Webrazzi Summit 2019 için birlikteydik. Bu yıl 5 farklı salonda gerçekleşen oturumlardan katılma fırsatı bulduklarımı sizin için derledim.
Webrazzi Summit 2019
Webrazzi Summit 2019, bu yıl 5 salon, 40’tan fazla oturum ve 70’e yakın konuşmacı ve oldukça kalabalık bir katılımcı grubun eklenmesiyle oldukça yoğun geçti.
Bir klasik olarak salonun açılışını gerçekleştirdim.
Türkiye İş Bankası CEO’su Adnan Bali
Günün ilk konuğu Türkiye İş Bankası CEO’su Adnan Bali idi.
Arda Kutsal’ın soruları eşliğinde gerçekleşen sohbet, hem Türkiye İş Bankası’nın hem de bankacılığın dijital dönüşüm hikayesini hatırlatır nitelikteydi. Sayın Bali’yi keşke daha uzun sure dinleyebilseydik. Sektörde 30 yıllık engine bir tecrübeye sahip Bali, para pul konuşmaya alışık biri olarak iki yıl önce katıldığı Webrazzi’yi ve orada geçen teknoloji ve dijital dönüşüm ekseninde gerçekleşen sohbetten aldığı keyfi hatırlattı. Günümüzde yaşanan teknolojik ve dijital dönüşümün tıpkı sanayi devrimi gibi olduğunu ve o dönemde kas gücümüzün sınırlarını zorlarken, bugün bunun yerinin zihin sınırlarımız ile yer değiştirdiğini belirtti.
Bali “Dijitalleşmeyi aracısızlaştırma olarak algılıyorum. Geçmişte bu tür değişimlerin önemli bir bölümü önde gelen kişiler tarafından kurgulandı, artık tabandan geliyor. Dijitalleşmeye yaklaşırken topyekün ve kapsayıcı olduğu bilinciyle yaklaşın. Dijitalleşme organizasyonun ve iş süreçlerinin tamamına yerleşmeli. Her şeyden önce veri hadisesi bu sürecin kilididir. Başarı için veri akışının düzenli olması ve güvenilirliğinin sağlanması lazım. Dünya servis sağlayıcıları ve onun komşuluğundaki taraf ve çözümleri dahil ederek bir ekosistem oluşturmayı zorunlu hale getiriyor.”
Adnan Bali, Maximum kart çalışmalarını ve açık bankacılığın taze örneği İşCep’i dijital dönüşüm çalışmalarına örnek olarak gösterdi ve ekledi.
“Eski bakış açısıyla bu geliştirmeler kıskançlık haline getirilir ve hizmet taraflarca paylaşılmazdı oysa bu açık bankacılık örnekleri ile bankalar bir platforma olup, müşteriye seçenek sunabiliyor. Biz geleneksel ihtiyaçları karşılamanın ötesine geçtik. Çin’deki inovasyon merkezi bu çabamız üzerine. Çin bu işleri devlet eliyle ve bariyer koymadan birleştirici bir şekilde hayata geçirmiş. Bizim kaynağımız ise kısıtlı, orada bambaşka bir yapı var. Orada inovatif girişimler çoklanıyor. Bu konuda bir üst siyasetin olması lazım. Üniversitelere ve akademik çevrelere çok iş düşüyor. Koç Üniversitesi ile yapay zeka enstitüsü kurmak üzereyiz. Devlet tarafında ise yatırım ve çıkış kolaylıkları ile birlikte vergi kolaylıkları sağlayan yapılar kurmamız lazım. İş dünyası, kamu, akademik çevreler, finans kurumları, hep birlikte bir araya gelerek çözüm üretmeli.”
Kurumsal İyilik: Sosyal İnovasyon
Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, “Kurumsal İyilik: Sosyal İnovasyon” başlıklı sunumu ile sahnedeydi.
Ömer Barbaros Yiş “İnovasyon ve dönüşüm sadece yenilikle, teknolojiyle olmaz. İyilik, fedakarlık ve başkalarına dokunmakta bu işin bit parçası. Birlikten kuvvet doğar” dedi.
Yiş, fedakarlığın markalar için de çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi ve ekledi “Fedakarlık insana özgü gibi görünse de, markalar için de fedakarlıktan bahsedebiliriz. Bunun bizim için anlamı ‘insan için teknoloji’ demek. Teknolojiyi insan faydası için geliştirmek bizim için çok kritik. Örneğin bizim Zeka Gücü projemizle Türkiye’nin dört bir yanında akılla kalbi birleştiriyoruz. Gençler etrafına bakıyor ve icatlarını ona göre geliştiriyor. Bugün sizin de stantlarını göreceğiniz Arıkovanı, Geleceği Yazan Kadınlar, Zeka Gücü projeleri ile gençlere, kadınlara, çocuklara, engelliler ve özel yetenekli bireylere yönelik teknoloji temelli çalışmalara destek veriyoruz. Turkcell olarak ihtimalleri kapsıyoruz ve diyoruz ki, insanlarımızın hayalini gerçekleştirmeleri adına üzerimize düşen sorumluluğu üstleniyoruz.”
6 Ayda 1 Milyon Online Market Siparişi
Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, 19 yıl aradan sonra Yemeksepeti Banabi ile daha da motive olduğunu söyleyen Aydın, hem Banabi’yi anlattı hem de mevcut veriler ışığında hedeflerini paylaştı.
“Çabuk öğreniyor, hızlı harekete geçiyoruz. Hedeflerimiz büyük, İddialıyız” diyen Aydın “Yemeksepeti Banabi, 6 ayda 1 milyon online market siparişine ulaştı. 19 yıl sonra yeni bir iş bana bambaşka bir motivasyon sağladı. Şu anda 6 ilde hizmet veren Banabi, 2020 sonunda 15 şehirde hizmet vermeye başlayacak. Bir yıllık dönem için 14-15 bin aralığındaki günlük sipariş sayısını 506 bin, 100 binler seviyesinde gerçekleşen günlük ürün satış adedini ise 350 bin seviyesine ulaşması hedeflerimiz arasında” dedi.
Nevzat Aydın, 2020 ve 2021’de çok iddialı olacakları iki yeni girişimi hayata geçireceklerini de duyurdu. “Günde bir milyon kişi yemek yiyor, böyle bir projenin yaratıcılarının yeni sektörlere girmesi heyecan yaratacaktır”dedi. Yemeksepeti’nin satışı konusunda ise ne zaman satsa erken olacağının düşünüleceğini ve mevcut siyasi gelişmeler sebebiyle esasen yanlış bir zamanlama yapmadığını ve farklı bir ülkede daha stabil bir ortam olsa satış yapmayı asla düşünmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Yeni Nesil Yatırım Şirketi
Inventram Genel Müdürü Cem Soysal “Yeni nesil teknoloji şirketiyiz. Reklamla değil, icraatlarımızla varız” dedi ve “Sensobright” başta olmak üzere diğer yatırımları hakkında da bilgi verdi.
Soysal “Biz yatırımlarımızda kendi alanında oyunun kuralını değiştirecek ve gerçekten de dünyada ses getirecek teknolojilerin peşinden giden, enerjisi yüksek bir şirketiz. Bu bakış açısıyla radarımıza giren bir teknolojiyi patentleme ve şirket yatırımına dönüştürme kabiliyetimiz bizi güçlü kılan en önemli özelliğimiz” dedi.
Inventram, insanın 5 duyusundan bir tanesi olan dokunma duyusunu robot ve cihazlara kazandıran “Sensobright” yatırımını küresel pazarlarla buluşturacağını duyurmuştu.
“Building The Future of Payments”
Visa Avrupa Ürün ve Çözümlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Lemberger, “Ödemelerin geleceğini inşa etmek” başlıklı sunumunda, finans sektörünün yakın geleceğine dair tespitlerini bizlerle paylaştı.
Lemberger’e göre inovasyon ve dijital teknoloji tabanlı kalkınma ve gelişim modelinin en hızlı ve etkili olarak uyarlanabildiği sektör finans sektörü. Finansal teknolojinin yükselişi, bankaların strateji değiştirmelerinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Bankalar; ödeme çözümleri, blockchain, veri analitiği ve büyük veri çözümleri, robo-advisor çözümleri, biyometrikler, alternatif krediler ve yapay zeka uygulamaları konularında yeni stratejiler geliştirmeye başladı.
İnternet ve telefon bankacılığı, mail order sistemi, satış ve hizmet noktası bankacılığı, mobil bankacılık, televizyon bankacılığı ve görüntülü ödeme makineleri (VTM) bankasız bankacılığın en somut örnekleri. Katılım bankacılığı, platform bankacılığı, teknoloji bankacılığı, sosyal bankacılık ve kapsayıcı bankacılık hizmetleri ise gelişim gösteriyor. Dikkat çeken yenilikler arasında yenilenen mevduat ürünleri geliyor.

Dijital Yapmaktan Dijital Olmaya Uzanan Bütünsel Bir Yolculuk
Unilever Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kölükfakı, Unilever’in dijital dünyadaki yolculuğunu ve değişen bakış açılarını örnekler ışığında bizlerle paylaştı. Dört ana başlıkta özetlediği bu değişimi; kullanıcı tarafındaki major değişimler, Online ve offline’ın birleşmesi, veri ve buna bağlı olarak geliştirmeler ve tasarım başlıkları altında paylaştı.
Bizim için dijitalleşmek pazarlama ve iletişim değil. Bir bütün olarak ekosistemi tüm süreçler boyunca dijitalleştirmek demek. 100 yıldan beri süregelen iletişim ve pazarlama stratejileri değişiyor. Dijital hub yapılanması Unilever’de 86 ülkede işlevsel durumda. Hub’ın yapısı yeni kurgularla hayata geçti. Veriden başlayıp içerik, medya deneyimi, e-ticaret ve kullanıcıyla olan iletişim noktalarımızı yeni döngüler oluşturacak şekilde kurguluyoruz. Yeni bir iş modeli geliştirmek, e-ticaret alınında yaptığımız tüm aktiviteleri bir bütün olarak kurguluyoruz”.

Film endüstrisini yapay zeka ile değiştirmek
Largo AI CEO’su ve Kurucu Ortağı Sami Arpa, son dönemde çokça konuştuğumuz yapay zeka uygulamalarının film endüstrisine etkilerini ilginç bir şekilde anlattı.
Veri destekli film yapımcılığını tüm sektör için erişilebilir hale getiren Largo AI, gelişmiş film analitiği teknolojileri sayesinde bir filmin olası gişe başarısını etkileyebilecek analizler sunuyor. Bir filmin senaryosundan yapım aşamasına, oyuncularından temposuna dek analiz edip olası risklerin önüne geçiyor. Benim için fikir olarak en ilginç oturumlardan biri idi. Sami Arpa’nın örnek olaraj verdiği Bohemian Rhapsoyd, Roma gibi filmlerin başarılı olacağını tüm yönleri ile analiz etmişler.
Filmlerin gen haritasını çıkarıp, paternlerini oluşturmuşlar. Yapay zeka destekli teknolojileri sayesinde filmlerin gişe başarılarını tahmin etmişler. Buraya kadar her şey güzel acak sonra konu “Jupiter Ascending – Jüpiter Yükseliyor” filminin analizine geldi. Sisteme göre dev bütçeli bu yapım gişe açısından çok başarısız ilan edilmiş. Oyuncusundan temasına senaryosundan yönetimine hatalar ile doluymuş. Bu teknolojiye göre film çöp olabilir ama ülkemizde çok sevilen ve neredeyse kült hale gelen bir filmin teknoloji sayesinde böyle kusurlu bulunması benim bu teknoloji hakkındaki soru işaretlerimi artırdı. Yapay zeka film endüstrisinde neyi izleyip, neyi izlemeyeceğimize karar verirse yandık demektir. Her film gişe başarısı için kurcalanırsa bizim aldığımız izleme keyfi ne olacak?
Merak edenler için film hakkında detay bilgiler yazımda.
Yaratıcılık mı? Yapay Zeka mı?
Yapa zeka ve yaratıcılık başlıklı sunumunda, yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki 20 yılda yaratacağı etkiyi örnekler eşliğinde paylaştı. Reklamı en fazla etkileyen faktörün %47 ile yaratıcılık olduğunu söyleyen Alemşah Öztürk, kullanıcının alışkanlıklarına göre görseli kişiselleştiren otomatik bir uygulama olan tensorflow’un etkilerini vurguladı. Mevcut görsel talebe cevap vermenin çok zor olduğunu ve yapay zeka uygulamalarının bu kontada gerektiğini ekledi ve Netflix’in kişiselleştirilebilir görsel ekranlarını örnek olarak gösterildi.

4129Grey CEO’su Alemşah Öztürk “Yaratıcılık mı? Yapay Zeka mı?” başlıklı sunumunda konuyu irdeledi.
Görsel tarafta yapay zeka bizim zevklerimize göre karakterler yaratıp, otomize edebiliyor diyen Öztürk, yaratıcılığın temel tanımı birbirinden bağımsız şeyleri birbirine bağlayarak bir anlam çıkarmaktır, yaratıcılık anlamında yapay zeka uygulamaları verdiğimiz bilgiler üzerinden sonuç üretse bile hala etkili değil dedi.
Beynimizin nasıl çalıştığını hala bilmiyoruz, yaratıcılığın beyinde nasıl işlediği konusunda bir fikrimiz yok. Sesi, görselleri, videoları ve sanal karakterleri yaratabiliyoruz, ancak bunları çalışabilmesi için yapay zekaya bir görsel veya metin vermek zorundasın, kendi başına yaratamıyor. İlişkilendirme noktasında yapay zeka etkisiz kalıyor.
Yapay zeka hayatlarımızda pek çok şeyi kolaylaştıracak ve tekrarlanan iş yükünü hafifletecek ama konu bir referans noktası olmayan, yaratıcı fikirler geliştirme noktasında hala etkisiz.

Yaratıcı Sen
4129Grey CDO’su Kayhan Dural, yaratıcılık konusunu mevcut çalışma örnekleri ve tespitleri eşliğinde bizlerle paylaştı.
Dural, problemler karşısında çözüme ulaştırmadaki en önemli faktörün yaratıcılık olduğunu söyledi. Bir denklem gibi yaklaştığı yaratıcılığın temelini bilimin oluşturduğunu da ekledi. Odaklanma ve bilgi bütünü yaratıcılığın temel unsurlarındandır diyen Dural, bu yıl çokça konuştuğumuz, yaratıcı işler Orkid ve Fener Ol kampanyalarının detaylarını ve ilham noktalarını da bizlerle paylaştı. David Eagleman’ın tüm kitaplarını okumamız önerdi. Bu arada yaratıcılık dendiğinde ilk akla gelen (%87’lik bir oranda) sanat imiş.

2020 İçerik Pazarlaması Planınızı Nasıl Yapmalısınız?
Mosanta Kurucusu İlyas Teker benim her daim Google’ı şikayet ettiğim, akıl hocam ve dünya iyisi bir insan. Markalara özel SEO deneyimi sunan bir danışmanlık şirketi olan Mosanta, müşterilerinin organik trafiklerini ve gelirlerini artırıyor. İlyas ise alanında bir ansiklopedi gibi ve ne söylese harfiyen uygulanması gereken bir isim. Webrazzi Summit 2019’da yaptığı “2020 İçerik Pazarlaması Planınızı Nasıl Yapmalısınız?” başlıklı sunumu iki ay sonra herkesle paylaşacağını duyurduğu için neredeyse her kelimesini not aldığım başlıkları sizlerle paylaşmıyorum ve bu defalık kendime saklıyorum. Sunumunda; blog içeriklerinden içerik türlerine, yanlış yaptıklarımız yüzünden uğradığımız kayıplara dek güncel bilglileri bizlerle paylaştı. Kaliteli içerik stratejisini; planlama, üretme, yayınlama ve ölçümleme olarak dörde ayıran İlyas, organik trafiğe katkısı olacak tüm Pratik bilgileri örnekler eşliğinde sıraladı. Kendi adıma yapmam gereken, güncellemem gereken çok fazla başlık var ama İlyas ne derse o, yapacak bir şey yok, çalışmak lazım.
Webrazzi Summit 2019’a dair aldığım notlar bunlar idi.
Yoğun geçen günün sonunda “Webrazzi Arena 2019” kapsamında yapılan girişim sunumlarının Lagom.ai birinci olarak ilan edildi. Yapay zeka platform olan girişime başarılar diliyorum. Yarışmaya başvurmuş olmasa bile Sanction Scanner’ın da girişimler arasında ışıl ışıl parladığını hatırlatmak istedim.
Webrazzi Summit 2018’e dair aldığım notları aşağıda bulabilirsiniz.
Webrazzi Summit 2019’a emeği geçen herkese teşekkürler ????.
Fayda görmeniz dileği ile…