FinTech alanında haftanın gündemi 72
FinTech alanında haftanın gündemi 72 belli oldu. Finansal Teknolojiler alanında haftanın öne çıkan haberlerini sizin için derledim.
FinTech alanında haftanın gündemi 72
10 – 16 Ocak tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.

Sipay, bünyesine İsmail Sevinç ve Kaan Güzel’i dahil etti
Fintech kuruluşu Sipay, bünyesine İsmail Sevinç ve Kaan Güzel’i dahil ederek kadrosunu güçlendiriyor.
Fintech sektörünün deneyimli isimlerinden İsmail Sevinç Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak, Kaan Güzel ise Satış Direktörü olarak Sipay kadrosuna atandı.

Mükellef 2021 yılında 6500’den fazla şirket kuruluşu gerçekleştirdi
Mükellef ile 2021 yılında 6500 şirket kurulumu gerçekleşti. 6500 şirketin yüzde 95’i Türkiye’de, yüzde 2’si İngiltere’de ve yüzde 3’ü ABD’de kuruldu. Türkiye’de bireysel girişimler sırasıyla yüzde 34 ile e-ticaret, yüzde 31 ile kurye ve yüzde 14 ile yazılım alanında faaliyet gösteren şirketler kurarken; İngiltere’de sırasıyla en çok e-ticaret, ithalat/ihracat, yazılım; ABD’de ise şirket kurulan sektörler İngiltere’yle benzerlik gösterirken sıralamada farklılık yaşandı. ABD’de de sırasıyla e-ticaret, yazılım ve ithalat/ihracat alanında şirket kurulumu gerçekleşti. 2021’in son ayında Estonya’da faaliyete başlayan Mükellef, 40’tan fazla şirket kurulum başvurusu aldı.

Finfree, Türk hisselerine erişimi herkese açtı
Finfree, 5 Ocak itibarıyla Türk hisselerine erişim imkanını tüm yatırımcılara açtı. Yatırımcılar artık sıra beklemeden dilediği anda borsada yatırım yapabilecek. Başvuru anında kayıt alınıyor ve yatırımcılar artık sıra beklemeden diledikleri anda borsada yatırım yapabiliyor.

Esnek yan haklara talep yüzde 40 arttı
Sadakat sistemleri şirketi Momento’nun verilerine göre esnek yan haklara talep yüzde 40 artarken, esnek yan haklarda kişi başı ortalama bütçe de yüzde 77 yükseliş gösterdi. Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, konuyla ilgili olarak esnek yan haklara olan talebin önümüzdeki yıl daha da artacağı öngörüsünde bulundu.

GKG Ventures ile Boğaziçi Ventures, fintechlere yatırım yapmak üzere iş birliği yaptığını duyurdu
Hollanda merkezli global bir finansal hizmetler grubunun risk sermayesi şirketi olan GKG Ventures, Türkiye girişim ekosisteminin tecrübeli oyuncularından Boğaziçi Ventures ile iş birliği yaptığını açıkladı. GKG Ventures, parçası olduğu 2 binin üzerinde alanında uzman çalışan kadrosu ile beş kıtaya yayılan şirketler grubundan aldığı stratejik gücü, Boğaziçi Ventures’ın Türk ekosistemindeki deneyimi ile birleştirerek fintek girişimlerine odaklanan yatırımlar yapmayı planlıyor. Öncelikli hedef Türkiye ve Orta Doğu Avrupa bölgesindeki girişimler olarak belirlenirken, iki şirket bu iş birliği için 30 milyon dolar fon ayırdı. GKG Ventures ve Boğaziçi Ventures, bu iş birliğini ikincil hedef pazarlar olarak konumlandırdıkları Avrupa ve Asya bölgelerinde yapılacak fintek yatırımları ile sürdürmeyi planlıyor.

DeFi’daki büyüme, 2020’de 600 milyon dolardan 2021’nin sonunda 300 milyar dolara yaklaştı
Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, 2021 yılında kripto paralar, metaverse ve NFT özelinde öne çıkan en önemli 10 gelişmeyi paylaştı.
“Metaverse’ün ise 2022 yılının en büyük teknoloji trendi olması bekleniyor”
Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, 2022 yılına ilişkin beklentileri ise şu sözlerle dile getirdi: “2022’de kripto para sektöründeki dikkat çekici gelişmelerin sadece Bitcoin fiyatlamasıyla kalmayacağını düşünüyorum. NFT, DeFi ve GameFi gibi gelişmekte olan alanlardaki fırsatlar 2021’ye göre çok daha dikkat çekici olabilir. Dijital varlık sahibi olma fikriyle 2021’de hızlı bir yükseliş gösteren ve Collins Dictionary tarafından da 2021’de “yılın kelimesi” seçilen NFT’ler, 3 milyar dolarlık bir pazar yarattı. NFT’lere olan bu ilginin 2022’de de hem yatırımcılar hem de sanatçılar tarafından tercih edilirliği yakından takip edilecek. Kurumsal şirketlerin ödeme aracı olarak kripto para birimleriyle arasındaki mesafeyi azaltması ve ülke düzeyinde El Salvador ve Myanmar’ın, Bitcoin ve Tether’i yasal para birimi haline getirmesi 2022’de de etkilerini gösterecektir.
Metaverse’ün ise 2022 yılının en büyük teknoloji trendi olması bekleniyor. Bu alandaki gelişmeler elbette kriptolar için de pozitif gelişmeler sunabilir. Metaverse, oyun tabanlı işlemlerde ve yeni sanal oyun olanakları düzeylerinde yeni bir çağı tetikleyebilir.
Günümüzde finans alanındaki tartışmasız en heyecan verici kavram olan DeFi, artan potansiyeliyle, uygulama çeşitliliği ve yaygın olarak benimsenmesiyle yükselişe geçti. Yatırımcılar için DeFi devrim niteliğinde bir yenilik. DeFi yatırımlarındaki büyümeye rağmen, kurumsal ilginin hala düşük kalması önemli bir büyüme potansiyeline işaret ediyor. DeFi, bireysel yatırımcılar için finansal piyasalara kolaylıkla giriş imkanı sunarken; finans sektörü açısından tartışmasız en heyecan verici kavramlardan biri olmaya devam edecek.”

Visa İnovasyon Programı 3. Dönem Mezunlarını Verdi
Visa ve Hackquarters ortaklığında hayata geçen Visa İnovasyon Programı üçüncü dönem mezunlarını verdi.
6 ay süren program kapsamında fintech’ler, Hackquarters ekibiyle aynı ofisi paylaşıp girişimcilik ekosisteminde ticarileşme ve müşteri geliştirme desteği aldılar. Yalın Girişimcilik, İnsan Odaklı Tasarım, Veri Güvenliği ve Regülasyon gibi konularda 32 saat eğitimlerini tamamladılar ve 70 saati aşan mentörlük aldılar.
Visa İnovasyon Programı’nın üçüncü dönem mezunları:
FineDine: Dijital menülerle restoranların satış ve müşteri memnuniyetini arttıran yapay zekaya dayalı sipariş yönetim platformu (https://www.finedinemenu.com).
Fintegre: Fintegre, tüketici finansmanı, elektronik sigorta, pazar yeri ve geri satın alma ve takas çözümleri aracılığıyla perakendecilerin finansal refahını artıran bir finansal hizmet sağlayıcı platformudur (https://www.fintegre.com).
HASO: İş yerlerinin, bankacılık sistemi dışında kalan segment ve tüketicilere ulaşmasını ve tüketicilerin herhangi bir kredi ilişkisi olmadan “Şimdi Al Sonra Öde” yapmasını sağlayan, üye işyeri ve tüketicilere yönelik risk yönetim platformu (https://www.haso.com.tr).
Norma: Mikro-KOBİ’ler ve serbest çalışanlar için bankacılık ve iş yönetim çözümleri sunan finansal servisler platformu. (https://www.norma.com).
Paratic: Tüm banka hesaplarını, işlemleri tek ekranda görmeyi, tek bir platform üzerinden yönetmeyi, banka hesaplarına ek olarak POS işlemleri, API çözümleri, entegre ERP, toplu ödemeler, toplu tahsilatlar sağlayan platform. (https://paratic.com.tr/).
SoliClub: Şehirlerin ulaşım hizmetlerine ve üniversitelerin kampüs ihtiyaçlarına odaklanan çözümlerle insanların tüm ihtiyaçlarını tek kartla karşılamaya odaklanan akıllı şehir çözümleri sunan bir platform. İnsanların günlük yaşamlarına hız ve kolaylık katan donanım ve yazılımlar geliştiriyor. (https://www.solipay.com.tr/)

ParamPOS, 2021 yıl sonu finansal verilerini açıkladı
Verilere göre ParamPOS; 2021 yılında işlem hacminde %334 büyürken, yapılan işlem sayısında da %577 gibi rekor bir büyümeye ulaştı.
Yıl sonu finansal raporunda öne çıkan bir diğer rekor büyümeyse ParamKart’ta gerçekleşti. 2021 yılında, ParamKart ile gerçekleştirilen işlemler %144 artış gösterirken, işlem adedinde ise %142’lik büyüme kaydedildi. Yılın en yüksek işlem hacmine sahip ilk üç sektörü benzin ve yakıt istasyonları, market ve alışveriş merkezleri ve giyim ve aksesuar oldu. ParamKart kullanıcılarının en fazla işlem gerçekleştirdiği sektörlerse market ve alışveriş merkezleri, benzin ve yakıt istasyonları ve yemek sektörü oldu. Tüm işlemlerin toplam sepet ortalaması ise 82,65 TL olarak hesaplandı.
Sunulan raporda, büyüme oranlarının yanı sıra tüketici davranışlarına da yer verildi. 2021 yılında, ParamKart ile en çok işlem yapılan gün Pazartesi günü, en fazla işlem yapılan saatler ise 09.00-09.30 olarak kaydedildi. 2020 yılında ise en fazla işlem yapılan zaman Salı günü, 11.30-12.00 saatleri arasındaydı.

“Hemen Al Sonra Öde” kullanıma sunuldu
Hepsipay Cüzdanım’ın yeni ürünü “Hemen Al Sonra Öde”, Hepsipay Cüzdanım uygulaması üzerinden kullanıma sunuldu.
Hepsiburada’nın ödeme sistemi Hepsipay Cüzdanım’ın yeni ürünü “Hemen Al Sonra Öde”, Hepsipay Cüzdanım uygulaması üzerinden kullanıma sunuldu. Hemen Al Sonra Öde ile, Hepsiburada’nın cüzdan müşterilerine, kendilerine özel tanımlanan limit dahilinde, alışverişlerini diledikleri zaman yapıp, ödemelerini 1 ay sonraya erteleme imkânı tanınıyor.

PaybyMe, 2021 yıl sonu finansal verilerini açıkladı
PaybyMe, 2021 yılında kartlı ödeme hacmini yüzde 27, mobil ödeme hacmini ise yüzde 110 büyüttü. Kartlı ödeme hacmine göre sırasıyla en çok büyüyen kategoriler ve büyüme oranları yüzde 39 ile oyun harcamaları ve yüzde 68 ile e-ticaret olurken; mobil ödeme hacmine göre sırasıyla en çok büyüyen kategoriler ve büyüme oranları ise yüzde 129 ile oyun, yüzde 112 ile sosyal medya/topluluk, yüzde 41 ile dijital içerik oldu.

PayTR, 2021 yıl sonu finansal verilerini açıkladı
PayTR; sektörde 12’nci yılı olan 2021’de yüzde 118 büyüyerek, yılı 6.5 milyar TL hacimle kapatırken, üye iş yeri adedini de yüzde 21 oranında artırdı. 2020 yılına oranla çalışan sayısını ise yüzde 72 oranında büyüten PayTR, istihdama katkıda bulunmaya devam etti.
2021 yılında PayTR üzerinden en çok işlem kasım ayında gerçekleşti. En çok işlem gören kategoriler sırasıyla ev eşyaları, kozmetik, giyim ve aksesuar oldu.
2021 yılında önemli gelişmeler yaşayan PayTR, Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Actera ile yatırım ortaklığı anlaşması imzaladı. Aldığı yatırımla insan kaynağı, yazılım, donanım altyapıları ve ürün geliştirme yatırımlarını artırarak ürün portföyünü çeşitlendiren PayTR; büyüme hızındaki ivmeyi artırarak, çok yönlü bir FinTech şirketi olma hedefine daha da yaklaştı.

Netahsilat, 2021 yıl sonu finansal verilerini açıkladı
Netahsilat, 2021 yılını yeni rekorlarla kapattı. Yıl içinde hedefini yükselten Netahsilat, işlem hacmini %76,4 oranında artırarak 65,3 milyar TL’yi aştı.
Türkiye’de pandemi ile birlikte online tahsilat sistemine olan ilginin hızla arttığını belirten Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe; “Yeni regülasyonlarla birlikte pazara girecek oyuncular, sektörü daha da hareketlendirecek. Biz de 2022 yılında kredi kartı ile yapılan online tahsilatın yanında yeni tahsilat argümanları eklemeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’nin en çok tercih edilen online tahsilat platformu olma unvanını elinde bulunduran Netahsilat, yılı 8,8 milyon işlem adedi ve 65,3 milyar TL’lik tahsilatla kapattı. Eçözüm Bilgi Teknolojileri’nin açıkladığı verilere göre 2020 yılında 7,2 milyon işlem adedi ve 37 milyar TL’lik tahsilat gerçekleştiren Netahsilat; 2021 yılında işlem adedini %22, tahsilat hacmini ise %76,4 artırarak hem kurumsal hedeflerin hem de beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Şirketin 2022 yılı online tahsilat hedefi ise, 105 milyar TL olarak açıklandı.

Papara ve HotelRunner İş Birliği Yaptı
Papara, HotelRunner ile iş birliğine imza attı. Bu iş birliği ile HotelRunner bünyesindeki 41 bini aşkın tesis, ödeme işlemlerini Papara ile gerçekleştirecek.
Konaklama tesisleri ve acentelere yönelik inovatif teknoloji çözümleri sunan HotelRunner ve yenilikçi finans hizmetlerini tüm kullanıcılarına eşit olanaklarla sunan Papara’nın gerçekleştirdiği iş birliğiyle oteller ve kısa dönem kiralama tesisleri gibi birçok turizm işletmesi, müşterilerine hızlı ve güvenli ödeme alternatifleri sunabilecek. HotelRunner bünyesinde yer alan 41 binden fazla konaklama tesisi, Papara’nın ödeme alt yapısını hizmet verdikleri sistemlere entegre ederek kolayca ödeme alabilecek.

Paribu, Paribu Net ve Paribu Ventures’ı duyurdu
Paribu, Türkiye’nin ilk bağımsız blokzincir projesi Paribu Net ve ekosisteme yatırım yapmak için oluşturduğu Paribu Ventures ile 5. yaşını kutladı.
Türkiye’nin ilk bağımsız blokzincir projesi: Paribu Net
Paribu, hızlı, güvenilir, dayanıklı ve ölçeklendirilebilir blokzincir projesi Paribu Net’i duyurdu. Önümüzdeki hafta itibarıyla halka açık testnet ile faaliyete geçecek olan Paribu Net üzerinde akıllı kontratlar, merkeziyetsiz borsalar, merkeziyetsiz finans platformları, NFT marketleri ve daha pek çok dağıtık uygulama geliştirilebilecek. 14 Şubat’ta mainnet’in açılması ile ağın kendi native token’ı Paribu Coin’in ön satışı da başlayacak.
Blokzincir ekosistemine yatırım yapacak oluşum: Paribu Ventures
Paribu, fark yaratan girişimcilerin projelerinin erken veya ileri aşamalarda desteklenmesi için Paribu Ventures’ı kurdu. Yeni nesil teknoloji şirketi olarak konumlanan Paribu, blokzincir ekosisteminde geliştirilen ürün ve projeleri desteklemeyi sorumlulukları arasında görüyor. Paribu Ventures, ilk etapta 30 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle önümüzdeki iki yıl içinde minimum 30 girişime yatırım yapmayı planlıyor. Belli kriterler doğrultusunda seçilecek girişim ya da projelere maddi kaynak ve Paribu’nun teknolojik altyapısına erişim imkânı sağlanması hedefleniyor.
FinTech alanında haftanın gündemi 71
5 – 9 Ocak tarihleri arasında Finansal Teknolojiler alanında öne çıkan haberleri ve gündem başlıklarını hatırlamak isterseniz aşağıdaki derlememi okuyabilirsiniz.
Pingback: FinTech alanında haftanın gündemi 73 - Fundalina