2020 Yılı Global Dijital Raporu açıklandı. We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2020 Yılı Global Dijital Raporu” ile ilgili hazırladığım kısa özet yazımda sizi bekliyor.
2020 Yılı Global Dijital Raporu
Geçtiğimiz yıla dair toplanan global veriler üzerinden oluşturulan çalışma, hem İnternet kullanıcıları oranları hem de değişen sosyal medya kullanım alışkanlıkları ile ilgili pek çok detay bilgi veriyor.
We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2020 Yılı Global Dijital Raporu” tüm yıl boyunca hem sunumlarda bol bol kullanılıyor hem de çalışmalarımız için bir yol haritası sunuyor.
Rapordan derlediğim notları yazımda bulabilirsiniz.
İşte “2020 Yılı Global Dijital Raporu” ile ilgili sizin için çıkardığım özet;
Global olarak ele alındığında dünya nüfusunun yüzde 60’ı şu anda çevrimiçi. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 3,8 milyarı geçti.
İnternet’te Kaç Kişiyiz?
Dünyada internet kullanan kişi sayısı Ocak 2019’a göre yüzde 7 artışla (298 milyon yeni kullanıcı ile birlikte) 4.54 milyara yükseldi. Geçen yıl bu sayı 4.38 milyar (2018 yılında 4.021 milyar idi) idi. Şubat 2020 tarihi itibariyle Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi.
Türk nüfusunun %74’ü İnternet kullanıcısı.
Dünya çapında, Ocak 2020’de 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. 2019 yılında sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3.484 milyar ( 2018 yılında 3.196 milyar kişi idi) kişi idi.
Dünya genelinde 5.19 milyardan fazla kişi cep telefonu kullanıyor ve bu kullanıcı sayısı geçen yıla göre 124 milyon (yüzde 2,4) artış göstermiş. 2019 yılında akıllı telefon kullanıcılarının sayısı 5.112 milyar idi. Bu, toplam kullanıcıların %67’sine denk geliyordu.
İnternet’te Kaç Saat Harcıyoruz?
Son bir yılda kullanıcıların internette harcadıkları süre, yıl boyunca bir miktar düşüş göstermeye devam etmiş. Ortalama bir internet kullanıcısı her gün çevrimiçi olarak 6 saat 43 dakika geçirmiş. Geçen yıl bu süre 6 saat 49 dakika idi. Bu demektir ki şu anda uyanık hayatlarımızın yüzde 40’ından fazlasını interneti kullanarak geçiriyoruz.
Bununla birlikte, insanların çevrimiçi geçirdikleri süre ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Filipinler’deki internet kullanıcıları çevrimiçi olarak günde ortalama 9 saat 45 dakika harcıyorlar, Japonya’da ise günde sadece 4 saat 22 dakika. Türkiye 7 saat 29 dakika ile tüm dünyada 12. sırada.
2018 yılından bu yana 366 milyondan fazla yeni kullanıcının çevrimiçi olmuş, bu saniyede 11 yeni kullanıcı demek. Ancak 2019 yılında İnternet penetrasyon oranları halen beklenen seviyeye ulaşamadığı gözlemleniyor. Dünyanın toplam nüfusunun yüzde 40’ından biraz fazlası – kabaca 3,2 milyar insan – henüz internete bağlı değil. Bu ‘bağlantısız’ insanların 1 milyardan fazlası Güney Asya’da yaşıyor (genel toplamın yüzde 31’i).
2020 yılında Browser’ların Şampiyonları
Sırasıyla %63.6 ile Chrome, %17.7 ile Safari, %4.4. ile Firefox
2020 yılında En Yaşlı ve En Genç İnternet Kullanıcıları
İnternet kullanıcılarının en yaşlı popülasyonunu Japonlar temsil ediyor. Japon kullanıcıların ortalama yaşı 46.2. Japonları İtalyan ve Alman kullanıcılar takip ediyor. En genç kullanıcılar ise 18.1 yaş nüfusuna sahip Nijerya’lılardan oluşuyor. Dünya geneline baktığımızda ise kullanıcı ortalamasının 30.8 yaş olduğunu görüyoruz. Türkiye için popülasyon genellemesinde 31.6 yaş sonucu çıkmış.
Afrika’nın toplam nüfusunun yarısından fazlası 20 yaşın altında ve Güney Asya’da 13 yaşın altında 460 milyondan fazla insan var. Bununla birlikte, cinsiyet de önemli bir faktör ve kadınların erkeklere kıyasla ‘bağlantısız’ olma olasılığı daha yüksek.
Dijital cinsiyet farkı en son sosyal medya verilerinde açıkça görülüyor. Özellikle, Güney Asya’daki kadınların günümüzde erkeklere kıyasla sosyal medya kullanma olasılığı üç kat daha düşük. Hindistan’da yaşayan tüm kadınların yarısından fazlası mobil internetin varlığından habersiz.
Mobil artık internet kullanımının yarısını oluşturuyor!
GlobalWebIndex, cep telefonlarının artık çevrimiçi harcadığımız sürenin yarısından fazlasını oluşturduğunu ve şirketin verilerinin mobilin internet zamanını yüzde 50,1’e düşürdüğünü tespit etmiş.
Dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 92’si şu anda mobil cihazlar üzerinden bağlanıyor. Mobil cihazlar her yerde bulunmasına rağmen, 16 ila 64 yaşlarındaki İnternet kullanıcılarının dörtte üçü hala dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarlar üzerinden çevrimiçi oluyor.
Statcounter’dan alınan veriler, tüm web sayfası isteklerinin yaklaşık yüzde 53’ünün şimdi cep telefonlarından geldiğini, ancak bilgisayarların hala toplamın yüzde 44’ünü oluşturduğunu ortaya koymuş.
2020 Yılında En Çok Ziyaret Edilen Web Sitesi ve Yoğun Kullanılan Mobil Uygulamalar Hangisi?
Mobil uygulamalar artık mobil cihazları kullanarak harcadığımız her 11 dakikada 10 tanesini oluşturuyor. Web sitesi ziyaretleri konusunda ise mobil, yalnızca yüzde 9’da kalıyor.
Tinder, 2019’da diğer oyun dışı uygulamalardan daha fazla gelir elde etmiş.
Uygulamalarla olan aşk ilişkimiz, ‘ilerici web uygulamalarının’ yükselmesine rağmen, çok az yavaşlama işareti göstermiş. App Annie, dünyanın akıllı telefon kullanıcılarının 2019 yılında 200 milyardan fazla mobil uygulama indirdiğini ve son 12 ay içinde uygulamalara ve uygulamalarla ilgili satın alma işlemlerine toplam 120 milyar ABD doları harcadığını ortaya koymuş. Ericsson’un son verileriyle birlikte bu rakamlar, ortalama bir kullanıcının artık bağlı akıllı telefon başına yıllık ortalamadan 21 ABD dolarından fazla harcama yaptığını gösteriyor.
2020’de öne çıkan mobil uygulama kategorileri;
Sohbet – Mesajlaşma, Sosyal Platformlar, Oyunlar ve Alışveriş uygulamaları şeklinde sıralanıyor.
Oyunların mobil uygulama indirmelerinin en yüksek payını oluşturduğunu (toplamın 5’inden 1’inden fazlasını) ve dünya çapında tüketici harcamalarının yüzde 70’ini mobil uygulamalara yönlendirdiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, cep telefonlarını kullanarak harcanan toplam sürenin payı söz konusu olduğunda, oyunlar en büyük kategori değil.
2020 Yılında En Çok Kullanılan Mobil Uygulamaların Liderleri sırasıyla;
WhatsApp Messenger
Facebook Messenger
2020 Yılında En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri sırasıyla;
YouTube
Tmall
Baidu
2020 Yılı Kullanıcı Eğilimleri
2020 Yılı Global Dijital Raporu kullanıcı eğilimleri ve trendler konusunda da yol gösteriyor. Raporda öne çıkan başlıklar aşağıda;
Ses büyümeye devam ediyor
GlobalWebIndex’in en son verileri, ses arayüzlerinin kullanımının geçen yıl yüzde 9’dan fazla büyüdüğünü gösteriyor. 16 ila 64 yaşları arasında dünyadaki internet kullanıcılarının yüzde 43’ü şimdi her ay herhangi bir cihazda sesli arama ve sesli komutlar kullanıyor. Bu rakam tüm küresel internet kullanıcıları açısından aylık yaklaşık 2 milyar aktif kullanıcıya denk geliyor. Türkiye sesli arama ve ses arayüzleri kullanımı konusunda %43 ile 7. sırada yer alıyor.
Veri gizliliği endişeleri artıyor
Gizlilik, dünyanın her yerindeki internet kullanıcıları için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 64’ü, şirketlerin bu verileri nasıl kullandığı konusunda endişeli. Türkiye ise nedense bu konuda %58’de kalarak endişeli ülkelerin en gerilerinde kalmış. Veri gizliliği konusunda en endişesiz toplum ise Japon’lar.
Sahte Haberlerin yükselişi
Kullanıcılar internette gördükleri ve duydukları şeylere giderek daha az güveniyorlar. The Reuters Gazetecilik Çalışması Enstitüsü tarafından dünya çapında araştırılan 18 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 56’sının internette gerçek veya sahte olanlarla ilgili “endişeli” olduklarını ortaya koymuş. Sahte haber mağduru ülkeler arasında %63 ile 11. sıradayız. Bu alanda Brezilya %85 ile kırılması güç bir rekor oran göstermiş. Hollanda ise %31 ile son sırada yer almış.
2020 yılında Ad-block
2019 yılında Ad-block kullanan ülkeler konusunda %63 ile Endonezya ilk sıradaydı. Onu %53 ile Hindistan, %52 ile Çin izlemişti. Türkiye ise Ad-block kullanımı konusunda %46 kullanım oranı ile 15. sırada yer almıştı. 2020 yılı verilerine bakıldığında ise Ad-block kullanımında yoğun artış gözlemleniyor. Tüm yüzdeler ortalama %2 ilk bir artış göstermiş. Türkiye Ad-block kullanan ülkeler arasında %50 ile 15. sırada bulunuyor.
Videoların yükselişi sürüyor
Ericsson’un en son verileri, dünyanın mobil internet kullanıcılarının 2020’de yarım trilyon gigabayttan fazla mobil veri tüketeceğini ve bu toplamın yaklaşık üçte ikisinin video içeriğini akışa almak ve indirmek için kullanıldığını gösteriyor.
Videonun ölçeği de yalnızca veri tüketimiyle ilgili değil. GlobalWebIndex, 16 ila 64 yaşlarındaki İnternet kullanıcılarının yüzde 90’ının her ay çevrimiçi videolar izlediğini ve bu rakamları dünyanın tüm internet kullanıcılarına uygularsak dünyadaki toplam nüfusun yarısından fazlasına denk geleceğini ortaya koyuyor.
YouTube hala dünyanın çevrimiçi video izleyicilerinden en büyük paya sahip. 16 ila 64 yaşlarındaki İnternet kullanıcılarının üçte ikisi ise bir tür abonelik hizmeti (Netflix gibi) aracılığı ile içerik tüketiyor. Stream konusunda dünya lideri %88 kullanım yaygınlığı ile Meksika. %62 kullanım yaygınlığı ile Türkiye 22. sırada yer almış. Dünya ortalaması ise %67.
Ücretli abonelik hizmetleri şampiyonu Tinder’ı, Netflix izliyor.
2020 Yılı Çevrimiçi Alışveriş – E-Ticaret Verileri
Dünyadaki 16 ila 64 yaşlarındaki İnternet kullanıcılarının yaklaşık dörtte üçü her ay çevrimiçi bir şey satın almış. GlobalWebIndex e-ticaret benimseme oranlarda Endonezya, Tayland ve Polonya’daki internet kullanıcıları arasında en yüksek olan ülkeler. Türkiye %63’lük bir benimsem oranıyla çok sonlarda yer alıyor. Kargo firmaları yakın zamanda toparlanmazsa bu oran çok daha gerilere düşer benden söylemesi. Alışverişte mobil cihaz kullanmak konusunda ise %44 ile orta sıralarda yer almaktayız. Alışveriş için hala masaüstü bilgisayarlar önceliğimiz.
Küresel düzeyde, ortalama e-ticaret müşterisi artık her yıl çevrimiçi tüketim malları satın alımlarına yaklaşık 500 ABD doları harcıyor. Bu harcama yoğun olarak mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor. İlk sırada Moda ve Güzellik yer alırken onu Elektronik ve Fiziksel Medya kategorileri takip ediyor. Her iki kategorideki tüketici e-ticaret gelirleri ise 2018-2019 arasında yüzde 18 artış göstermiş. Seyahat kategorisi ise hızlı bir düşüşe geçmiş durumda. Ortalama bir Türk e-ticaret müşterisinin yıllık harcaması ise 158 ABD doları ile listenin oldukça gerilerinde. Güney Kore’lilerde ise para bol, yıllık harcamaları 1.441 ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş.
2020 Yılında en çok kullandığımız Emojiler
2020 Yılı Global Dijital Raporu, twitter’da yıl boyu en çok kullanılan emojileri de sıralamış. Listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Emojilerin Anlamı konusunda kafanız karışıksa aşağıdaki yazımı mutlaka okumanızı öneririm.
2020 Yılında İçerik
2019 yılında en çok İngilizce dilinde içerik üretilmişti. Tüm web sitelerinin %54’ü İngilizce ve bu yıl %5’lik bir büyüme yaşanmıştı. Onu %6.1’lik bir oranla Rusça takip etmişti.
2020 yılına geldiğimizde İngilizce içerik üretimin %49’a gerilediğini görüyoruz. Onu %20 ile Rusça ve %6.2 ile İspanyolca takip ediyor. Türkçe içerik ise %1.’lik oranla bir parça daha gerilemiş ama 9. sıraya yerleşmiş durumda.
Tüm dünyada en çok üretilen online içerik türü video.
Oyun konsollarında günlük ortalama 1 saat 10 dakika geçiriliyor. Türkiye’de ise bu süre 58 dakika. Oranı eşimin yükselttiğini düşünüyorum.
2020 Yılında Sosyal Medya verileri
Ocak 2020 itibariyle toplam 3 Milyar 80 Milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı toplam dünya nüfusunun %49’una denk geliyor. Geçen yıla göre kullanıcı sayısından %9.2’lik bir artış yaşanmış. Sosyal medya platformlarına mobil cihazlar aracılığı ile bağlanan kişi sayısı 3 Milyar 75 Milyon.
Türkiye ise %64’lük bir sosyal medya kullanım oranı ile 28. sırada yer alıyor.
Türkiye’nin 2020 Yılı Sosyal Medya Verileri
Globalde Sosyal medya platformları ile ortalama 2 saat 24 dakika vakit harcıyoruz. Rekor 4 saat ortalaması ile hala Filipinler’de. Türkiye 2 saat 51 dakika ile 15. sırada yer alıyor. Listenin sonunda ise 45 dakika ile Japonya bulunuyor.
Sosyal Medyanın Şampiyonu hala Facebook
Aldığı darbelere rağmen Facebook, açık ara liderliğini koruyor. Platformun 2,5 milyar aylık aktif kullanıcı sayısını 2 milyar kullanıcı ile YouTube takip ediyor. 1 milyar 600 milyon ile WhatsApp, 1 milyar 300 milyon kullanıcı ile Facebook Messenger, 1 milyar aylık aktif kullanıcı ile Instagram listede. 340 Milyon kullanıcısı ile Twitter 14. sıraya yerleşerek kan kaybını sürdürmüş. LinkedIn ise soralamaya girememiş görünüyor. 800 milyon kullanıcı sayısı ile TikTok listenin sürprizi. Bununla birlikte, aktif kullanıcıların 500 milyonu – yani toplamın yüzde 60’ından fazlası – Çin’de yaşıyor. Platformun Çin dışında yaklaşık 300 milyon aktif aktif kullanıcısı bulunuyor.
2020 Yılı Facebook verileri
Facebook’un 1 Milyar 95 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bu oran geçen yıla göre %1’lik bir artış göstermiş. Facebook’u kullanan ülkeler arasında 260 milyon kullanıcı ise Hindistan ilk sırada. Türkiye 37 milyon kullanıcı sayısı ile 10. sırada.
Facebook, 18 yaş ve üstü tüm dünya yetişkinlerinin üçte birine ve 18 ila 34 yaşları arasındaki tüm dünya yetişkinlerinin yarısından fazlasına erişim sağlıyor.
Facebook’ta en yoğun kullanılan dil (%56.4’lük bir oranla) 1 milyar 100 milyon kullanım ile İngilizce. Türkçe, 57 milyon kullanım ile (%2.9’luk bir oranla) 12. sırada.
En fazla fana sahip facebook sayfaları sırasıyla; Facebook Samsung, Christian Ronaldo ve Real Madrid.
2020 Yılı Instagram verileri
Instagram’ın 928 milyon 500 bin aktif kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %50.9’u kadınlardan oluşuyor.
Instagram’ı en yoğun kullanan ülke 120 milyon kullanıcı ile Amerika. Türkiye 38 milyon kullanıcısı ile 6. sırada yer alıyor. Instagram’ın nüfusa göre kullanım yaygınlığı konusunda Türkiye %57’lik bir oranda ilk sıraya yerleşmiş durumda. Instagram’ı 25-34 yaş aralığı yoğun şekilde kullanıyor, bu yaş grubunu 18-24 yaş grubu izliyor.
En fazla takipçiye sahip Instagram kullanıcıları sırasıyla; Instagram, Christian Ronaldo ve Ariana Grande. En sık kullanılan hashtagler ise yine sırasıyla #Love, #instagood ve #fashion
2020 Yılı LinkedIn Verileri
LinkedIn’in 663.3 Milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %57’si erkek. En kalabalık kullanıcı sayısı 160 milyon ile Amerika. Türkiye 8 milyon 400 bin kullanıcı sayısı ile 15. sırada yer alıyor. Nüfusa göre kullanım yaygınlığı konusunda ise İzlanda ilk sırada yer almış. LinkedIn’in kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu 25-34 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor.
2020 Yılı Snapchat Verileri
Snapchat’in 381.5 milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %61’ini kadınlar oluşturuyor. En kalabalık kullanıcı sayısı 101 milyon ile Amerika. Türkiye 7 milyon 700 bin kullanıcı ile 11. sırada yer alıyor. Nüfusa göre kullanım yaygınlığı konusunda ise Lüksemburg ilk sırada yer almış.
2020 Yılı Twitter Verileri
Twitter’ın 339.6 milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %62’sini erkekler oluşturuyor. En kalabalık kullanıcı sayısı 59 milyon ile Amerika. Türkiye 11 milyon 800 bin kullanıcı ile 6. sırada yer almış. Nüfusa göre kullanım yaygınlığı konusunda ise Kuveyt ilk sırada yer almış. Twitter kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu 25-34 yaş aralığında. Bu grubu 35-49 yaş takip ediyor.
2020 Yılı Pinterest Verileri
Pinterest’in 169 milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %72’si kadın. En kalabalık kullanıcı sayısı 79 milyon ile Amerika. Türkiye sıralamaları girememiş. En kalabalık kullanıcı grubu 25-34 yaş arasında.
2020 Yılı YouTube Verileri
YouTube’un 2 milyar kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %45’i kadın. Kullanıcıları ortalama bir saatlerini platformda geçiriyor.
We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa düzenlediği “2020 Yılı Dijital Trendler Raporu” sık sık güncelleniyor. Henüz açıklanmayan veriler de var. Güncelleme oldukça yazıma ek yapmaya devam edeceğim.
Geçen yıl neler oldu merak ediyorsanız 2019 Yılı Global Dijital Raporu başlıklı yazımı okumanızı öneririm.
Faydalı olması dileğiyle.