Arkadaşım Aslı Pınar Tüfekçi vasıtasıyla öğrendiğim Candan Seda Balaban ile sizleri tanıştırmak istedim.
Mis Kokulu Laflardan Muhabbet Demleyen Kahraman ve “Maskeli Sürahiii” adıyla bilinen Balaban, uzun yıllardır kukla ve kostüm üzerine çalılmalar yapan, iki Afife Jale ödüllü bir tasarımcı.
Balaban, tiyatro alanında maske ve kılık değiştirmek üzerine birikimlerini, deneyimlerin harmanlayarak yarattığı çizgi karakter “Maskeli Sürahiii“ ile kendi hikayelerini anlatıyor.

Kılıktan kılığa girerek bu hayatta olup biteni anlamaya çalışan Maskeli Sürahiii; iki kulak bir kostümle kedi olamayacağını bilse de, yine de şeklen değişmenin ruhu anlatacağına inanır. Bu kılık değiştirme deneyimi sayesinde ömür boyu öğrenci kalabilmenin güzelliğini farkederek her deneyimini yeni bir kurdela ile kutlamaya karar verir. Daha doğarken saçında olan kırmızı kurdelası da dahil belki de şimdiden dünyanın en özel kurdela koleksiyonuna sahiptir.
Maskeli Sürahi artık tasarımcısının el boyaması çizimleriyle tişörtler, çantalar ve aksesuarlar üzerinde hayat bulmaya, sohbetlerini paylaşacak dostlar aramaya başlamıştır. Çizeri ve hikayeci annesi Candan Seda Balaban ve stylingini yapan teyzesi Sinem Öcalır’ın sunumları ile hem çocukların hem de yetişkinlerin büyük ilgisini çeken kahramanımız facebook ve instagram hesaplarıyla sevenleri ile buluşmaktadır.

Candan Seda Balaban Kimdir?
1971 doğumlu, Candan Seda Balaban, eczacılığı 1999 senesinde bırakıp hayallerinin peşinden giderek kukla ve maske tasarımı ile uğraşmaya başlamıştır. 2004 senesinde kendi atölyesi “Atölye Curcunabaz”ı kuran tasarımcı, birçok tiyatro oyunu ve televizyon programı için kukla, maske, kostüm, makyaj ve sahne tasarımı yapmış, maskelerinin yer aldığı kişisel sergiler açmış ve kukla oyunlarında kukla oynatıcılığı yapmıştır.
“Surname 2010” ve “Soytarım Lear” oyunları için tasarladığı giysi ve kostümlerle Yapı Kredi Afife Jale, İsmet Küntay, Tiyatro Tiyatro Dergisi ve Direklerarası Seyirci Tiyatro Ödülleri tarafından verilen, Yılın En Başarılı Giysi Tasarımcısı ve En İyi Kostüm Tasarımı dallarında birçok ödül almıştır.
Bir 17 Ağustos günü kaleminden damlayan “Maskeli Sürahiii” çizgi karakterini “mis kokulu laflardan muhabbet demleyen kahraman” olarak tanımlayan Candan Seda Balaban, “Maskeli Sürahiii”nin hem çizeri hem de hikayecisidir.
Halen çalışmalarına kendi atölyesinde devam eden tasarımcı, evli ve bir kedi sahibidir.

Sosyal hesaplarını takip ederek Candan Seda Balaban ile daha da yakınlaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi ve röportaj talebi için buradan iletişim kurabilirsiniz.


