşanmış. Onu %6.8’lik bir oranla Rusça takip ediyor ve %6.3’lük bir yükseliş göstermiş. Türkçe içerik ise %1.4’lük oranla 12. sırada. Son bir yılda Türkçe içerik üretiminde %12.5 lik bir erime var.

Yeni teknolojilerin riskten çok fırsat sunacağını düşünen optimist ükeler konusunda Nijerya %80’lik bir oranda ilk sırada, Hindistan %79 ile onu izliyor. Türkiye ise %70’lik bir oranda 8. sırada yer alıyor.

2018 yılında Ad-block kullanan ülkeler konusunda %54 ile Çin ilk sırada. Onu %52 ile Hindistan, %50 ile Endonezya izliyor. Türkiye ise Ad-block kullanımı konusunda %40 kullanım oranı ile 19. sırada.

 

2018 Yılı Sosyal Medya İstatistikleri 

Son bir yılda saniyede 11’den fazla kişi ilk kez sosyal medya platformlarını kullanmaya başlamış.

2018 yılında sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3.196 milyar kişiye ulaşmış. Bu, toplam kullanıcıların %42’sine denk geliyor. Sosyal medya kullanıcıları sayısında yıllık %13 oranında bir artış var.

Sosyal medyanın en yaygın kullanıldığı ülke %99 ile Birleşik Arap Emirlikleri. Onu %84 ile Güney Kore, %83 ile Singapur izliyor. Türkiye %63 kullanım yaygınlığı ile 23. sırada.

 

2018 yılında Türkiye’de yeni sosyal medya kullanıcı oranında %6’lık bir artış yaşanmış.

Son bir yılda kullanıcıların sosyal medya platformlarında harcadıkları süre yıl boyunca artış göstermiş. 3 saat 57 dakika ile Filipinler bu alanda ilk sırada. Sosyal medyada en fazla zaman geçiren diğer ülke 3 saat 39 dakika ile Brezilya ve 3 saat 23 dakika ile Endonezya. Türkiye’de ortalama bir kullanıcı 2 saat 24 dakikasını sosyal medya platformlarında geçiriyor.

 

2018 Yılında En Çok Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanıldı?

2018 yılında sosyal medya platformları arasında en yaygın kullanılanı Facebook olmuş.

İkinci sırada YouTube, üçüncü sırada ise WhatsApp ve Facebook Messenger var.

2018 yılında Mesajlaşma uygulamalarının şampiyonu WhatsApp olmuş. Onu Facebook Messenger ve Viber takip etmiş.

 

2018 Yılı Facebook Verileri 

2018 yılında facebook kullanıcılarının sayısı 2 Milyar 17 milyon’a ulaşmış. Geçtiğimiz yıla oranla %15’lik bir artış var. Facebook kullanıcılarının %88’i mobil. Facebook kullanıcılarının en fazla olduğu ülke 250 milyon kullanıcı ile Hindistan. Onu ABD ve Brezilya takip ediyor. 51 Milyon kullanıcıya sahip Türkiye ise 9. sırada, geçen yıla göre %2’lik bir kullanıcı artışı var.

Facebook toplam kullanıcılarının %44’ü kadın, %56’sı ise erkek.

Facebook’un 18-34 yaş aralığındaki kullanıcıları toplam %34’ü temsil ediyor.

En kalabalık yaş grubu ise 18 yaş olarak tespit edilmiş.

Facebook’ta en yaygın kullanılan dil İngilizce. Onu İspanyolca ve Hindu’ca takip ediyor. Türkçe dil kullanımı ise 11. sırada.

 

2018 Yılı Instagram Verileri

2018 yılında Instagram kullanıcılarının sayısı 800 Milyon’a ulaşmış. Kullanıcıların % 50.4’ü kadın.

 

 

Instagram’ın en yoğun kullanıldığı ülke İsviçre. Türkiye Instagram kullanım yaygınlığı konusunda tüm dünyada beşinci sırada. Singapur ise üçüncü olarak açıklandı. Instagram kullanıcılarının büyük çoğunluğu 18-34 yaş kullanıcılarından oluşuyor.

 

 

2018 Yılının En Çok Kullanılan Hashtag’leri

Instgram’da 2018 yılında en çok kullanılan hashtagler aşağıda.

#Love

#Instagood

#Fashion

#Photooftheday

#Beautiful

#Pictoftheday

#Fitness

#Style

#Travel

#Happy

 

2018 Yılının En Çok Kullanılan Emojileri

Instagram’da 2018 yılında en çok kullanılan emojiler aşağıda.

😂

❤️

😍

♻️

💗

😭

😊

😒

😘

 

We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2018 Yılı Dijital Trendler Raporuna” buradan ulaşabilirsiniz. Türkiye’ye özel veriler açıklandıkça yazımı güncellemeye devam edeceğim.

2017 Yılında Sosyal Medya ve en çok konuşulan başlıklar konusunda yazdığım ve geçtiğimiz yıl öne çıkan başlıkları içeren yazımı aşağıdan okuyabilirsiniz.

 

2017 Yılında Sosyal Medya ve Öne Çıkanlar

 

 

 

Fayda görmeniz dileğiyle.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir